Likovni konkurs

nalsovnaslika

Četvrti nagradni likovni konkurs Studentski dani 2020

Slanjem ove prijavnice na četvrti nagradni konkurs Studentski dani 2020 na temu ‘’Čiji je to grad?’’, koji organizira JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Općine Centar i u saradnji sa mikrokreditnom organizacijom Iute Credit BiH, potvrđujem istinitost podataka te pristajem na uslove i pravila koja su navedena u ovoj prijavnici. Također, potvrđujem da su fotografije umjetničkih djela moj autorski rad

Konkurs je otvoren
od 25.11.2020. do 20.12.2020.
O projektu

Manifestacija Studentski dani 2020 je projekat kojim ćemo omogućiti prezentaciju radova studenata završnih godina akademija likovnih umjetnosti sa područja Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je stimulacija mladih ljudi, pružanje podrške njihovim idejama, te promoviranje stvaralaštva mladih generacija i stvaranje ambijenta za njihov veći uticaj u društvu.

Kako nam je jedan od osnovnih zadataka afirmacija i prezentacija mladih, produktivnih snaga Bosne i Hercegovine, u sklopu likovnog konkursa Studentski dani organizirat ćemo kolektivnu izložbu najboljih izabranih radova, na kojoj ćemo građane upoznati sa djelima mladih umjetnika i omogućiti prodaju istih.

Tema

Tema “Čiji je to grad?” ostavlja širok prostor za kreativnost i inovativnost u pristupu za sve zainteresirane kandidate.

U vremenima osporavanja javnog urbanog prostora kao mjesta okupljanja, značenje i korištenje grada se transformiše od prostora koje se implicitno percipira do prostora koji se kritički preispituje. Iznenada počinjemo da doživljavamo da je javni gradski prostor prožet ograničenjima i mjerama koje smo dužni da prihvatimo i slijedimo. To nas navodi na pitanje da li je ovo nešto suštinski novo ili smo već naviknuti da adaptiramo i mijenjamo strukturu i dizajn urbanog životnog prostora, ali se još uvijek u to ne uključujemo kao civilno društvo.

Umjetnička praksa nije samo reakcija, već se može shvatiti i kao sredstvo za podizanje kolektivne svijesti. Kao takva, umjetnička praksa ima moć sprovođenja akcije na kreativan način. Ovogodišnji konkurs poziva umjetnike da se bave gradom kao mjestom zajedničkog djelovanja koristeći različite tehnike: slikarstvo, grafiku, skulpturu, instalacije, video, fotografiju. Prijavljeni radovi se mogu odnositi na konkretne ili apstraktne gradove, utopije ili heterotopije, na grad u smislu njegovih ekoloških i zdravstvenih kvaliteta kao i mjesto mogućeg društvenog djelovanja.

Tehničke specifikacije

U obzir dolaze radovi nastali sljedećim likovnim tehnikama:

 • Crtež (grafitna olovka, ugalj, tuš)
 • ulje/akrilik na platnu
 • akvarel
 • grafika
 • kolaž
 • skulptura (gips, kamen, drvo, željezo, poliester)

.

Uslovi učešća

Pravo učešća na konkurs imaju studenti završnih godina akademija likovnih umjetnosti sa područja Bosne i Hercegovine.

Zabranjeno je
 • objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje;
 • objavljivati i/ili slati vulgarne, klevetničke, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje tekstove, slike, video i/ili audio zapise;
 • objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatke neke fizičke ili pravne osobe; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe);
 • objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone;
 • objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge zemlje po nacionalnom ili bilo kojem drugom osnovu;
 • vrijeđati druge članove JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo ili na bilo koji drugi način zloupotrebljavati projekat Studentski dani;
Kao učesnik konkursa prihvatate sljedeća pravila
 • Da u slučaju otkrivenih nepravilnosti ili netačnosti podataka I fotografija umjetničkih radova koje ste poslali, JU Centar kulture I mladih Općine Centar Sarajevo zadržava parvo da Vam oduzme nagradu te da nadoknadite materijalnu štetu nastalu Vašim postupkom;
 • Nagrađeni radovi ostaju u vlasništvu JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo
Specifikacije konkursa

Pravo učešća nemaju članovi žirija i zaposlenici JU Centar kulture I mladih Općine Centar Sarajevo.

Kako se prijaviti na konkurs?

Prijava na konkurs se vrši popunjavanjem elektronskog obrasca koji možete naći na sljedećem LINKU!

