Škola harmonike

//Škola harmonike
Škola harmonike 2019-01-15T08:57:00+02:00

Project Description

Općenito o kursu

„Da nisam fizičar, vjerojatno bih bio muzičar. Često razmišljam kroz muziku. Sanjarim kroz muziku. Svoj život promatram u muzičkim kategorijama…Muzika mi pruža najviše radosti u životu.“ -Albert Einstein

Ako i vi poput Einsteina volite muziku u sebi, ali biste voljeli vidjeti i sebe u muzici, prijavite se za nastavu harmonike! 

Uživat ćete u punom, bogatom zvuku ovog muzičkog instrumenta koji razgaljuje dušu kroz melodije sevdaha, argentinskog tanga, valcera, francuskih šansona… Unatoč predrasudama, na harmonici je moguće svirati sve! Dođite da zajedno to istražimo.

Da biste postali uspješni virtuozi na ovom instrumentu, sve što je potrebno jeste muzikalnost, želja, volja i trud. Zauzvrat će vam se razviti inteligencija, kognitivna osjetljivost, emotivna svjesnost i estetski potencijal.

Redovno muzičko obrazovanje u muzičkim školama kao dodatnim paralelnim školama redovnog tipa posjeduje zahtjeve kojim djeca često ne mogu da odgovore. Zato je tu naša CKM ŠKOLA HARMONIKE da omogući muzičko obrazovanje i onima koji su prerasli dob kada se kreće u muzičku školu, ili su prenestrpljivi da počnu svirati pa ne mogu čekati da napune 9 godina, ili nemaju vremena za sve aktivnosti redovnog muzičkog obrazovanja pa su više raspoloženi za manji obim nastave, kao i nastavnog gradiva.

Glavna misija je jednakopravnost svih učenika i šansa za muzičko obrazovanje  kroz jednakopravnost muzike kao tradicionalnog naslijeđa različitih kultura, oplemenjivanje duha djece kroz upoznavanje istih, postizanje uspjeha isključivo kao produkta udruženih kultura, naslijeđa i talenta, kroz zajednički doprinos i rad. Zato bi svi upisnici dali svoj doprinos i sa prijedlozima numera koje za njihovo kulturno naslijeđe imaju veliki značaj, ili imaju posebnu važnost za njihov lični muzički ukus.

Cilj nastave je teoretska i tehnička obuka polaznika, učenje čitanja notnog teksta, dešifrovanje akorada, savladavanje harmonikaških tehnika sviranja, i u konačnici, savladavanje pjesama, kompozicija.

Polaznici imaju mogućnost da sami izaberu stilski pravac muzike u kojem žele da se usmjere (klasika, sevdah, pop, rock…). Želja i cilj rada jeste poticanje i razvijanje individualnih sklonosti i talenta svakog pojedinca, profesionalna pomoć i usmjeravanje mladih.

Uzrast polaznika

Nemamo dobnu granicu za naše polaznike. Uspješno podučavamo djecu, mlade i odrasle.

Dostupan je svima bez predhodnog znanja.

Nastava je grupnog karaktera:

Grupa početnici (oni koji do sada nisu imali doticaja sa instrumentom)

Grupa napredna (oni koji imaju neko predznanje)

Sve grupe drže zajedničke koncerte na kraju mjeseca maja.

Učenje harmonike je posebno i zabavno iskustvo. Sa pravilnim metodama učenja, svi mogu brzo napredovati i postati odlični svirači.

TERMINI ODRŽAVANJA

Škola će početi u decembru i trajaće do juna. Polaznici će biti podijeljeni po grupama, a po potrebi će biti dogovoreni individualni časovi. Nastava se odvija dva časa sedmično u trajanju od 60 minuta

PREDAVAČ

Raisa Bužimkić rođena je u Bihaću, 1988. godine. Studij je završila 2011. god. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, diplomirajući s prosjekom 9.5 u klasi prof.dr. Belme Šarančić-Nahodović. Dvije godine je na istom fakultetu radila kao demonstrator.Od mnogobrojnih nastupa i nagrada izdvaja: nastupe u sklopu nekoliko Rotary projekata, solističke koncerte u Parmi i Bolzanu (Italija), koncert povodom Svjetskog dana harmonike u Zagrebu na kojem je svirala kao predstavnik Bosne i Hercegovine, zatim svirački nastupi u predstavama Narodnog pozorišta Sarajevo: „Kad bi ovo bio film“, „Divlje meso“, „Cabaret 2014“, a pjevački u muzičko-scenskim projektima i a cappella grupi BasicS. Za neke nastupe dobila je i Certifikat Univerziteta u Sarajevu, a u predstavi „Divlje meso“ njena izvedba je doprinijela nagradi za najbolju muziku na 32. Susretu pozorišta/kazališta BiH u Brčkom. Na 15. Internacionalnom takmičenju harmonike „Jeunes Talents“ u Montrond les Bainsu (Francuska), u kategoriji do 35 godina, bila je deseta u svijetu. Zadnjih šest godina radi u OMŠ „Mladen Pozajić“ u Sarajevu, gdje sa učenicima postiže zavidne uspjehe osvajajući nagrade na internacionalnim takmičenjima u solističkim, kamernim disciplinama i orkestru.