rur

R.U.R

O događaju

7. juna u 19 sati, u JU CKM će polaznici Škole glume i teatra starijeg uzrasta premijerno izvesti predstavu “R.U.R”, prema motivima svjetski poznatog i slavnog istoimenog djela češkog autora Karela Čapeka. Režiju predstave potpisuje Adisa Zuberović.

Pozorišni komad R.U.R. je komad kojim je kreirana riječ “robot” i uvedena je u rječnik mnogih jezika. Iako je ovo klasično djelo nastalo prije više od stotinu godina, ono obrađuje izuzetno savremenu i akutelnu temu vještačke inteligencije i robotike. Predstava R.U.R. prikazuje svijet u kojem roboti, kao sluge ljudima, shvataju svoju moć i preuzimaju vladavinu nad čovjekom. Ovim komadom, koji je po žanru naučna fantastika, ispituje se sudbina čovječanstva, svijet i vrijeme kada bi roboti i vještačka inteligencija preuzeli dominaciju nad čovječanstvom.

U predstavi igraju: Mak Bahtijarević, Elin Gagula, Ajša Hasanspahić, Edna Čolić, Helena Dizdarević, Merjem Turulja, Amna Pljevljak, Merjem Bajramović, Danin Đeđibegović, Lamija Daglar. Scenografiju i plakat radio je Admir Halilović, kostim polaznici Škole glume i tetara CKM, izbor muzike Adisa Zuberović, ton i svjetlo Džemal Karkelja, a sve u produkciji JU CKM.

Ulaznice za predstavu po cijeni od 7 KM mogu se kupiti na blagajni CKM-a na adresi Jelića 1 od ponedjeljka do petka od 16h do 21h.