pcele

Predstava ”Ako pčele odu”

O događaju

U četvrtak, 7. jula, u sklopu ovogodišnjeg 24. festivala scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto 2022”,biće odigrana predstava za djecu”Ako pčele odu”, sa početkom u 11 sati.

Igraju: Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Armin Omerović

Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, ali upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo.

Autorica Selma Parisi kazala je na konferenciji za medije da kroz specifičnu formu predstave žele da educiraju, informišu djecu i mlade o gorućim društvenim teamama.

– Tema pčele je zaista goruća tema. Vjerujem da smo uspjeli prenijeti poruku da je zadnji trenutak da obratimo pažnju na njih – kazala je Parisi.

Reditelj predstave Zijah A. Sokolović kazao je da se radi o neobičnom tekstu Selme Parisi, te o tome da se kroz formu pozorišta i formu predstave djeca ne samo zabave, ne samo da maštaju, ne samo da stiču neku sigurnost komunikacije, nego da nešto i nauče. Ne samo o životu, nego i da nauče nešto i vremenu u kojem žive.

– Predstava se zove “Ako pčele odu…”, a u podnaslovu “Čovjek može da živi još samo četiri godine”.
Mi smo željeli da jednu takvu temu na zabavan način predočimo djeci kao predstavu. Da znaju da to vrijeme koje će živjeti moraju živjeti i sa pčelama. Vjerujem da smo u tome uspjeli – naveo je Sokolović.