Menu

Osnove audio i video produkcije / Estetika i kultura življenja

Osnove audio i video produkcije / Estetika i kultura življenja

 Centar za mlade na Gorici pokrenuće nove projekte tokom mjeseca aprila:“OSNOVE AUDIO I VIDEO PRODUKCIJE“ I „ESTETIKU I KULTURU ŽIVLJENJA“.

 

Ciljevi i zadaci projekta „Osnove audio i video producije“ jeste upoznavanje mladih sa radom medijskog tehničara. Medijski tehničar djeluje na području audio-vizualne tehnologije i proizvodnje medijskih sadržaja. U radu upotrebljava savremenu opremu i programske alate pomoću kojih oblikuje sliku i zvuk.

Sudjeluje pri postavljanju rasvjete, snima i sudjeluje pri postavljanju rasvjete, snima i montira jednostavne audio-video sadržaje, reproducira audio-vizualne zapise, te ih priprema za objavu na različitim medijskim platformama. U svom radu sluša zvuk, gleda sliku i prati kretanja na sceni, upravlja uređejima za podešavanje signala, upravlja računarskom opremom, izvodi jednostavne montaže audiovizualnih sadržaja uživo, pomaže pri snimanju zvuka  te uspostavlja svjetlosne odnose pri jednostavnim audiovizualnim snimanjima. Montira, obrađuje, sudjeluje u produkciji i prilagođava medijske sadržaje za reprodukciju i arhiviranje. Projekat će se raditi u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva. Radionica je namijenja učenicima srednjih škola Općine Centar Sarajevo. Prvi radni dogovor planiran je za utorak, 11.04., sa početkom u 19.30 sati.

Estetika i kultura življenja je nova radionica u sklopu Centra za mlade na Gorici. Održavat će se dva puta sedmično, u trajanju od tri mjeseca. Tematika radionice jeste životni prostor, pa će polaznicima biti predočene određene pojave na primjeru grada Sarajeva kroz gradnju, zapuštene dijelove grada, fenomen mahale itd. Kroz interaktivni rad u učionici i na terenu, polaznici će usvojiti stručna znanja, ali cilj je i razvijanje slijedećih sposobnosti: kritičko promišljanje i donošenje vlastitih zaključaka. Terenska nastava će podrazumijevati posjetu relevantnim zonama grada: mahale koje su u većoj mjeri očuvale tradicionalne principe, one koje su vremenom sasvim izmijenjene, Svrzina kuća – kao model tradicionalnih vrijednosti stanovanja/kulture življenja itd.
Budući da savjesne mlade osobe trebaju biti i tehnološki obrazovane kako bi bile kompetentne, kroz radionicu će se osposobljavati i za samostalan rad u AutoCAD-u.
U toku sedmice, na jednom terminu se elaboriraju teme (kroz razgovor, skice, terensku nastavu...), a na drugom terminu polaznici uče AutoCAD aplikaciju. U konačnici, polaznici će pomoću AutoCAD aplikacije kreirati publikaciju sa analiziranim temama.

Radionica je namijenjena učenicima srednjih škola sa područja Općine Centar Sarajevo, kao i studentima bez obzira na njihovo stručno usmjerenje.

Prvi susret sa zainteresovanim polaznicima planiran je za petak 14. aprila, u 19.00 sati. Voditelj radionice je Adna Šarac, diplomirani inžinjer arhitekture i asistent na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Prijavu možete izvršiti lično u Centru za mlade Gorica(Avde Jabučice52), na broj +38733 220 568 i mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Svi projekti su besplatni za mlade.

Pokrovitelj projekata je Općina Centar Sarajevo.