Menu

Osnove audio i video produkcije / Estetika i kultura življenja

 Centar za mlade na Gorici pokrenuće nove projekte tokom mjeseca aprila:“OSNOVE AUDIO I VIDEO PRODUKCIJE“ I „ESTETIKU I KULTURU ŽIVLJENJA“.

 

Ciljevi i zadaci projekta „Osnove audio i video producije“ jeste upoznavanje mladih sa radom medijskog tehničara. Medijski tehničar djeluje na području audio-vizualne tehnologije i proizvodnje medijskih sadržaja. U radu upotrebljava savremenu opremu i programske alate pomoću kojih oblikuje sliku i zvuk.

Pročitaj više...

Dani komedije

Poštovani,

Humor je fenomen kojeg su mnogi pokušali da definišu, ali uglavnom bezuspješno. Gabrijel Laub u svojoj knjizi Umjetnost smijeha, u ovoj činjenici ne vidi neki veliki problem. “Ovo neznanje nije nikakva sramota... humor spada u one načelne stvari

Pročitaj više...

Škola klavira za sve generacije

Centar za kulturu „Sarajevo“ organizuje Školu klavira za sve generacije (djeca, mladi, odrasli). Mogu se prijaviti svi koji su imali želju da steknu osnove muziciranja, a nisu išli u muzičku školu ili nisu bili u prilici naučiti svirati. Kroz program koji će biti prilagođen kandidatu zavisno od interesovanja i sposobnosti polaznici će steći uvid u osnove teorije, notacije i sviranja. Program sadrži kompozicije klasične i pop muzike.
Časovi su individualni, a nastava se realizuje jednom sedmično.
Cijena Škole klavira je 60 KM mjesečno.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem kontakt telefona: 033 232 595-kontakt osoba Vildana Zvizdić, prof.muzičkog obrazovanja.

Pročitaj više...

Mora od odmora

 U četvrtak 09.03.2017.godine,sa početkom u 20 sati, bit će predstavljena monodrama „Mora od odmora“, koju igra bosanskohercegovački glumac mlađe generacije Rijad Gvozden.

        „Mora od odmora“ je humoristička ispovijest muža, koji se vratio sa mora tri puta umorniji nego kad je krenuo na odmor. Na beskrajno duhovit način ispričana priča o odmoru koji se kroz prizmu supruga i oca pretvara u svoju suprotnost umor, znoj i patnju.
         Komični konflikti supružnika zbog suvišnih krpica, različitih interesovanja, trošenja novca istinski će nasmijati gledaoce. Suprug i otac špara svaki dinar, na odmoru se osjeća kao na baušteli, gunđa, ali i izvršava obaveze.
        Monodrama obiluje sa mnogo detalja koji su prisutni na godišnjem odmoru, duhovitih orginalnih poređenja.
        Rijad tumači čak devet likova, od uloge muža, oca i supruge do prodavača sa Jadrana. Autor teksta i režiser je Esmir Salihović, kostimografiju i scenografiju potpisuje Elmedina Salihović, a grafički dizajn Majo Pavlović.

Dođite u JU Centar za kulturu“Sarajevo“-Jelića 1., da se istinski nasmijete i opustite.

Informacije i rezervacije putem web stranice www.centarkulture.ba i telefona 033/ 232 595.

Rezerviši kartu

Pročitaj više...

Hajde svijete budi dijete

Poštovani,
Umjetnost kao izraz životnog nagona i nagona ka lijepom, neodvojivo je svojstvo ljudske prirode i njene istorije od buđenja ljudske svijesti do danas. Prava umjetnost mora biti učitelj, vaspitač i borac za napredak čovječanstva. Ako je dijete stvaralac i ako ono voli stvarati, ako sve treba služiti tome da bi njegove stvaralačke sposobnosti došle do izražaja, onda je to jednostavno zato što je stvaralačka aktivnost biološka potreba čije je zadovoljavanje apsolutno potrebno za optimalan razvitak ljudskog bića u vrijeme rasta.

Pročitaj više...

Čitanje je korisno!

Čitanje je korisno! Ovo nije reklama za novu biblioteku, niti još jedan dokaz toga da je knjiga dobar prijatelj u slobodno vrijeme ili alat pomoću kojeg učimo. Čitanje je, tvrde naučnici, korisno za naše mentalno i fizičko zdravlje. U vremenu kad najčešće konzumiramo kratke informacije na Facebooku i Twitteru koji zahtijevaju mali raspon pažnje, čitanje knjiga, priča, bajki djeluje na djecu ali i odrasle ljekovito.                                                                         

             Susan Greenfield kaže da čitanje pomaže produljiti raspon pažnje kod djece i poboljšava njihovu sposobnost da misle jasno. Priče imaju početak, sredinu i kraj, a to je struktura koja potiče naš mozak da misli u nizu, povezuje uzroke, posljedice i značenja. Čitanje nas obogaćuje, povećavajući naše razumijevanje drugih kultura i pomaže naučiti suosjećati. Mlađe generacije postaju sve ovisnije o tehnologiji, i poticanje čitanja mora imati sveobuhvatnu društvenu akciju.

              S tim u vezi JU Centar za kulturu „Sarajeva“ već nekoliko godina realizira projekat „Književni karavan za učenike osnovnih škola“.

Pročitaj više...