VIDEO KONKURS 2022

videokonkurs 2022 rotator

NAGRADNI KONKURS ZA NAJBOLJU VIDEOPRIČU

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo organizira videokonkurs na temu „POGLED U SVJETLIJU BUDUĆNOST / Gradovi, planine, rijeke, mora… Da li je čovjek njihov neprijatelj?“.

Slanjem prijavnice na konkurs, potvrđujem istinitost podataka te pristajem na uslove i pravila koja su navedena u  prijavnici. Također, potvrđujem da je videopriča autorsko djelo koje nije objavljeno ni u jednom mediju.

Uzmite telefon, kameru ili fotoaparat i videosnimkom zabilježite vaše emocije u trajanju do 3 minute

Prijave traju do
1.12.2022

„POGLED U SVJETLIJU BUDUĆNOST / Gradovi, planine, rijeke, mora… Da li je čovjek njihov neprijatelj?“

Slanjem ove prijavnice na fotokonkurs “BOJE MOGA MJESTA”, koji organizira JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, potvrđujem istinitost podataka te pristajem na uslove i pravila koja su navedena u ovoj prijavnici. Također, potvrđujem da su fotografije moje autorsko djelo.

 

Upute za izradu videopriče

 

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo poziva sve zainteresirane građane našeg društva da videopričom u trajanju do tri minute iskažu svoja razmišljanja na zadatu temu, i tako postanu scenaristi, reditelji, glumci, scenografi, kostimografi, inspicijenti. Cilj je osvijestiti građane o uticaju njihovog ekološkog otiska na okoliš, te svakog pojedinca navesti na razmišljanje – šta svako od nas kao pojedinac može poduzeti da smanji negativne učinke i aktivno doprinese boljitku okoliša.

 

Tema videokonkursa je očuvanje životne sredine, ne samo u ekološkom, već i u sociološkom i kulturološkom smislu. Konkurs bi trebalo da probudi razmišljanje o novoj dimenziji ekologije – o kulturi življenja kao osnovi “čistog” života.

Učesnici konkursa bi trebali kroz video uretke prikazati dobre i loše strane na zadatu temu, odnosno, obrađivane teme moraju biti isključivo vezane za ekologiju.

Vjerujemo da su prvenstveno mladi glas prirode, koji svojim angažmanom mogu postati promoteri/ke eko vrijednosti i pozivati svoje vršnjake/inje na promišljanje i aktivnije uključivanje u zaštitu okoliša.  Zbog toga pozivamo omladinu, studente/ice, srednjoškolce/ke, novinare/ke, aktiviste/ice, kao i sve vas koji volite prirodu i mislite o njoj da podijelite svoje autorske videe na temu zaštite okoliša u okviru konkursa.

Budite maštoviti i snimite svoj autorski video na temu temu „POGLED U SVJETLIJU BUDUĆNOST / Gradovi, planine, rijeke, mora… Da li je čovjek njihov neprijatelj“, a pritom izrazite svoju kreativnost i ispričajte priču kroz ljude, pojave, građevine, prirodu, animaciju i sve ono što vas inspiriše u okviru zadate teme.

Kao organizator, JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo smatra da je bitno istaći nekoliko napomena:

 

 • Pravo učešća na konkurs imaju članovi društva svih dobnih skupina sa područja Bosne i Hercegovine;
 • Razmisliti o sadržaju videopriče i o tome šta se istom želi poručiti;
 • Videopričom se želi potaknuti orginalnost i mogućnost kandidata da ispričaju svoju priču do tri minute trajanja. U finalu prikazati priču koja bi trebala sadržavati elemente: glume, plesa, pjevanja, audio i videomontaže, komedije ili skeča, te svih ostalih scenarističkih rješenja za kratku videopriču;
 • Ne shvatati videopriču kao puki dokument kojim će se snimiti statična priča već u video unijeti što je moguće više emocija, života i situacija koje opisuju pojedine događaje vezane za temu;
 • Ne opterećujte se uređajem kojim snimate već se skoncentrišite na pozadinu priče, sadržaj i poruku koju želite poslati;
 • Svaki učesnik ima pravo poslati samo jednu videopriču na konkurs;

 

Nagradni fond iznosi 700 KM:

 1. nagrada – poklon bon u vrijednosti od 400 KM
 2. nagrada – poklon bon u vrijednosti od 250 KM
 3. nagrada – poklon bon u vrijednosti od 150 KM

 

Tehničke specifikacije:

 • Izgled naziva fajla: Ime_Prezime_Naziv_videopriče.mp4 (H.264, AAC, Stereo).

