Teatar

Teatar

Naša teatarska scena

‘’Teatar je umjetnost promišljanja.’’ K.Stanislavsky

Današnji svijet se guši u samome sebi i sam sebe sve više ugrožava; guši se u nagomilanim proturječnostima i otvorenim sukobima, guši se u preobilju suvišnog i siromaštvu neophodnog, u prezasićenosti i gladi, u ravnodušnosti jednih i grozničavoj borbi za opstanak drugih, guši se u brzini do najudaljenijih prostora i nebeskih tijela, kao što se guši u sukobima po međuljudskim prostorima i u spornom približavanju onome što mu je najbliže.

Teatarska scena za djecu, mlade i građane JU CKM kroz sve vrijeme postojanja ustanove bila je važan segment djelovanja i ukupnog razvoja Centra, kako u prošlosti tako i danas. Mnogi veliki pozorišni umjetnici svoje prve glumačke korake napravili su upravo na našoj sceni, gdje je bilo prvo Pozorište za djecu grada Sarajeva.

Festivali i predstave za djecu i mlade decenijama oduševljavaju najdražu publiku Centra, promovišući slobodu, kreativnost, jednakost, mir, zaštitu prirode, humanost, drugarstvo, porodicu…Upoznavajući spoljnji svijet, djeca i mladi se oslanjaju na svoje najvjernije saveznike a među njima su najodaniji: mašta i igra. Estetski odgoj u pozorištima za djecu i mlade je nužan, a pozorište za djecu i mlade tu nužnost mogu preokrenuti u nužnost sposobnosti poimanja budućnosti u našem društvu. Mnogo je dječijih i predstava za mlade realizirano u našem Centru, kao i festivala (Dječiji bh. festival ”Hajde svijete budi dijete”, predstave – “Magareće godine”, ”Čarobni kliker”, “Titiz i džomet”, ”Princeza zemlja, zemljožderi i vitezovi”, “U potrazi za Djeda Mrazom”, Dječije vuneno pozorištance, Poetski teatar mladih Juventa – “Ljubav je smisao za ljepotom”, “Zlatni trenutak vječnosti”, ”Rasprodaja ideala – vrijeme kiča i šunda”, ”Ispovijest narkomana”, ”Raskršće-otići ili ostati”…).

Cilj i zadaci ovih dramskih projekata jesu uvođenje djeteta u pozorišnu umjetnost kao i osposobljavanje djeteta da iz pozorišne aktivnosti ulazi i u ostale umjetničke pravce: književnost, slikarstvo, muziku, ples, jer svi ovi izražajni oblici sadejstvuju u pozorišnoj umjetnosti kao sintezi. Zato dobro ostvareno uvođenje djeteta u pozorišnu umjetnost istovremeno potpomaže uspostavljanje aktivnog odnosa između djeteta i svake druge umjetnosti posebno.

U sklopu JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo već dvadeset godina egzistira i alternativni teatar „Rajvosa“, koji je do sada realizovao deset dramskih naslova (”Bosanska podvala”, ”Luda kuća”, ”Moja žena se zove Zlatko”, ”Aferim babo”…).

Predstave ovog teatra izvedene su i igraju se u gradovima BiH, a imale su i zapažena gostovanja u Hrvatskoj, Sloveniji, Švedskoj, Albaniji.

Kako je smijeha sve manje u društvu, medijima, radio i tv emisijama, festivalom komedije ”Smijeh je lijek”, koji se već 23. godine realizira u našem prostoru, nastojali smo vratiti bar na trenutak osmijeh na lica naših sugrađana. Velika imena glume prošla su teatarskom scenom CKM – Boris Dvornik, Zijah Sokolović, Josip Pejaković, Pero Kvrgić, Milan Gutović, Andrija Milošević, Minka Muftić, Miralem Zubčević, Tatjana Šojić, Tarik Filipović, Marko Torjanac i mnogi drugi, oduševljavajući publiku koja je dugotrajnim aplauzima znala nagraditi ogromnu teatarsku energiju.

Kroz našu dječiju scenu, škole glume, predstave, festivale želimo graditi pozitivan odnos prema sebi, sagovorniku, neznancu, prirodi, planeti i reći da svako od nas može biti umjetnik, jer je cijeli svijet jedan veliki teatar.