Menu

Čitanje je korisno!

Čitanje je korisno!

Čitanje je korisno! Ovo nije reklama za novu biblioteku, niti još jedan dokaz toga da je knjiga dobar prijatelj u slobodno vrijeme ili alat pomoću kojeg učimo. Čitanje je, tvrde naučnici, korisno za naše mentalno i fizičko zdravlje. U vremenu kad najčešće konzumiramo kratke informacije na Facebooku i Twitteru koji zahtijevaju mali raspon pažnje, čitanje knjiga, priča, bajki djeluje na djecu ali i odrasle ljekovito.                                                                         

             Susan Greenfield kaže da čitanje pomaže produljiti raspon pažnje kod djece i poboljšava njihovu sposobnost da misle jasno. Priče imaju početak, sredinu i kraj, a to je struktura koja potiče naš mozak da misli u nizu, povezuje uzroke, posljedice i značenja. Čitanje nas obogaćuje, povećavajući naše razumijevanje drugih kultura i pomaže naučiti suosjećati. Mlađe generacije postaju sve ovisnije o tehnologiji, i poticanje čitanja mora imati sveobuhvatnu društvenu akciju.

              S tim u vezi JU Centar za kulturu „Sarajeva“ već nekoliko godina realizira projekat „Književni karavan za učenike osnovnih škola“.

 

U petak 16.09.,  književnici Mirsad Bećirbašić i Fahrudin Kučuk, bili su gosti učenicima OŠ“Silvije Strahimir Kranjčević“. Iz svog bogatog književnog opusa, djeci su govoriti stihove i dijelove priča, ali i ostavili prostora za razgovor i pitanja.

              Susreti sa piscima iz lektire kod djece uvijek bude posebne emocije, i uvijek su to radoznali, edukativni i zabavni susreti koji  djecu motivišu na aktivnije čitanje i odnos prema  knjigama, kao odanog prijatelja koji će ih pratiti kroz cijeli život.

             Pokrovitelj ovog druženja je Općina Centar Sarajevo.