Multimedijalni projekat – radionica scenskih umjetnosti

//Multimedijalni projekat – radionica scenskih umjetnosti
Multimedijalni projekat – radionica scenskih umjetnosti 2019-12-26T22:05:50+02:00

Project Description

Cilj rada na ovom projektu jeste poticanje i razvijanje individualnih sklonosti i talenta svakog pojedinca, profesionalna pomoć kao i usmjeravanje mladih. Rad je individualan, sa posebnim pristupom svakom polazniku. Kroz rad, debatu i radionice, mladi se angažiraju na području scenskih umjetnosti, kao i u oblastima ostalih aktuelnih tema iz  kulture i medija.

Multimedijalni projekat se zasniva na teorijskoj i praktičnoj nastavi. Praktična nastava se dijeli na dva dijela, u Centru i na terenu. Pod terenom podrazumijevamo posjete profesionalnim pozorištima, akademijama (probama, predstavama, učešće u predstavama, snimanjima van Centra te javni nastupi).

Na samom početku, polaznici se susreću sa osnovnim zakonitostima scene, pozicijama i nivoima u prostoru te se podučavaju pravilnom, neutralnom stavu i kretanju.

Teorijska nastava podrazumijeva predavanja o pojmovima glume, teatra i filma te analizu dramskih tekstova, filmova te poezije i proze. Praktična nastava u Centru podrazumijeva rad na sceni, vježbe koncentracije, dikcije, glasa, pokreta, plesa, improvizacije te probe za dati dramski tekst kao i javne nastupe.

Radi se na osvještavanju glasovnog i govornog aparata kao i na buđenju čula na sceni, a sve to da bi se moglo procijeniti koji pristup je odgovarajući i gdje je potrebno najviše intervenisati u pristupu svakom pojedincu. Svaki polaznik dobije individualni pristup i samim tim u toku jednog časa svaki dobije priliku bude i izvođač i gledalac. Nakon svakog pojedinačnog nastupa, on se komentira i time se postiže i razvija moć analize. Radna i pozitivna atmosfera čine da se svi polaznici  brzo uklope i  savladaju strahove od javnog nastupa i razviju potrebu i želju za istim.

Multimedijalni projekat-radionica scenskih umjetnosti je besplatnog karaktera za srednjoškolce sa prebivalištem na  području Općine Centar Sarajevo.

Multimedijalni projekat-radionica scenskih umjetnosti je besplatnog karaktera za srednjoškolce sa prebivalištem na  području Općine Centar Sarajevo bez ikakvog predhodnog predznanja.

Projekat traje devet mjeseci u periodima od januara do juna, te od septembra do novembra. Juli i august su predviđeni za ljetni odmor a mjesec decembar za javne nastupe i prezentiranje naučenog.

PREDAVAČ

Damir Kustura rođen je 06.10.1981. godine u Rogatici. U Sarajevu završava osnovnu i srednju školu. 2007. godine diplomira na Odsjeku za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Od aprila 2008. godine je stalni član ansambla Pozorišta mladih u Sarajevu u kojem je odigrao preko petnaest premijera od kojih izdvaja “Kokoška”, “Ime”, “Aladin”, ”Crvenkapa na tačke naopačke”. U Narodnom pozorištu u Sarajevu igrao je u predstavama ‘’Jedan čovjek i jedna žena’’, ‘’Prvi put s ocem na izbore’’, ‘’Tvrđava’’, “Samoubica’’, ‘’Mortal Kombajn’’,  ‘’Ženidba’’,  ‘’Legenda o Ali-paši’’. Tv serije: “Lud zbunjen normalan”, “Kućni ljubimci”, “Pečat”, “Konak kod Hilmije”. Filmovi: “Belvedere”, ”Za one koji ne mogu da govore”.

Popunite online elektronsku prijavu

Budi i ti dio našeg centra!

X