Škola baleta

//Škola baleta
Škola baleta 2019-08-25T23:36:47+02:00

Project Description

Balet je scenska umjetnost koja pokretima dočarava emocije plesača, odnosno govor tijela. To je jedna od najgracioznijih i najstarijih plesnih tehnika koja je postavila temelj svim modernim plesnim stilovima. Karakteriziraju ga stroge forme tijela i otvorenost stopala, kako bi se postigli sklad i harmoničnost pokreta.

Balet ne samo da je predivno gledati, već ima i niz prednosti za one koji se bave ovom umjetnošću.
Ova vrsta plesa je divan način da mala djeca steknu mišićnu snagu, nauče pravilno stajati i graciozno hodati. Djeca i mladi koji se bave baletom razvijaju se emocionalno i fizički na mnogo načina; osjećaju se ponosnim i ostvarenim kada nastupaju na pozornici i time jačaju samopouzdanje.
Ove vještine naučene u mladoj dobi zauvijek ostaju sa djetetom i pomažu mu da izraste u emotivno stabilnu, odgovornu i elegantnu osobu.

Čas baleta se sastoji od zagrijavanja na početku, zatim se rade određene vježbe i baletni skokovi sa istezanjem na kraju a sve to uz pedagoški odabrane muzičke numere.

Pored druženja, socijalizacije i mentorskog načina rada, razvija se precizni osjećaj za ritam kao i senzibilitet prema klasičnoj muzici. Balet je vrhunski sport i umjetnost, gdje djeca i mladi uz zabavu i divno druženje stiču bolju kontrolu pokreta tijela, uče koji dio tijela i koji mišić upotrijebiti pri nekom pokretu, skoku ili okretu.

Djeca od 3 do 20 godina (podijeljeni u više grupa zavisno o dobi polaznika)

Aktivnost klasičnog baleta je otvorena za djecu i mlade i nije potrebno plesno predznanje.

Škola traje od septembra do juna i izvodi se dva puta sedmično. Čas traje 45 minuta. Program se formira u više različitih grupa u zavisnosti od starosti djece i nivoa znanja. Svaki polaznik popunjava upisni list kojim se izjavljuje da su svi navedeni podaci tačni i da je upoznat sa planom i programom škole.

PREDAVAČ

Brižita Karabašić rođena je 27.07.1966. godine u Novom Sadu, Vojvodina. U Novom Sadu završava baletsku školu u klasi  Ksenije Dinjaški. Izdvojit ćemo profesionalni angažman u SNP u Novom sadu i  ansambulu Baleta NP Sarajevo. Istaknuta je umjetnica i pedagoški radnik sa djecom u mnogim kulturno-obrazovnim institucijama (Narodnom Pozorištu Sarajevo, Akademiji Scenskih Umjetnosti u Sarajevu, OMŠ „Mladen Pozajić“ MŠ „29. novembar“ i dr.).Tokom niza godina se stručno usavršavala, ostvarila je mnoge uloge u Baletu (Žizela,Silfide, Labudovo jezero, Krcko Oraščić, Kopelija, Vragolasta djevojka, Pepeljuga itd.), Operi (Ero s onog svijeta, Aida, Rigoleto, Carmen itd.) i Operti (Šišmiš, Knjeginja čardaša, Orfej u Podzemlju), te je nastpala na festivalima i takmičenjima unutar i van BiH.

Popunite online elektronsku prijavu

Budi i ti dio našeg centra!

X