Škola glume

//Škola glume
Škola glume 2019-08-18T00:07:25+02:00

Project Description

”Ako tražite definiciju glume, reći ću vam da je najbolja gluma kad ništa ne glumiš. Za to se treba roditi”, Zaim Muzaferija

Gluma je  umjetnost koja se bavi nama samima i kao takva, pruža mogućnost da budete bilo ko, da spoznate kako svoj tako i način razmišljanja drugih. Uključuje širok raspon vještina, uključujući dobro razvijenu maštu, emocionalnu sposobnost, fizičku ekspresivnost, vokalnu projekciju, jasnoću govora i sposobnost interpretacije.

Gluma  oslobađa vaš kreativni um, omogućava vam da istražite svoje fizičke i duhovne granice i gurne vas do njenih neslućenih visina. Uči vas kako biti neustrašivi i kako ogoliti dušu pred publikom.

Uči vas da čitate tuđe misli na osnovu pokreta, da otkrivate mnoge živote a ponajviše vaš sopstveni. Gluma će vas suočiti sa stidom i kompleksima, mijenjati vam perspektivu i ugao gledanja. Usvojit ćete i unaprijediti sposobnosti korištenja dijalekata, naglaska, improvizacije, posmatranja i oponašanja, mimike i scenske borbe.

Škola glume je projekat koji za cilj ima da poduči djecu i mlade osnovnim glumačkim vještinama koje će im koristiti tokom života u svrhu poboljšanja samopouzdanja, razvoja mašte, kreativnosti i komunikacijskih sposobnosti. Ovaj kurs pomaže polaznicima da izraze svoje emocije, sklonosti, stavove, razviju izražajne sposobnosti, društvenu svijest u cilju razvoja humane i moralne ličnosti.

U zavisnosti od broja djece, njihovog uzrasta te dosadašnjeg iskustva sa scenskim umjetnostima (npr. kroz školske sekcije), kao i ovisno o brzini usvajanja znanja odredit će se dinamika prelaska na narednu temu.

Svaki od časova se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela, a svi časovi počinju sa zagrijavanjem tijela, glasa i vježbama za opuštanje.

Neke od nastavnih jedinica koje bi se u kasnijim fazama obrađivale su:

  • vježbe (fizičke vježbe, vježbe govora, vježbe interpretacije poezije, vježbe interpretacije bajke i priče…)
  • glumačke tehnike
  • rad na predstavi ili filmu (odabir tema, analiza, izrada scenarija, analiza likova, odabir muzike, scenografija, kostim, promocija projekta)
  • posjeta pozorištima ili gledanje filma (analiza teme, likova…)

Polaznici kursa glume će na kraju školske godine imati prezentaciju stečenog znanja i vještina kroz predstavu koju će pripremati sa voditeljem kursa.

Uzrast polaznika: od 7 do 20 godina

Predznanje nije potrebno za pohađanje škole.

Škola traje od septembra do juna i izvodi se jedanput sedmično sa dvije grupe polaznika. Časovi su grupnog karaktera. Svaki polaznik popunjava upisni list kojim se izjavljuje da su svi navedeni podaci tačni i da je upoznat sa planom i programom škole.

PREDAVAČ

Rijad Gvozden rođen je 12.3.1988. godine u Gornjem Vakufu.  Odrastao je u Tuzli gdje je završio saobraćajnu školu. Godine 2007. upisuje Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu i stiče zvanje diplomirani glumac. Nakon završenog studija ostvaruje prvu ulogu na filmu „Prtljag“ čiju režiju potpisuje režiser Danis Tanović. Osim glume, Gvozden piše scenarije i režira. Prvi film, za koji je napisao scenarij i koji je režirao „Porodični album“, prikazan je na nekoliko filmskih festivala. Režirao je i filmove „Adel” i „Odbrojavanje”. Rijad je glumio i u drugim filmovima Danisa Tanovića, igrao je glavnu ulogu u crnogorskom “Filmu u boji”, u japanskoj verziji “Boška i Admire”, a ostvario je i manju ulogu u filmu “Winnetou”, snimanom u njemačkoj produkciji. Ostvario je uloge u mnogobrojnim filmovima i pozorišnim predstavama. Jedan je od najperspektivnijih mladih glumaca bosanskohercegovačke glumačke scene.