farma

Predstava “Farma životinja”

O događaju

Teatarska scena, Jelića

Polaznici Škole glume CKM, na čelu sa umjetničkim rukovodiocem Adisom Zuberović, izvest će predstavu “Farma životinja“, koja je nastala adaptacijom i prema motivima romana Životinjska farma, najpoznatijeg djela engleskog pisca George Orwella. Životinjska farma je alegorija kojom je Orwell prikazao svoje viđenje modernog društva, preslikavajući ga na život domaćih životinja jedne farme. Pisana je za vrijeme II svjetskog rata, a izdana je 1945, no slavu je doživjela tek 1950-ih.

Priča nas vodi kroz događanja unutar jedne zajedice domaćih životinja koje se opiru fašizmu i protiv ugnjetača, odnosno ljudi, jer ih oni iskorištavaju samo za svoje dobro. Stoga životinje odbijaju da služe ljudima, uz nastojanje da kreiraju vlastitu upravu i da sami raspolažu svojim resursima. Poruka koju nosi ova priča jeste da su u početku u toj životinjskoj zajednici svi jednaki, međutim, vremenom zloupotrebom položaja postaju neki “jednakiji” od drugih. Ta poruka ovog alegorijskog romana, nažalost, prepoznatljiva je i danas.

Teatarskom inscenacijom i adaptacijom ovog poznatog djela polaznici Škole glume uz umjetničko i mentorsko rukovodstvo Adise Zuberović, obrađuju temu straha u zajednici zasnovanoj na ustaljenim frazama, snazi riječi i nedostatku istinitih informacija. Utjelovljenjem ljudskih karaktera pod životinjskim maskama zadiru u dubinu ljudske egistencije. Preispituju koje su to vrijednosti kojih bismo se trebali, prije svega kao pojedinci, držati da bismo svijet učinili boljim mjestom i kako bi se izbjeglo ponavljanje nemile prošlosti. Specifičnost ove predstave ogleda se i u tome da su svi akteri gotovo cijelo vrijeme na sceni, te da se kroz dramsku interpertaciju prožimaju i koreografske i muzičke scene.

U predstavi igraju: Ali Šabeta, Amina Mehmedović, Ena Veljan, Dinand Pačak, Sajra Sarač, Anisa Mehmedagić, Ajša Hasanspahić, Elin Gagula, Merjem Bajramović, Sarah Alić, Mak Bahtijarević, Adem Kupusović.

Režiju predstave potpisuje Adisa Zuberović, koreografiju Sabina Bambur, kostime i masku Lana Lončarević, scenografiju Admir Halilović, ton i svjetlo Džemal Karkelja, izbor muzike ansambl Škole glume CKM, produkciju JU CKM, producent Armin Omerović.

Predstava će biti odigrana u četvrtak, 16. marta, u 19:30.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni CKM-a po cijeni od 7 KM, radnim danima od 10:00 do 12:00  i od 16 :00 do 20:00, ili rezervirati na www.cemtarkulture.ba.

Rezervacija ulaznica