PLAKAT riva

Na rivi

O događaju

U srijedu, 17.aprila, biće odigrana predstava „NA RIVI“-Dramskih amatera  Murtera. Riječ je o pravoj goldonijevskoj komediji obogaćenoj elementima lokalnog folklora i to na arhaičnom murterskom govoru, punom živopisnih kletvi i metafora.

Predstava je nastala 1975. godine iz pera velikana murterskog kulturnog stvaralaštva Ive Šikića Balare, te je u režiji Miodraga Šikića izvedena 45 puta, obilježivši „zlatno doba“ murterskog dramskog amaterizma. Višestruko nagrađivanu predstavu, u novoj, proširenoj verziji, Dramski amateri Murter, ponovno su postavili 2022. godine.  U režiji Vedranka Šikića Balare, premijerno je izvedena kroz program obilježavanja 100-te obljetnice Dramskih amatera Murtera.

Uloge: Mate Juraga – JURE, Blanša Kovačev – ŠINKA, Sonja Ježina – MARICA, Ive Šikić -TONI, Ljiljana Pleslić – NADA, Luka Lukin – STIPE, Antica Markov – MATIJA, Luka Kovačev -MATE, Boris Papeša – JOSO RUNDAŠ, Jure Mudronja – POŠTAR. Na 63. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, u konkurencije 20 izabranih predstava iz cijele Hrvatske, i više od 300 sudionika, predstava „NA RIVI“, nominirana je u pet kategorija i dobila je nagradu za njegovanje kulturne baštine, a  Mate Juraga dobio je nagradu  za glavnu mušku ulogu. Predstava počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.