Hadžera

Hadžera

“Hadžera”

Multimedijalni performans ‘’Hadžera’’, rađen u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, predstavlja spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja naroda sa naših prostora koja se mogu preslikati u bilo koji dio svijeta koji je osjetio strahote rata. Performans sadrži niz ispovijesti ispričanih kroz monološke forme i posvećen je očuvanju kulture sjećanja na brojne žrtve stradale u ratovima u BiH kroz njenu krvavu historiju. Autor teksta je Kasim Čustović, režiju potpisuje Riad Ljutović a dramatizaciju teksta Džejna Hodžić. Glavne uloge igraju bosanskohercegovačke glumice Merima Lepić Redžepović i Vanesa Glođo, uz muzičku pratnju Zanina Berbića i Alme Subašić. U projektu učestvuju i polaznici Multimedijalnog projekta i polaznici škole baleta JU CKM.
Hadžera je potresna i emotivna priča o dva srebrenička cvijeta iz različitih vremenskih okvira, ispričana tihom patnjom i drhtavim glasovima nečijih nesuđenih, od zločinačke ruke zaustavljenih, supruga, majki, dobrih sestara…
Priča je ovo o prekinutim nadanjima, snovima, zaustavljenim koracima.
Dvije čiste duše se susreću negdje gdje boli nema i gdje je smrt olakšanje, pripovijedajući svoje patnje i stradanja svakome ko želi da ih sluša.