Škola stripa

12 week

Škola stripa

Škola stripa

Opis škole

Strip je medij koji se koristi za izražavanje ideja kroz slike, često kombinirane sa tekstom ili drugim vizuelnim informacijama. Stripovi su često u obliku niza slika, zatim tekstualnih uređaja poput govornih balona, naslova i onomatopeje koji označavaju dijalog, pripovijedanje, zvučne efekte ili druge informacije.

Polaznici škole uče šta je to strip, kako je nastao i razvijao se kroz historiju i koji su njegovi osnovni elementi i forme. Razvijaju svoje ideje kroz pisanje tzv. sinopsisa (kostura priče), uče kako se piše scenarij (faze rada) i načine pisanja istoga.

Pristupa se kreiranju likova, crtanju skica i originalnih tabli stripa, tzv. tuširanje, kolorisanje (po izboru) i upisivanje teksta u oblačiće.

Kroz sav ovaj period, polaznici se upoznaju sa poznatim djelima iz oblasti devete umjetnosti, često i kroz multimedijalne prezentacije a svakako i preko originalnih strip-izdanja.

 

UZRAST: Srednja škola

PREDZNANJE: Nije potrebno

TRAJNJE ŠKOLE: 3 mjeseca

LOKACIJA:

TERMINI:

 

Prijavite se u školu

 
  • Sedmica 1-4
    No items in this section
  • Sedmica 5-8
    No items in this section
  • Sedmica 9-12
    No items in this section
User Avatar
Majo Pavlović je sarajevski strip autor, vizualni umjetnik i nastavnik Likovne kulture u Osnovnoj školi Čengić Vila I. Objavio je tri kolekcije kratkih horor stripova kao i tri grafičke novele, zajedno sa svojim prijateljem Amirom Hadžićem. Napisao je nekoliko članaka o stripu za domaće i strane revije: ‘Bosona’ i ‘Zeszyty Komiksowe’. 2006. godine pokrenuo je i vodio Školu stripa u Centru za mlade na Gorici, sve do 2012. Organizirao je preko deset izložbi stripa u Sarajevu a učestvovao je i na prestižnim festivalima devete umjetnosti ”MaFest 1” – ”MaFest 12”, koji su se održavali u Makarskoj, Hrvatska. Njegove originalne table stripa bile su izložene na mnogim domaćim i međunarodnim izložbama, od Sarajeva preko Beograda do Luzerna. Neka od njegovih djela su: Mračne Sobe DeadFace Teatar Noći Priča o Duhu Cirkus Sjena

Ocjene

Prosječna Ocjena

0
(0 ocjena)

Pregled Ocjena

0
0
0
0
0
Cijena Free
Predavač Majo Pavlović
Trajanje 12 sedmica
Jezik Bosanski
Početak Pon. - Čet. od 19:00h
X