Hajde svijete budi dijete

Hajde svijete budi dijete

 ”Hajde svijete budi dijete” – Dječiji teatarski festival

Dječiji teatarski festival ”Hajde svijete budi dijete” iz produkcije JU CKM je festival sa dugogodišnjom tradicijom, koji posebnu pažnju posvećuje najmlađima. Cilj festivala jeste obrazovati i animirati najmlađu publiku kao i obogatiti život djece i mladih, pritom spajajući pojedince i grupe u proces podizanja umjetničkih standarda pozorišta i drugih umjetničkih oblika za djecu i mlade.

Prava umjetnost mora biti učitelj, vaspitač i borac za napredak čovječanstva. Stoga, uvođenjem djeteta u pozorišnu umjetnost kao u odgovarajuće dječije stvaralaštvo, osposobljavamo ga da otkriva i druge grane umjetnosti – književnost, slikarstvo, muziku, film, televiziju.

 

Tokom godina, organiziran je raznovrstan festivalski program uz niz zanimljivih sadržaja, interaktivnih radionica i predstava iz BiH i regiona, te smo ugostili teatre, kulturne centre, organizacije, ustanove, individualne grupe, nezavisne produkcije iz Zagreba, Varaždina, Tuzle, Beograda, Bijeljine, Mostara, Zenice, Bara, Srebrenika, Žepča, Sarajeva, Gračanice, Banja Luke, Vitkovića, Goražda, Kruševca, Konjica…

Festival, uz veliku medijsku propraćenost, svake godine ugosti preko 1.000 učenika osnovnih škola i djece iz vrtića sa nastavnicima i odgajateljima. Ukupna atmosfera oko festivala veoma je pozitivna, budući da ima izuzetnu pedagošku dimenziju gdje su svi učesnici unaprijed pobjednici igre, druženja, smijeha, humanog odnosa prema drugima, porodici, prirodi…

 

Ovi susreti upoznaju mlade naraštaje sa produkcijom bh. teatara i teatara iz regiona za djecu i mlade. Pored teatarske umjetnosti, u program su integrisani i drugi vidovi kulture bliski djeci (književna, likovna, umjetnička…), kao i radionice za djecu i nastavni kadar.

Educiranje kroz teatar bitno je za zdrav razvoj mladih generacija. Stoga, težimo iskoristiti prednosti scenske umjetnosti za promoviranje međuljudskih vještina, poticanje samopouzdanja kod djece i mladih, razvoj društvene svijesti, mašte, komunikacijskih vještina, koncentracije te vještina rješavanja problema, što će se primijenjivati u gotovo svakom aspektu njihove budućnosti.