Škola orijentalnog plesa

//Škola orijentalnog plesa
Škola orijentalnog plesa 2019-11-12T23:03:54+02:00

Project Description

Orijentalni ples je scenska umjetnost koja predstavlja kulturu Egipta i Turske i ubraja se u jedan od najstarijih društvenih plesova. Orijentalni ples obuhvata sve bliskoistočne plesne stilove izvedene na tradicionalni ili moderni način a nastaje kao način zabave i socijalnog povezivanja žena.  Orijentalni ples ima nekoliko stilova i podstilova, a na našim časovima imati ćete priliku savladati egipatski stil orijentalnog plesa. Egipatski stil plesa odlikuju opušteniji i naglašeniji pokreti kukovima te mekani i ženstveni pokreti ruku koji pokazuju žensku figuru. Sastavni dio ove vrste plesa koji ga čini još ljepšim su elementi baleta.

Orijentalni ples se razlikuje od drugih zbog toga što on predstavlja ples mišića. Skladno oblikuje mišiće cijelog tijela istovremeno razvijajući snagu i fleksibilnost fokusirajući se na trbušne i leđne mišiće, bokove i stražnjicu a skladno oblikuje i mišiće nogu, ruku i ramena. Orijentalni ples nije samo umjetnost već i veoma efikasan oblik fitnesa. Ples jača trbušne mišiće što poboljšava protok trudnoće i olakšava sam čin poroda. Ples je jedna od najzdravijih aktivnosti za mozak. Ples poboljšava sposobnost učenja, pamćenja i kreativnosti.

Cilj našeg djelovanja je razvijanje i buđenje samopouzdanja kod svih žena, isticanje njihove elegancije, ženstvenosti i gracioznosti.
Aktivnosti naše škole su usmjerene na upoznavanju egipatske kulture, izučavanju historije nastanka orijentalnog plesa i plesnih stilova kroz tradicionalnu i modernu orijentalnu muziku.
Sistem rada na početnom nivou je zasnovan na ponavljanju. Konstantno ponavljanje plesnih pokreta dopušta našem tijelu da se vremenom opusti i savlada pokret do savršenstva.

Plesni časovi su prilagođeni svim ženama sa prebivalištem na području Općine Centar Sarajevo, bez obzira na dob ili tjelesnu građu.

Da biste učestvovali na časovima orijentalnog plesna predznanje nije potrebno.

Škola orijentalnog plesa traje od novembra do jula a časovi se održavaju dva puta sedmično u trajanju od 2 h. Svaki polaznik popunjava upisni list kojim se izjavljuje da su svi navedeni podaci tačni i da je upoznat sa planom i programom škole.

PREDAVAČ

Azra Grljević

Popunite online elektronsku prijavu

Budi i ti dio našeg centra!

X