Škola horskog pjevanja

//Škola horskog pjevanja
Škola horskog pjevanja 2019-08-25T23:30:39+01:00

Project Description

Horsko pjevanje se ubraja u djelatnosti koje, pored intelektualnih i estetskih sposobnosti, razvijaju kod polaznika osjećanje pripadnosti ljudskoj zajednici i odgovornosti prema njoj.

Ono je oduvijek utkano u život čovjeka i društva i znači ne samo viši stupanj razvijenosti muzičkog osjećaja, nego i viši stupanj društvenosti. Također stvara pogodne uslove za njegovanje i usavršavanje estetskih i drugih kulturnih mjerila. To dovodi do razvijanja svijesti o neophodnosti društvene saradnje i zajedničkog djelovanja, pa je sasvim izvjesno da horsko pjevanje ima i svoju socijalno-obrazovnu funkciju.

Horskom pjevanju pripada sve važnije mjesto u savremenom društvenom životu svake zemlje, bez obzira na razlike u nivou razvijenosti i uređenju. Kulturna i društvena misija hora ogleda se ne samo u masovnom muziciranju, već i u razvijanju društvenosti, smisla za disciplinovan kolektivni rad i saradnju.

Planirano je da dirigenti i horovođe sem učenja pjesama ili drugih kompozicija, prelaze sa horom gradivo vokalne obuke tako da učenici tokom pjevanja u amaterskom horu steknu osnovne pojmove i predstave o anatomiji i fiziologiji glasovnog organa, pjevačkog instrumenta, o pravilnom držanju tijela i onih organa koji učestvuju u pjevanju, da savladaju ispravan način disanja, pravilnu ataku tona, da zvučno izjednače glas i steknu kontrolu čiste intonacije. Ukratko, da usvoje osnovna znanja o vokalnoj tehnici kako bi ih dalje mogli razvijati i kultivisati.

Radeći sa horom, umjetnički rukovodilac ima zadatak da polaznicima objasni značaj vokalne tehnike. Vokalna tehnika je, ustvari, skup sredstava pomoću kojih se razvije, ojača, učini gipkim i ljepšim ljudski glas, upoznavajući nas sa svim stavovima pjevačkog  instrumenta koji osiguravaju potpuno vladanje glasom. Zato, uz poznavanje mehanike pjevačkog instrumenta, vokalna tehnika čini osnovu na kojoj se zasniva umjetničko pjevanje.

Od 7 do 30 godina.

Muzičko predznanje nije neophodno za upis.

Časovi će se održavati dva puta sedmično a termini će biti naknadno objavljeni početkom mjeseca septembra.

PREDAVAČ

Ileš Bečei-tenor, rođen 30.05.1988. Srednju muzičku školu završio u Zrenjaninu, nakon čega upisuje muzičku akademiju  2009. godine u klasi profesorice Sanje Ostić-odsjek solo pjevanje. Od 2011. počinje sa radom u horu opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Debitovao je sa ulogom Triquet (Eugene Onegin), nakon čega je nastavio sa nizom solističkih i epizodnih uloga.Od važnijih uloga izdvaja:
Franzc Lehár-Vesela Udovica uloga -Camille de Rosillon
Giuseppe Verdi-La Traviata uloga-Gaston de Letorieres i uloga Giuseppe
Giacomo Puccini-Gianni Schicchi uloga-Gherardo
Giuseppe Verdi-Rigoletto uloga-Borsa
W.A.Mozart-Don Giovanni uloga-Donn Ottavio
Asim Horozic opera Zmaj od Bosne uloga-Osman Paša,Ali-paša Fidahić i Herr Apel.Emerich Kalman- Kneginja Čardaša-uloga Edvin. W. A. Mozart-Čarobna frula-uloga prvi Otklopnik i drugi Svećenik. Gioachino Rossini-Seviljski brijač-uloga grof Almaviva.

Popunite online elektronsku prijavu

Budi i ti dio našeg centra!