Gitarfest mladih BiH

Gitarfest mladih

Gitarfest mladih BiH

Dom i vazduh jesu spoj u kojem stoji praznina ispunjena zvukom, to su mjesta u kojima stanuje muzika. Šta je to muzika i zašto nam je toliko važna? Ova čarolija bezvazdušja jeste naše trajno htijenje i želja da svijet bude malo bolje mjesto i da ga muzika oplemeni…

Pojam muzike kroz historiju su pokušali definirati brojni teoretičari, filozofi, leksikografi, kompozitori i sami muzičari, nastojeći pronaći univerzalan i odgovarajući opis pojma muzike. Sama riječ muzika potiče od grčke riječi mousikê, koja je izvedena od riječi mousa (muza), a svijetom se raširila kroz latinski oblik musica, i najčešće služi da opiše ugodne eufonijske zvukove. Muzika je od pamtivijeka uvijek bila važan element ljudskog iskustva. Treba znati da muzička umjetnost s pravom nalazi svoje centralno mjesto u društvu – ne samo kao oblik zabave, nego i kao osnovni pokretač fizičkog blagostanja, mentalnog razvoja, oslobađanja stresa i emocionalnog izraza. Kao i ostale grane umjetnosti, muzika je nezamjenjivo sredstvo estetskog odgoja.

Gitarfest mladih predstavlja svojevrsnu razmjenu iskustava, lijepog druženja i sticanja novih znanja u domenu klasične gitare. Učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola imaju priliku pokazati sve ono što uče tokom godine u svojim školama, kroz jednu muzičku numeru koju prezentiraju na zajedničkom koncertu.

Dio Gitarfesta jesu i radionice gitare koje se organiziraju sa eminentnim bh. pedagozima. Ovo je također prilika za upoznavanje mladih autora iz bh. gradova i sticanje novih prijateljstava, kao i za razmjenu iskustava pedagoga koji se nalaze u pratnji učenika. Šetnja Sarajevom uvijek je šetnja kroz historiju, što  daje poseban ton ovom festivalu. Zahvaljujući ovoj reviji, mnogi mladi gitaristi su nastavili svoje karijere kao uspješni muzičari na mnogim prestižnim akademijama i konzervatorijima širom svijeta.

Cilj festivala jeste razvijanje estetske kulture djece, mladih i građana, razvoj humanije i duhovnije ličnosti kao i kulturno zbližavanje mladih naše zemlje.

I ovaj festival potvrđuje premisu da je svako dijete potencijalni umjetnik.