Dječija baletna predstava “Mali maslačak”

//Dječija baletna predstava “Mali maslačak”
Loading Events
  • Ovaj događaj je završen.

Dječija baletna predstava “Mali maslačak” na teatarskoj sceni Jelićeva

Premijera predstave ”Mali maslačak” biće održana u srijedu 13. februara 2019. godine u velikoj sali JU CKM-a, sa početkom u 19 sati. Prva repriza planirana je za četvrtak 14. februara, u isto vrijeme.

Nastojeći obogatiti muzičko-scenski segment Javne ustanove Centar kulture i mladih  Općine Centar Saraje, u mjesecu februaru u produkciji JU CKM, planirana je realizacija dječije baletske predstave“Mali maslačak“, kompozitora Josefa Bayera i Johanna Štraussa.

Razlog pokretanja ovog velikog projekta, jeste približiti djeci baletsku umjetnost, koja spada među najzahtjevnije i najsloženije umjetnosti. Projekat je namijenjen djeci predškolskog uzrasta od 3-5 godina i učenicima osnovnih škola od I do IV razreda. Nažalost, ova  umjetnost  je nedovoljno zastupljena u vaspitno-odgojnim programima vrtića i osnovnih škola Kantona Sarajevo, pa i šire. Stoga smatramo, da će projekat imati izuzetno pozitivan odziv kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Kao i ostale grane umjetnosti, balet je nezamjenljivo sredstvo estetskog odgoja, čiji je cilj razvijati osjećaj  i smisao za lijepo, postavljajući temelje muzičkog ukusa. Cilj projekta je razvijanje estetske kulture mladih kroz aktivnosti koje nisu ostvarive u okviru redovnog nastavnog procesa. Razvijanje osjećaja za lijepo koje se sprovodi metodom estetskog vaspitanja, u našim životnim okolnostima, trebalo bi imati značajno mjesto u razvoju humanije i duhovnije ličnosti.

Likovi koji se pojavljuju u predstavi su maslačak, cvrčak, leptir, ruže, pauk, bubamare, pčelice, vjetar, mravi, svici, cvijeće…

Svake godine u proljeće, cvijeće priređuje svoj raskošni ples.Veliki prijatelji cvijeća, leptiri i brbljavi cvrčci, koji u sebi nose mnoge tajne, pridružuju se godišnjem plesu, i za njih se kroje nove šarene haljine, nježni ukrasi i čudnovate kape…Svi su pozvani osim malog, tužnog maslačka. Sanjao je o plesnoj svečanosti, o najljepšoj haljini. Stari pauk radio je neumorno cijelu noć i već ujutro haljina je bila gotova. Tu haljinu poklonio je malom maslačku koji je od čuda i sreće zaplesao. Idućeg proljeća na livadi su nikli novi, mali maslačci i priča se ponavljala svake godine…

Želja nam je da ovaj projekat dugo živi na sceni Centra  kulture, obiđe gradove BiH i dalje, ali i pronađe put za promociju mladih baletskih umjetnika…

Koreografiju i režiju ovog projekta potpisuje  umjetnički rukovodilac Brižita Karabašić. Asistent koreografije je Dajana Zilić. Scenografiju i kostimografiju uradila je  Narda Nikšić. U predstavi učestvuju djeca polaznici baletskog odsjeka JU CKM, uzrasta od šest do jedanaest godina. Tehničku realizaciju projekta potpisuje Džemal Karkelja.

Predstava se radi pod  pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, a u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Ulaznice po cijeni od 5 KM mogu se nabaviti na blagajni centra radnim danima od 9 do 21 sat, i subotom od 10 do 14 sati.

Dodatne informacije i rezervacije na tel.: +387 33 232 595  i  web stranice www.centarkulture.ba

DOBRODOŠLI!!!

Rezervišite Vaše karte na vrijeme!

X