Slajder2000x1200Hadzera

Multimedijalni performans “Hadžera”

O događaju

U srijedu, 20. jula, u okviru manifestacije Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022, koja će se održati od 18. 7. do 15. 8. 2022. godine, i biti osim Sarajeva sa pojedinim programima realizovana i u Mostaru, Goraždu, Bužimu i Tuzli, CKM će se predstaviti sa multimedijalnim performansom”Hadžera”, u Narodnom pozorištu Mostar, u 20 sati.

Multimedijalni performans “Hadžera”, rađen u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, predstavlja spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja naroda sa naših prostora koji se mogu preslikati u bilo koji dio svijeta koji je osjetio strahote rata.

Performans sadrži niz ispovijesti ispričanih kroz monološke forme i posvećen je očuvanju kulture sjećanja na brojne žrtve stradale u ratovima u BiH kroz njenu krvavu historiju. U ovom performansu, publika sa velikom emocijom prati susret dviju Hadžera, koje sa onoga svijeta, gdje boli nema i gdje je smrt olakšanje, pripovijedaju svoje patnje i stradanja.

Kroz performans, režiser Riad Ljutović je uveo i mnoge druge likove – žrtve ratova i gledaoci bivaju svjedocima njihovih priča. Koreo scene, ansambl baleta, muzika i interpretatori muzike dali su poseban pečat i vrijednost ovom performansu, ali i olakšanje, jer daju određeni otklon prema traumatičnim situacijama i tako priču čine manje potresnom za gledaoce.

Režija: Riad Ljutović

Uloge: Merima Lepić Redžepović, Vanesa Glođo, polaznici Multimedijalnog projekta JU CKMUčestvuju: Zanin Berbić, Alma Subašić, polaznici škole baleta JU CKM

Više informacija o našim programima i aktivnostima potražite na www.centarkulture.ba ili nas pozovite na telefonske brojeve +387 33 23 25 94

Dodatne informacije i rezervacije na telefone: +387 33 232 594, +387 33 232 595

Rezervacija ulaznica