Koncert Flamenco muzike – Cuadro Flamenco

//Koncert Flamenco muzike – Cuadro Flamenco
Loading Events
  • Ovaj događaj je završen.

KONCERT FLAMENCO MUZIKE- GRUPA  ̎ CUADRO FLAMENCO  ̎

Flamenco je španski muzički žanr kojeg karakterizira snažan, ritmičan ton i koji se često izvodi zajedno s jednako strastvenim stilom plesa kojeg karakterizira snažna i graciozna izvedba sa često kompleksnim radom ruku i nogu.

Flamenco je jedan od muzičkih fenomena koji je, uprkos svojim narodnim korijenima, nadživio modu tj. muzičke tendencije usmjeravane od onih koji kreiraju muzički “ukus” većine. Svojom snagom pronalazi simpatizere van Španije. To je živa umjetnost koja upija tendencije svake vrste bez gubitka svoje osobnosti.

Glavna karekteristika flamenka je povezanost sa publikom koja reagira na emotivan način. Flamenco izvodi grupa izvođača, koju čine gitaristi, pjevači, plesači i perkusionisti. Grupa izvođača flamenka naziva se kuadro flamenko (cuadro flamenco).

Iako je flamenco evoluirao tokom vijekova, suština bazirana na podržavanju pojedinačnog, individualnog izraza u sklopu i podršci kolektiva, ranije familije, kasnije skupa izvođača, a koja je danas očita i u principima rasporeda i smjene izvođača u umetničkoj manifestaciji flamenka, ostala je sačuvana.

Nastupaju:

Mirza Redžepagić – flamenko gitara

Nina Ćorić – flamenko vokal

Mitja Obed – flamenko plesač

Urška Centa – flamenko plesačica

ULAZ SLOBODAN

Dodatne informacije na telefone: +387 33 232 594,  +387 33 232 595, i web stranice www.centarkulture.ba

Dobro nam došli!