Menu

Posjeta Počitelju

Posjeta Počitelju

Centar za mlade na Gorici(Avde Jabučice 52.), aktivno učestvuje u naporima društvene zajednice za kvalitetnim osmišljavanjem slobodnog vremena mladih, u neposrednoj saradnji sa Općinom Centar Sarajevo, školama, kulturnim centrima, nevladinim organizacijama, studentskim asocijacijama, internacionalnim kulturnim organizacijama, udruženjima, medijima, javnim, kulturnim i naučnim radnicima, pružajući mogućnost kreativnog stvaralačkog rada. Stavljajući mladima na raspolaganje, prostor, tehničke mogućnosti i stručnu podršku, pod okriljem Centra djeluje više aktivnih projekata u oblastima muzike, likovnih umjetnosti, književnosti, glume, informatike , fotografije (Likovna škola, Škola gitare, Književni klub za mlade, Multimedijalni projekat, Škola pjevanja, Škola plesa, Škola klavira, Omladinski orkestar, Kursevi računara, Foto festival…). 

 

Likovna škola  Centra za mlade, krajem mjeseca juna posjetila je  Međunarodnu umjetničku koloniju u Počitelju. To je bila prilika da se mladi upoznaju sa radom kolonije koja u okviru svog djelovanja  okuplja umjetnike iz cijele zemlje i svijeta gdje se u podneblju neobične ljepote, čudesnog ambijenta i nesvakidašnje stvaralačke atmosfere umjetnici - slikari, kipari i grafičari druže, razumjenjuju iskustva i ostvaruju kontakte. Kroz programe kolonije je prošlo na hiljade likovnih umjetnika, književnika, kritičara, glumaca i drugih kulturnih radnika iz Italije, Engleske, Danske, Francuske, Grčke, Kipra, Egipta, Turske, Poljske, Njemačke, Austrije, Švedske, Holandije, SAD, Japana, Meksika, Kine ... koji su svoje radove - slike, grafike, skulpture donirali u korist iznimno vrijedne umjetničke zbirke, odnosno Fundusa Međunarodne umjetničke kolonije Počitelj. 

Pored upoznavanja mladih sa radom kolonije, oni su bili u prilici skicirati vlastite radove koji će biti završeni i izloženi u Galeriji Centra za mlade. 

Profesor Besim Spahić, održao je i iznimno zanimljivo predavanje na temu „Mladi i umjetnost“, koja je bila izuzetno pozitivno prihvaćena od prisutnih učesnika. 

Pokrovitelj ovog jednodnevnog radnog izleta bila je Općina Centar Sarajevo.