O Nama

/O Nama
O Nama 2019-08-19T16:38:37+02:00

Kultura i umjetnost kao inspiracija

Našim građanima omogućavamo zadovoljavanje umjetničkih i obrazovnih potreba kroz veliki broj kurseva i škola

Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo osnovana je daleke 1965. godine.
Svrha Centra ogleda se u zadovoljavanju kulturnih potreba svih dobnih struktura stanovništva, kreirajući nove ideje i vrijednosti. Naša misija je pružati kvalitetan i pouzdan servis za produkciju, prezentaciju, medijaciju i afirmaciju umjetničkih i kulturnih praksi za aktivno sudjelovanje djece, mladih i građana u kulturnim i drugim aktivnostima. Naš fokus je usmjeren na osmišljavanje i realizaciju što većeg broja projekata za djecu i mlade, ali i za sve građane, ljubitelje umjetnosti i kulture.

Kroz umjetnost, kreativnost i obrazovanje cilj nam je formirati zdrave mlade generacije, stavljajući na raspolaganje svoje prostore, tehničke mogućnosti i stručnu podršku. Pod okriljem Centra djeluje mnogo umjetničkih radionica, škola, manifestacija, programa, festivala, aktivnih grupa i uglednih umjetnika koji rade u oblasti scenskih umjetnosti, muzike, likovnih umjetnosti, književnosti, plesa, dizajna… Kroz projekte želimo pružiti profesionalnu pomoć i usmjeriti mlade, socijalizirati ih, edukativno djelovati, rađati interes za stvaralačkim radom, motivacijom te željom za dokazivanjem.

Javni kulturni sektor treba biti senzibiliziran jer se bavi smislom života – organizacijom ljudskih duša. Naši prostori jesu prostori u kojima umorna svakodnevnica dobija novu dimenziju obnavljajući svoja vrela, gdje gledamo i dišemo otvoreno; uzmemo gitaru, pjevamo, sviramo klavir, crtamo na platnu, plešemo i uživamo, glumimo, čitamo knjige, razgovaramo i sklapamo nova prijateljstva. Jednostavno ‘’bivamo’’…

Brojni programi koji su autentično nastali i organizirani u našem Centru i danas predstavljaju neke od najznačajnijih kulturnih manifestacija Općine Centar i grada Sarajeva. Širok spektar aktivnosti kao i organiziranje javnih manifestacija pokazatelj su da JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo može biti značajan činilac u razvoju kulture i umjetnosti te pružiti djeci, mladima i građanima pozitivan podsticaj za izražavanje i razvijanje kulturno-umjetničkih sklonosti. Za svoj rad J.U. Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo dobila je niz priznanja i zahvalnica, od kojih ističemo Plaketu grada Sarajeva i nagradu UNICEF-a za rad sa djecom.

Danas, J.U. Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo programske aktivnosti realizira u dva objekta:

  • Centar kulture i mladih u ulici Mis Irbina 8
  • Organizaciona jedinica Jelićeva u ulici Jelića 1

Osnivač Ustanove je Općina Centar Sarajevo.
Centar je trajno otvoren prema novim idejama i projektima a naš fokus ubuduće bit će usmjeren ka osmišljavanju i realizaciji što većeg broja projekata kroz partnersku saradnju i kreiranje programa na lokalnom i regionalnom nivou kako bi povezali naš grad sa mnogim tačkama na kulturnoj mapi svijeta.

Budite i vi dio centra koji djeluje i radi od 1965. godine. Vjerujemo da svako ima pravo sebe umjetnički izraziti, da se njegov glas čuje s nadom da svijet postaje bolji kad slušamo i dijelimo svoje priče i stvaramo zajednice oko njih.

0
Mladih korisnika
0
Kurseva i škola
0
Predavača i voditelja
0
Odvojene lokacije
X