FOTO GALERIJA JELIĆEVA

/FOTO GALERIJA JELIĆEVA
FOTO GALERIJA JELIĆEVA 2018-10-03T07:44:12+02:00

FOTO GALERIJA JELIĆEVA

Organizacija izložbi, kurseva, radionica i seminara te edukacija javnosti i unaprjeđenje svijesti i percepcije javnosti i medija o ulozi i značaju fotografske umjetnosti

Kada govorimo o fotografiji kao umjetničkoj disciplini, treba imati na umu da sa vizuelnog, likovnog stanovišta, fotografija jeste slika, koja nije nastala klasičnim slikarskim metodama i postupcima, ali je u biti ipak slika i kao takva podliježe istom sudu i zakonitostima koje važe za klasične vizuelne umjetnosti.

Pokretači buduće fotografske galerije, u svom dosadašnjem teorijskom i praktičnom bavljenju fotografijom, detektirali su nekoliko specifičnih problema vezanih za ovu oblast, u čije su prevazilaženje spremni uložiti vlastito iskustvo, znanje i energiju, ali i uključiti i druge relevantne institucije i pojedince koji mogu konstruktivno doprinijeti realizaciji planiranih projekata i aktivnosti.

Ključni ciljevi galerije:

  • Organiziranje izložbi ;
  • Organizacija kurseva, radionica i seminara;
  • Edukacija javnosti i unaprjeđenje svijesti i percepcije javnosti i medija o ulozi i   značaju fotografske umjetnosti;
  • Stvaranje kritičkog mišljenja  kroz edukaciju teoretičara i kritičara fotografske umjetnosti;
  • Rad sa mladima;
  • Rad sa socijalno isključenim skupinama i podrška njihovoj inkluziji u društvo kroz -fotografsko stvaralaštvo.

Budući projekat galerije:

Organizovanje prvog FOTO BIJENALA u zemlji, a i regiji. Bijenale bi imalo za cilj okupiti najznačajnija imena fotografske umjetnosti iz domaće, regionalne i svjetske fotografske scene. Na taj način bi galerija ostvarila ogroman publicitet, suradnju sa ambasadama i njihovim kulturnim institucijama, agentima i dilerima fotografskih djela, kao i stvaranje domaćeg, fotografskog, tržista koje uopšte i ne postoji.

Od velike važnosti je podsticanje umjetnika-fotografa na suvremeni pristup fotografskoj umjetnosti koji je trenutno na svjetskom fotografskom tržistu najaktuelniji, a u našoj zemlji je na nezavidnom položaju upravo iz razloga jer ne postoje galerije koje daju značaj  autorima sa takvim umjetničkim izražajem.

Galerija bi surađivala i sa autorima iz ostalih umjetničkih disciplina gdje bi se mogli raditi zajednički multimedijalni projekti. Također bi pratila domaće festivale te radila tematske izložbe i projekte, ali isto tako bi posjećivala regionalne i svjetske fotofestivale, bijenala, radionice… a sve u cilju svoje promocije i konkurentnosti na fotografskoj sceni.

X