But the game is out there, and it’s either play or get played!

///But the game is out there, and it’s either play or get played!

“But the game is out there, and it’s either play or get played!”
The Wire
Omar Little

Cijeli dan je prošao u postavljanju stiropora. Završili smo posao prije dva sata, a ruke su nam još uvijek crne od ljepila koje smo koristili za povezivanje ploča. Tragove rada je nemoguće izbrisati. Oribani komadići ljepila spadaju sa ruku, ali sa sobom nose i dijelove naše kože. Sve i kad bih želio, ne mogu smisliti upečatljiviju sliku od toga. Jedna mi pada na pamet, ne toliko dobra, ali jednako evokativna: slova tastature na kojoj kucam su polako počela blijedjeti. Sa svakim pokretom prsta koji oživljava mrtva slova na papiru, njihova stvarna realizacija u našem prostoru postepeno nestaje. Simboli nisu beskonačni, a mi ovisimo o njima. Komad stiropora koji sam odvojio da napravim ploču za ideje stidljivo viri iza stolića s televizorom. Koliko dodira prstiju će on podnijeti?
Debeljuškasti ćelavac iz Washingtona je objavio novu mini-seriju The plot against America. Očajan naslov, znam, ali sam spreman halaliti tu sitnicu jer mi je njegov rad uveliko formirao ukus kada je u pitanju TV produkcija i proizvodnja. Previše sam umoran da bih ju gledao večeras s punom pažnjom, ali sam nedavno obnovio gradivo iz njegovog magnum opusa, serije The Wire, i definitivno cementirao mišljenje: najvažniji TV događaj u 21. vijeku.
David Simon je jedan od prvih ljudi koji je shvatio da se pričanje priča na malom ekranu ne mora nužno vezati uz likove i raditi po formuli svaka epizoda za sebe. Struktuiranjem sezona po tematsko-idejnom sklopu uradio je nešto s čime se i književnici bjesomučno hrvaju: građenje pripovjednog svijeta. Svaka nova sezona je sljedeći nivo problematike koju je postavio u prvoj sezoni: američki rat protiv droge. Povezujući osnovni nivo problema sa njegovim korelatima (ekonomija, politika, obrazovni sistem i novinarstvo) stvorio je najprecizniju analizu modernog društva i načinu njegovog funkcionisanja.
Naše malo društvo danas se bavi aferom malina respiratora. Koliko će vremena proći dok svi zaboravimo na to? Penjući se ljestvicom umiješanih uloge se mijenjaju, prebacivanje odgovornosti je sve zastupljenije, a medijski naslovi se mijenjaju brzinom svjetlosti. Postoji ona stara izreka o svetom trouglu mržnja-igra-igrač; nikad je nisam podnosio, posebno ne u kontekstu u kojem se najviše upotrebljava. Ako naš život zaista jeste igra, onda je njen dizajner sadistički mamlaz koji ne zaslužuje ništa bolje od igre koju je smislio za nas: svaki igrač će umrijeti, a igra se nastavlja. Pošaljimo apel Simonu da dođe u BiH na nekoliko godina i, eventualno, odustane od TV karijere, jer ovo sranje ne bi funkcioniralo ni u najgorem programu koji vam pada na pamet.

2020-05-08T17:58:33+02:00
X