Škola lutkarstva

//Škola lutkarstva
Škola lutkarstva 2019-08-25T23:22:36+02:00

Project Description

Lutkarstvo je oblik pozorišta ili predstave koji uključuje manipulaciju lutkama – neživim predmetima, koje su često nalik nekoj vrsti ljudske ili životinjske figure. Njima manipulira čovjek zvan marioneta.

Lutkarska pozorišta su važna jer pružaju sigurno mjesto iza zavjese, što većina djece smatra manje zastrašujućim za gledanje predstava. Lutke djeci nude privlačan način za interakciju i istraživanje njihovog znanja i razumijevanja svijeta a također potpomažu razvoj jezika i komunikacije.

Da bi kreirali lutku, potrebno je prethodno idejno likovno uobličavanje početne ideje, dakle crtež. Lutka je trodimenzionalna i samim tim je u formi skulpture. Sama lutka, bez obzira na ljepotu i kvalitet izrade ne znači mnogo ako nije osmišljena animacija iste. Kvaliteti lutkarskog prikaza doprinose i glumačke sposobnosti animatora, dakle govor, kretanje na sceni, koncentracija, komunikacija sa publikom, dočaravanje emocionalnog stanja lika itd. Animator i glumac često mora primijeniti i plesne vještine u scenskom nastupu. Izradu lutke uslovljava i vještina obrade i korištenja materijala koji su raznovrsni i sposobnost njihove kombinacije u cjelovitoj kreaciji. Zvuk i muzika su izražajna sredstva koja obogaćuju i upotpunjuju lutkarsku igru.  Animator i glumac često mora primjeniti plesne vještine u scenskom nastupu.

Brojnost vrsta lutki (marioneta, ginjol, lutka na štapu, teatar sjenki i sl.), daje pojedincu mogućnost izbora i pronalaženja lutkarske forme koja mu odgovara.

Cilj aktivnosti je kreiranje lutkarske predstave za javno izvođenje. Svrha radionice je okupljanje mladih te njihovo podučavanje lutkarstvu, lutkarskoj animaciji, izradi lutaka, lutkarskoj igri, lutkarskoj improvizaciji te elementima glume i scenskog nastupa.

Ovim kursom nastojat ćemo osposobiti polaznika za samostalno bavljenje lutkarskom djelatnošću. Bit će kreirane socijalne grupe  koje će djelovati, okupljati i usmjeravati pojedince čiji je zajednički interes sticanje teorijskih i praktičnih iskustava i znanja vezano za ovaj vid umjetničkog i stvaralačkog izražavanja.

Isto tako, kurs omogućava da pojedinci u grupi pronađu polje djelovanja u kojem su najuspješniji.  Putem aktivnosti u radionici razvijaju se pozitivni socijalni momenti – druženje i upoznavanje te razvijanje pozitivne emocionalne i socijalne klime u grupi. Budući da se radi o projektu čiji je krajnji ishod lutkarska predstava koja ovisi o saradnji pojedinaca u grupi, mišljenja smo da je ovaj aspekt možda i najvažniji u realizaciji lutkarske radionice.

Kurs lutkarstva okuplja polaznike od starijeg osnovnoškolskog uzrasta kao i sve zainteresirane.

Predznanje nije potrebno za pohađanje kursa lutkarstva.

Dva puta sedmično u dogovoru sa voditeljem kursa.

PREDAVAČ

Sabit Agić rođen je u Sarajevu, po zanimanju je profesor razredne nastave.  Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za razrednu nastavu. Kao učitelj radi od 1998. godine. U toku svoje radne karijere bavio se stripom, karikaturom, lutkarstvom i drugim vidovima umjetničkog stvaralaštva. Učesnik je na festivalima i smotrama lutkarstva, drame i teatra za djecu u Bosni i Hercegovini i u susjednim zemljama. Dobitnik je priznanja „Učitelj godine„ za 2017. godinu, koju dodjeljuje Udruženje učitelja Kantona Sarajevo, čiji je aktivni član. Saradnik je mnogih odgojnih, obrazovnih i kulturnih ustanova u Sarajevu, poput Pozorišta mladih (mjuzikl „Kralj lav”, gdje potpisuje kostimografiju, scenografiju, maske i lutke). U Centru za kulturu i mlade Općine Centar u Sarajevu, u periodu od 2016. -2018. realizira lutkarske predstave. Kreator je nekoliko lutkarskih predstava („Lutke nam pričaju”, „Balada o ribaru i mačku’’, „Priče o drugarstvu’’), koje realizira u osnovnim školama i drugim javnim i kulturnim ustanovama. Angažovan je i u strip djelatnosti kao autor edukativnih stripova namijenjenih učenicima osnovnih škola („Vremeplov profesora Historea”).

U junu ove godine iz štampe izlazi mu strip „Nacrtaj mi Sarajevo”. Radi se o šaljivom turističkom vodiču u kojem glavni likovi upoznaju kulturne, historijske i turističke znamenitosti Sarajeva. U školi u kojoj radi voditelj je dramsko-lutkarske sekcije. U prethodnoj deceniji najviše vremena posvećuje lutkarstvu, kreiranju lutki i predstava, organizuje i realizira lutkarske radionice za učenike, odgajatelje i nastavnike. U svom svakodnevnom radu lutku koristi kao didaktičko, tarapeutsko i pomoćno sredstvo kojim osvježava i unapređuje svoju nastavnu djelatnost. Trenutno radi kao učitelj u razrednoj nastavi u JU ”Deseta osnovna škola” u Sarajevu.

Popunite online elektronsku prijavu

Budi i ti dio našeg centra!

X