Škola baleta

//Škola baleta
Škola baleta 2018-10-24T11:43:42+02:00

Project Description

Općenito o kursu

Izraz balet dolazi od talijanske riječi balletto (umanjenica od ballo-ples). Balet je jedna od najstarijih plesnih tehnika koja je postala temelj svim modernim plesnim stilovima. Karakteriziraju ga stroge forme tijela i otvorenost stopala, kako bi se postigli izduženost i gracioznost pokreta. Glavne karakteristike klasičnog baleta su gipkost  tijela, izrađena stopala, mekoća pokreta i dobra kontrola tijela. Uz balet tijelo dobiva snagu, gipkost, uspravno držanje, te je izvrsna vježba za djecu i mlade.

Sadržaj kursa

Na ovoj plesnoj aktivnosti uz zabavu i divno druženje djeca dobivaju bolju kontrolu pokreta tijela, uče koji dio tijela i koji mišić upotrijebiti pri nekom pokretu, skoku ili okretu. Čas se sastoji od zagrijavanja na početku, zatim se rade određene vježbe i baletni skokovi, sa istezanjem na kraju, a sve to uz pratnju primjerene muzike.

Uzrast polaznika

Djeca od 3 do 20 godina (podijeljeni u više grupa zavisno o dobi polaznika)

POTREBNO PREDZNANJE

Aktivnost klasičnog baleta je otvorena za djecu i mlade, i nije potrebno plesno predznanje.

TERMINI ODRŽAVANJA

Škola traje od septembra do juna, i izvodi se dva puta sedmično, čas traje 45 minuta. Program se formira u više različitih grupa u zavisnosti od starosti djece i nivoa znanja. Svaki polaznik popunjava upisni list kojim se izjavljuje da su svi navedeni podaci tačni i da je upoznat sa planom i programom škole.

Termini po grupama su: ponedjeljak i četvrtak tri termina od 17.15 do 18.00 sati (3-4 god.); od 18.15 do 19.00 sati (5-6 god.) predškolski uzrast; od 19.15 do 20.00 sati (8-14 god.) treći razred, utorkom i petkom dva termina od 17.15 do 18.00 sati (4-5 god.); od 18.00 do 19.00 sati (5-7 god.) prvi razred.

PREDAVAČ

Brižita Karabašić rođena je 27.07.1966. godine u Novom Sadu, Vojvodina. U Novom Sadu završava baletsku školu u klasi  Ksenije Dinjaški. Izdvojit ćemo profesionalni angažman u SNP u Novom sadu i  ansambulu Baleta NP Sarajevo. Istaknuta je umjetnica i pedagoški radnik sa djecom u mnogim kulturno-obrazovnim institucijama (Narodnom Pozorištu Sarajevo, Akademiji Scenskih Umjetnosti u Sarajevu, OMŠ „Mladen Pozajić“ MŠ „29. novembar“ i dr.).Tokom niza godina se stručno usavršavala, ostvarila je mnoge uloge u Baletu (Žizela,Silfide, Labudovo jezero, Krcko Oraščić, Kopelija, Vragolasta djevojka, Pepeljuga itd.), Operi (Ero s onog svijeta, Aida, Rigoleto, Carmen itd.) i Operti (Šišmiš, Knjeginja čardaša, Orfej u Podzemlju), te je nastpala na festivalima i takmičenjima unutar i van BiH.