Škola stripa

//Škola stripa
Škola stripa 2019-08-25T23:08:57+02:00

Project Description

Strip je medij koji se koristi za izražavanje ideja kroz slike, često kombinirane sa tekstom ili drugim vizuelnim informacijama. Stripovi su često u obliku niza slika, zatim tekstualnih uređaja poput govornih balona, naslova i onomatopeje koji označavaju dijalog, pripovijedanje, zvučne efekte ili druge informacije.

Polaznici škole uče šta je to strip, kako je nastao i razvijao se kroz historiju i koji su njegovi osnovni elementi i forme. Razvijaju svoje ideje kroz pisanje tzv. sinopsisa (kostura priče), uče kako se piše scenarij (faze rada) i načine pisanja istoga.

Pristupa se kreiranju likova, crtanju skica i originalnih tabli stripa, tzv. tuširanje, kolorisanje (po izboru) i upisivanje teksta u oblačiće.

Kroz sav ovaj period, polaznici se upoznaju sa poznatim djelima iz oblasti devete umjetnosti, često i kroz multimedijalne prezentacije a svakako i preko originalnih strip-izdanja.

Škola je namijenjena srednjoškolcima.

Nije potrebno posebno predznanje.

Škola traje 3 mjeseca i odvija se dva puta sedmično u dogovoru sa voditeljem škole.

PREDAVAČ

Majo Pavlović je sarajevski strip autor, vizualni umjetnik i nastavnik Likovne kulture u Osnovnoj školi Čengić Vila I. Objavio je tri kolekcije kratkih horor stripova kao i tri grafičke novele, zajedno sa svojim prijateljem Amirom Hadžićem.

Napisao je nekoliko članaka o stripu za domaće i strane revije: ‘Bosona’ i ‘Zeszyty Komiksowe’. 2006. godine pokrenuo je i vodio Školu stripa u Centru za mlade na Gorici, sve do 2012. Organizirao je preko deset izložbi stripa u Sarajevu a učestvovao je i na prestižnim festivalima devete umjetnosti ”MaFest 1” –  ”MaFest 12”, koji su se održavali u Makarskoj, Hrvatska. Njegove originalne table stripa bile su izložene na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama, od Sarajeva preko Beograda do Luzerna.

Neka od njegovih djela su:

  • Mračne Sobe
  • DeadFace
  • Teatar Noći
  • Priča o Duhu
  • Cirkus Sjena

Popunite online elektronsku prijavu

Budi i ti dio našeg centra!

X