Nagradni fond iznosi
 1. nagrada – poklon bon u vrijednosti od 500,00 KM u Galeriji “Paleta” i 100,00 KM u knjižari “Svjetlostkomerc”
 2. nagrada – poklon bon u vrijednosti od 300,00 KM u Galeriji “Paleta” i 75,00 KM u knjižari “Svjetlostkomerc”
 3. nagrada – poklon bon u vrijednosti od 200,00 KM u Galeriji “Paleta” i 50,00 KM u knjižari “Svjetlostkomerc”

Žiri četvrtog nagradnog likovnog konkursa Studentski dani 2020 čine:

  • Džeko Hodžić, akademski slikar
  • Irfan Hozo, akademski grafičar
  • Elma Alić, magistar kiparstva
  • Gabriela Manda Seith, kustos i historičar umjetnosti
  • Admir Halilović, akademski kipar
Dodatne informacije

Prijave traju od srijede 25.11.2020. god. i do 20.12.2020.

O imenima odabranih autora bit ćete obavješteni nakon žiriranja (datum), putem web stranice www.centarkulture.ba i e-mail adrese koju kandidat dostavi u prijavi.

Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati na broj: +387 33 232 594 ili na mail: info@centarkulture.ba

Žiri

Elma Alić-Šobot

Magistar kiparstva

Rođena je 1975. u Sarajevu. Diplomirala i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Odsjek kiparstvo. Od 2002. godine član je Udruženja likovnih umjetnika BiH. 

Kompletna biografija

Elma Alić-Šobot

Elma Alić-Šobot rođena je 1975. u Sarajevu. Diplomirala i magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Odsjek kiparstvo. Od 2002. godine član je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Profesorica je kiparstva na Odsjeku metala u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo, gdje trenutno obavlja dužnost direktorice. Na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni aktivno učestvuje od 1998. godine.

Stalne postavke Elme Alić-Šobot predstavljene su u Galeriji male plastike u Murskoj Soboti i Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Džeko Hodžić

Akademski slikar

Rođen je 1950.  u Godijevu, Crna Gora. Godine 1970. završava Školu primijenjene umjetnosti u Peći, a 1977.  Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Učesnik je preko trideset značajnih bijenala i trijenala.

Kompletna biografija

Džeko Hodžić

Rođen je 1950.  u Godijevu, Crna Gora. Godine 1970. završava Školu primijenjene umjetnosti u Peći, a 1977.  Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Imao je 60-ak samostalnih izložbi u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Zenici, Wasserburgu, Erlangenu, Stuttgartu, Munchenu, te oko 400 skupnih u zemlji i inozemstvu. Učesnik je preko trideset značajnih bijenala i trijenala. Dobitnik je dvanaest nagrada među kojima su i nagrade Udruženja likovnih umjetnika BiH za crtež, Grand Prix ULU-a BiH, Srebrna nagrada Univerziteta Sarajevo, Nagrada grada Waserburga, Njemačka, Specijalna diploma za razvoj likovne kulture.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja Arbeitskreis 68 – Waserburg i Udruženja Kunstverein Erlangen e.v. (Njemačka). Potiče iz slikarske obitelji i jedan je od najvažnijih bosanskohercegovačkih slikara. Početkom ove godine obilježio je 40 godina svoga rada bogatom monografijom (petom po redu) i retrospektivnom izložbom u Sarajevu, gdje živi i radi.

Irfan Hozo

Akademski grafičar

Rođen 15. decembra 1957. u Sarajevu. Nakon završene Prve gimnazije, upisuje studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (Nastavnički smjer) gdje je stekao zvanje profesora likovne umjetnosti.

Kompletna biografija

Irfan Hozo

Rođen 15. decembra 1957. u Sarajevu. Nakon završene Prve gimnazije, upisuje studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu (Nastavnički smjer) gdje je stekao zvanje profesora likovne umjetnosti. Na ALU Sarajevo 2006. godine napisao magistarski rad na temu „Techne kao kreativna dimenzija grafičkog izraza“ i stekao zvanje Magistar grafike. Od 1987. godine priznat mu je status slobodnog umjetnika. Izlagao na mnogim samostalnim izložbama u Beču, Rimu, Madridu, Granadi, S. Sabastijanu, Eibaru, Trentu, Dubrovniku, Subotici, Zemunu, Senju, Cetinju, Zenici…

Pored mnogih samostalnih izložbi izlagao na mnogim grupnim izložbama u galerijama Evrope i svijeta. Dva puta je izabran za predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada kako na prostoru BiH tako i šire. Dobitnik tri nagrade za grafiku Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Nagrade i priznanja:

