Studio horskog pjevanja

//Studio horskog pjevanja
Studio horskog pjevanja 2019-01-28T17:14:59+02:00

Project Description

Općenito o kursu

Horsko pjevanje budi i razvija reproduktivne pa i stvaralačke sklonosti učenika. Ono, ujedno, stvara pogodne uslove za njegovanje i usavršavanje estetskih i drugih kulturnih mjerila.

Horsko pjevanje se ubraja u djelatnosti koje, pored intelektualnih i estetskih sposobnosti, razvijaju kod djeteta i osijećanje pripadnosti ljudskoj zajednici i odgovornosti prema njoj, jer stalni kontakt većeg broja pjevača doprinosi njihovom zbližavanju i rješavanju kolektivnih zadataka.

To dovodi do razvijanja svijesti o neophodnosti društvene saradnje i zajedničkog dijelovanja, pa je sasvim izvjesno da horsko pjevanje ima i svoju socijalno-obrazovnu funkciju.

Sadržaj kursa

Sadržaj ili cilj nastave,kursa.

Potrebno je da dirigenti i horovođe planiraju da, sem učenja pjesama ili drugih kompozicija, prelaze sa horom i minimalno ali ipak određeno gradivo vokalne obuke, tako da učenici tokom p jevanja u amaterskom horu steknu osnovne pojmove i predstave o anatomiji i fiziologiji glasovnog organa, pjvačkog instrumenta, o pravilnom držanju tijela i onih organa koji učestvuju u pjevanju, da savladaju ispravan način pjevačkog disanja, pravilnu ataku tona, da zvučno izjednače glas i steknu kontrolu čiste intonacije, ukratko da usvoje osnovna znanja o vokalnoj tehnici kako bi ih dalje mogli razvijati i kultivisati.

Radeći sa horom, horovođa (dirigent) ima zadatak da djeci objasni značaj vokalne tehnike.Vokalna tehnika je, u stvari, skup sredstava pomoću kojih se razvije, ojača, učini gipkim i ljepšim ljudski glas. Ona nas upoznaje sa svim stavovima pjevačkog  instrumenta koji osiguravaju potpuno vladanje glasom. Stoga, uz duboko poznavanje mehanike pjevačkog instrumenta, vokalna tehnika čini osnovu na kojoj se zasniva umjetničko pjevanje.

Horski amaterizam dobija sve važnije mjesto u savremenom društvenom životu svake zemlje, bez obzira na razlike u stupnju razvijenosti i uređenju. Kulturna i društvena misija horskog amaterizma ogleda se ne samo u masovnom muziciranju, već i u razvijanju društvenosti, smisla za disciplinovan kolektivni rad i saradnju. Horski amaterizam doprinosi razvijanju ljubavi čovjeka prema čovjeku, dubljem i humanijem shvatanju pojedinca i zajednice..

Uzrast polaznika

Za ljubitelje muzike uzrasta od 7 do 30 godina.

POTREBNO PREDZNANJE

TERMINI ODRŽAVANJA

PREDAVAČ

Ileš Bečei-tenor, rođen 30.05.1988. Srednju muzičku školu završio u Zrenjaninu, nakon čega upisuje muzičku akademiju  2009. godine u klasi profesorice Sanje Ostić-odsjek solo pjevanje. Od 2011. počinje sa radom u horu opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Debitovao je sa ulogom Triquet (Eugene Onegin), nakon čega je nastavio sa nizom solističkih i epizodnih uloga.Od važnijih uloga izdvaja:
Franzc Lehár-Vesela Udovica uloga -Camille de Rosillon
Giuseppe Verdi-La Traviata uloga-Gaston de Letorieres i uloga Giuseppe
Giacomo Puccini-Gianni Schicchi uloga-Gherardo
Giuseppe Verdi-Rigoletto uloga-Borsa
W.A.Mozart-Don Giovanni uloga-Donn Ottavio
Asim Horozic opera Zmaj od Bosne uloga-Osman Paša,Ali-paša Fidahić i Herr Apel.Emerich Kalman- Kneginja Čardaša-uloga Edvin. W. A. Mozart-Čarobna frula-uloga prvi Otklopnik i drugi Svećenik. Gioachino Rossini-Seviljski brijač-uloga grof Almaviva.