Škola glume

//Škola glume
Škola glume 2020-01-24T17:11:28+02:00

Project Description

”Ako tražite definiciju glume, reći ću vam da je najbolja gluma kad ništa ne glumiš. Za to se treba roditi”, Zaim Muzaferija

Gluma je  umjetnost koja se bavi nama samima i kao takva, pruža mogućnost da budete bilo ko, da spoznate kako svoj tako i način razmišljanja drugih. Uključuje širok raspon vještina, uključujući dobro razvijenu maštu, emocionalnu sposobnost, fizičku ekspresivnost, vokalnu projekciju, jasnoću govora i sposobnost interpretacije.

Gluma  oslobađa vaš kreativni um, omogućava vam da istražite svoje fizičke i duhovne granice i gurne vas do njenih neslućenih visina. Uči vas kako biti neustrašivi i kako ogoliti dušu pred publikom.

Uči vas da čitate tuđe misli na osnovu pokreta, da otkrivate mnoge živote a ponajviše vaš sopstveni. Gluma će vas suočiti sa stidom i kompleksima, mijenjati vam perspektivu i ugao gledanja. Usvojit ćete i unaprijediti sposobnosti korištenja dijalekata, naglaska, improvizacije, posmatranja i oponašanja, mimike i scenske borbe.

Našim polaznicima se kroz igru i glumačku/teatarsku umjetnost omogućava sloboda izražavanja, razvoj mašte, govornih sposobnosti, samopouzdanja, kreativnosti.

Koncept naše škole glume se može koristiti za različite dobne skupine polaznika, jer se konkretne glumačke vježbe i tehnike primjenjuju i prilagođavaju individualno u skladu sa dobi djeteta. Osim kroz individualne vježbe, polaznici prolaze i razvijaju se kroz kolektivne vježbe u kojima im se omogućava da razviju i poboljšaju svoje socijalne sposobnosti, pozitivan osjeća u radu sa drugima i da kroz teatarsku umjetnost pospješuju timski rad. Polaznicima škole glume omogućiti će se rad sa stručnjacima koji učestvuju u stvaranju teatarske predstave tako da polaznici dobiju jednu širu sliku o tome kako nastaje predstava, te ćemo ih uvesti i provesti kroz teatarske scene Sarajeva a nadamo se i šire.

Širok je spektar koristi koje polaznici dobivaju ovom radionicom, ali prije i iznad svega dobivaju užitak.

Uzrast polaznika: od 7 do 20 godina

Predznanje nije potrebno za pohađanje škole.

Škola traje od septembra do juna i izvodi se dva puta sedmično.

PREDAVAČI

Maja Zećo, Akademiju scenskih umjetnosti završila u Sarajevu u klasi Miralema Zubčevića i Ermina Brave.
13 godina bila član Narodnog pozorišta u Mostaru, dvije godine- član East West Theater Company pod rukovodstvom Harisa Pašovića, član Magacin Kabarea te Aparat Teatra. Gostovala je kao glumica u predstavama Narodnog pozorišta Sarajevo, Sartra, Kamernog teatra. Najznačajnije predstave: Klasni neprijatelj u režiji Harisa Pašovića, Ćelava pjevačica u režiji Lajle Kaikčije, Pinokio u nevolji Belme Lizde Kurt,….Igrala u nekoliko filmova i serija. Radila na predstavama za djecu „Zaljubljeni vuk” (Sartr), Astronauti (Zg), Mali nauk o životinjama (Nagrada Messa za najbolju predstavu za djecu, Pozorište mladih). Već dugo godina vodi radionice za djecu širom BiH.
Trenutni živi i radi na relaciji Sarajevo- Berlin.

Adisa Zuberović je pozorišna i filmska glumica, magistrica dramskih i filmskih nauka, i pedagog glume. Iz Sarajeva je, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Tokom studija književnosti na Filzofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu upisuje i diplomira glumu na Akademiji scenskih umjetnosti
Sarajevo, u klasi prof. Miralema Zubčevića. Magistrirala je u Češkoj Republici na Katedri pozorišnih i filmskih nauka. Odmah po dolasku u Češku Republiku biva angažovana kao glumica na filmu i u češkim i slovačkim pozorištima, te objavljuje stručne radove iz oblasti pozorišta i filma. . Ima dugogodišnje iskustvo u pedagoškom radu u oblasti glume. Svoj rad kao pedagog glume usavršavala je u Torontu, Pragu, Bratislavi i Zagrebu.

Popunite online elektronsku prijavu

Budi i ti dio našeg centra!

X