 • 2006 – Nagrada za grafiku, ‘’Sarajevo u djelima likovnih umjetnika“
 • 2008 – Nagrada za grafiku, Collegium Artisticum
 • 2008 – Nagrada za grafiku, ULUBIH (Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine)  
 • 2008 – Dobitnik javnog priznanja Plaketa Kantona Sarajevo za doprinos u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva na području KS, Bosne i Hercegovine i svijeta
 • 2009 – Priznanje za doprinos u oblasti slikarstva, Luxor international painting symposium
 • 2009 – Priznanje za doprinos, City of Vukovar and World Art Games
 • 2013 – Sarajevo, galerija Roman Petrović „Sarajevska zima“, „Ja moji prijatelji, kolege i rodbina“
 • 13.03 – 23.03. 2014 – Njemačka, Hanau gal. Iveunauge au Mitglieder Austellung

Gabriela Manda Seith

Kustos i historičar umjetnosti

Kustos je i historičarka umjetnosti koja trenutno živi u Sarajevu. Magistrirala je Kulturni menadžment i obrazovanje na Hochschule Niederrheinu, a diplomirala Povijest umjetnosti na Univerzitetu Ludwig Maximilian u Münchenu. 

Kompletna biografija

kustos i historičar umjetnosti

Gabriela Manda Seith kustos je i historičarka umjetnosti koja trenutno živi u Sarajevu. U sklopu svoje disertacije na Slobodnom univerzitetu u Berlinu istraživala je duboke promjene u savremenoj bosanskoj umjetnosti od 1980-ih do početka 2000-ih, razmatrajući transformacije u institucionalizmu, komodifikaciji i globalizaciji umjetnosti. Magistrirala je Kulturni menadžment i obrazovanje na Hochschule Niederrheinu, a diplomirala Povijest umjetnosti na Univerzitetu Ludwig Maximilian u Münchenu. Suvoditeljica je projekta Up in Arms (Berlin, 2019), koji je trgovini oružjem pristupio kroz umjetničku i aktivističku leću. Između ostalih kustoskih projekata, radila je na organizaciji i upravljanju umjetničkim projektima, uređivanju i muzejskom obrazovanju.

Stalne postavke Elme Alić-Šobot predstavljene su u Galeriji male plastike u Murskoj Soboti i Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Admir Halilović

Magistar kiparstva

Rođen 1976. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Univerzitetu u Sarajevu 2004. godine. Od 2005. godine radi kao slobodni umjetnik, umjetnički direktor u umjetničkoj galeriji, nastavnik, organizator događaja, scenograf.  

Kompletna biografija

Admir Halilović

Admir Halilović je rođen 1976. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti na Univerzitetu u Sarajevu 2004. godine. Od 2005. godine radi kao slobodni umjetnik, umjetnički direktor u umjetničkoj galeriji, nastavnik, organizator događaja, scenograf. Istovremeno, tokom posljednjih 15 godina bio je strastveni slikar, kipar i promotor likovne umjetnosti. Aktivan je član Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2004. Živi i radi u Sarajevu.

Najpoznatiji je po svojim slikama na kojima kombinira životinjsku simboliku sa kolažima poznatih javnih ličnosti pokušavajući usmjeriti pažnju javnosti i podići svijest o važnosti likovne umjetnosti. Halilović je svestran umjetnik i njegov rad uključuje slikanje različitim tehnikama (mekani pastel, kolaž, akril i ulje na platnu), kao i kiparstvo sa metalom, žicom i poliestrom. Njegova umjetnička djela prikazana su na nekoliko kolektivnih izložbi u Evropi (uključujući Sarajevo, Pariz, Bremen). Dizajnirao je i kreirao nekoliko prilagođenih skulptura (uključujući nagrade za Teatar Hair Show u Sarajevu i nagradu „Ekrem Tinjak“ za novinarstvo). Također je bio aktivan učesnik brojnih dobrotvornih izložbi i aukcija u svom rodnom gradu.

Neke od njegovih najreprezentativnijih aktivnosti navedene su u nastavku:

 • Godišnja studentska izložba, 1998, Galerija Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo
 • „Bronzani simpozij“, Bremen, Njemačka, 2004.
 • Kolektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH „6. april“, Galerija Collegium Artisticum, Sarajevo, 2005 – 2010.
 • Kolektivna izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH „25. novembar“, Galerija Collegium Artisticum, Sarajevo, 2005 – 2012.
 • Izložba „Mali format“ Galerija Roman Petrović, Sarajevo, 2005, 2007, 2008.
 • Kolektivna izložba, Galerija „Boris Smoje“, Sarajevo, 2005, 2006.
 • Likovna kolonija, Gradac, Hrvatska, 2012.

Stalne postavke Elme Alić-Šobot predstavljene su u Galeriji male plastike u Murskoj Soboti i Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu.

Glavni pokrovitelji projekta