Izložba Identity Mladena Pikulića

//Izložba Identity Mladena Pikulića
Loading Events
  • Ovaj događaj je završen.

U prostoru Foto galerije Jelićeva u Sarajevu 9. marta sa početkom u 19 časova biće organizovana izložba fotografija Mladena Pikulića Identity. 

Temom identiteta Pikulić se bavi od 1900-tih, tačnije raspada SFRJ. Ovo pitanje je, naglašava, u međuvremenu postalo globalno pitanje miliona pojedinaca, a ne samo ljudi na Balkanu, a izložba za cilj ima potaknuti ljude na razmišljanje i ponuditi neke odgovore.

Mladen Pikulić je poznati bh fotograf koji  je sve do 1994. godine “bilježio” sarajevski društveni život i svoje sugrađane, a posljednje 22 godine fotografiše  Holanđane, njihovu svakodnevnicu i okruženje. Fotografisao je na desetine poznatih Holanđana, pa i kraljevsku porodicu.
Fotografija je u Pikulićevom životu prisutna od samog djetinjstva, zhavljujući bratu, Nini Pikuliću, uredniku fotografije sarajevskog AS-a i Oslobođenja.
Ubrzo nakon stečenog fakultetskog obrazovanja Pikulić počinje raditi kao fotoreporter u Oslobođenju te postaje član ULUPUBiH, gdje je pred sami rat dva puta za redom osvajao godišnju nagradu za fotografiju.Dobitnik je i brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Jedna od njih i nagrada za fotografiju teško oboljele bake Nany od Alzhajmerove bolesti koju je, zajedno sa stotinama drugih, napravio tokom dvoipogodišnjeg snimanja oboljelih lica od ove teške bolesti u domu Schieldershoek u Hagu.