Ljetna škola filma i montaže

//Ljetna škola filma i montaže
Ljetna škola filma i montaže 2020-06-24T09:27:00+02:00

Project Description

Ukoliko vas je oduvijek privlačila montaža audio i video sadržaja, ova ljetna škola vam pruža priliku da uđete u svijet filma i montaže. Pažnja ove škole bit će usmjerena ka kratkoj historiji filma i montaže, osnovama montaže, vizuelnom opažanju i slično.

Škola je prilagođena različitim nivoima znanja, što znači da ćete, bez obzira na vještine sa kojima dođete na prvo predavanje, moći savladati cjelokupno gradivo.

Polaznici škole bit će u prilici da se upoznaju sa historijom filma i lekcijama koje će obrađivati sve funkcije programa za montažu: od unosa materijala u računar, osnovne obrade audio i video sadržaja, efekata i grafičke obrade, pa sve do kreiranja kompletnog videozapisa, odnosno njegovog eksportovanja.

S obzirom da se radi o početnom kursu koji od polaznika ne zahtijeva predznanje, radi lakšeg usvajanja novih vještina cjelokupno gradivo je podijeljeno u dva dijela i to:

  • Teoretski dio nastave
  • Praktični dio nastave

Predavači koji iza sebe imaju višegodišnje iskustvo će vam kroz razne primjere objasniti osnovne i složene radnje, kao i postupke u produkciji video materijala. Poseban fokus škole je na upotrebi programa za potrebe video montaže, produkcije zvuka, kreiranja grafika i video efekata.

Tokom ljetne škole imati ćemo priliku da ugostimo bosanskohercegovačke režisere, glumce i novinare, kako bi svoje iskustvo i znanje prenijeli polaznicima kursa.

Tokom ljetne škole filma i montaže obrađivat će se sljedeći elementi:

  1. Uvod u svijet filma
  2. Osnove montaže
  3. Vizualno opažanje
  4. Kadar
  5. Kretanje kamere i montaža
  6. Oblici montaže

Radionice su namijenjene djeci koja imaju 12 i više godina

Predznanje nije neophodno za pohađanje škole.

Ljetna škola filma i montaže počinje sa realizacijom u julu mjesecu, a termini održavanja će biti dogovoreni na prvom času koji će se održati 2. 7. u 12 sati u prostorijama JU CKM na adresi Jelića 1.

VODITELJI RADIONICE

Elvir Halilović je rođen 1979. godine u Beogradu, a osnovnu i srednju školu je završio u Njemačkoj. Po povratku u Bosnu i Hercegovinu, započinje karijeru videomontažera na Hayat TV gdje je predvodio tim od 14 montažera u periodu od 2006. do 2014. godine. Nakon toga, svoj profesionalni put nastavlja u produkciji FLASS Sarajevo, a trenutno je angažovan u produkciji Creativo Centar Sarajevo.

Od projekata na kojima je radio izdvajaju se: igrano-dokumentarni film „Palla di neve e shitake fungo“ sa režiserom Šemsudinom Gegićem, igrana serija „Bez rizika“, igrana serija „Picigin“, te mnogobrojne emisije na Hayat TV (Slučajevi X, Ispuni mi želju, Royal Caffe…).

U svojoj dugogodišnjoj karijeri radio je za mnoge svjetske TV kuće kao što su ZDF, CNN, BBC, RAI UNO, PRESS TV itd.

Popunite online elektronsku prijavu

Budi i ti dio našeg centra!

X