Npr.: Sreto_Sretic_pogledusvjetlijubuducnost.mp4;

 • Format slike (aspect ratio)16:9 (1.77:1) ;
 • Video priča ne smije imati vodeni žig (watermark);
 • Video priča treba da bude ispričana tonski razgovijetno, razumljivo i jasno, te da traje maksimalno do 3 minuta (uključujući špice);
 • Paziti o kadru i vremenu snimanja;

Uslovi učešća

Zabranjeno je:

 • objavljivati i/ili prenositi zakonom zaštićene sadržaje;
 • objavljivati i/ili slati vulgarne, klevetničke, pornografske, uvredljive, prijeteće, rasističke, fašističke i šovinističke sadržaje tekstove, slike, video i/ili audiozapise;
 • objavljivati i/ili slati tajne i/ili zaštićene podatke neke fizičke ili pravne osobe; lažno se predstavljati (u ime druge fizičke ili pravne osobe);
 • objavljivati, prenositi i/ili slati informacije koje krše postojeće zakone Bosne i Hercegovine i/ili međunarodne zakone;
 • objavljivati, prenositi i/ili slati lažne informacije u smislu nanošenja štete trećim osobama; širiti nacionalnu netrpeljivost ili vrijeđati građane Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge zemlje po nacionalnom ili bilo kojem drugom osnovu;
 • vrijeđati druge članove JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo ili na bilo koji drugi način zloupotrebljavati nagradni konkurs za najbolju videopriču „POGLED U SVJETLIJU BUDUĆNOST / Gradovi, planine, rijeke, mora… Da li je čovjek njihov neprijatelj“.

Kao učesnik konkursa prihvatate sljedeća pravila:

 • Da Vaše videopriče po završetku konkursa ostaju u vlasništvu JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, te da ih organizator može koristiti u promotivne svrhe bez isplate dodatne naknade;
 • Organizator se obavezuje da neće prodavati videopriče ni pod kojim uslovima;
 • Da u slučaju otkrivenih nepravilnosti ili netačnosti podataka i videozapisa koje ste poslali, JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo zadržava pravo da Vam oduzme nagradu, te da nadoknadite materijalnu štetu nastalu Vašim postupkom;
 • Organizator zadržava pravo objavljivanja videa na društvenim platformama.

 

Specifikacije konkursa:

Na konkursu pravo učešća nemaju članovi žirija te zaposlenici JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Bitno je napomenuti da svaki učesnik ima pravo poslati samo jednu videopriču na konkurs.

 

Za sva dodatna pitanja možete nas kontaktirati putem e-maila:

info@centarkulture.ba

galerija@centarkulture.ba

Prijave traju do 1. 12. 2022.

Za prijavu na konkurs potrebno je popuniti elektronsku prijavu putem web stranice JU Centar kulture i mladih  www.centarkulture.ba

Prilikom apliciranja, potrebno je popuniti sljedeće podatke: ime i prezime, adresa, e-mail, broj mobilnog ili fiksnog telefona, i što je izuzetno važno, potrebno je da se dostavi link (u elektronskoj formi je naznačeno polje koje se zove Link za video), sa kojeg se može preuzeti video.

Kako bi uploadovali vaš video i na taj način nam dostavili link za preuzimanje istog, možete koristiti neke od besplatnih servisa za razmjenu datoteka kao što su:

www.wetransfer.com

www.transfernow.net

ili bilo koji drugi servis koji osigurava preuzimanje datoteka. Link sa stranice YouTube nije dozvoljen obzirom da na taj način nije moguće izvršiti preuzimanje videa bez dodatnih aktivnosti koje bi mogle izmijeniti kvalitetu sadržaja.

U žiriju za izbor najboljih videopriča su rediteljica i scenaristica Ines Tanović, pisac, scenarista i režiser Enver Puška,  pozorišna i filmska glumica Gordana Boban i glumac Tarik Džinić.

 

Nagrađene videopriče bit će javno objavljene najkasnije deset dana od dana završetka konkursa, na Facebook stranici, Instagram profilu kao i svim drugim relevantnim kanalima i platformama koje su u službi marketinga i promocije JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Žiri

Glavni pokrovitelji projekta

Ovaj konkurs ne bismo mogli realizirati bez društveno odgovornih partnera: ekskluzivnog sponzora Avtera BH d.o.o., zvaničnog sponzora IuteCredit BH,  sponzora Svjetlostkomerc d.d. i Violeta d.o.o., kao i partnera El Tarik Oil Sarajevo, Auto Centar Italy, BH Telecom.

Ekskluzivni sponzor

Avtera BH d.o.o. je bh. uvoznik i distributer nekih od najznačajnih robnih marki iz područja računarstva, informacionih tehnologija i zabavne elektronike, kao što su Canon, Asus, HP, Xerox, Epson, D-link, Genius. Trendovi na tržištu ovu kompaniju doveli su do novih područja u posljednjih nekoliko godina, čime su dodatno proširili portofolij ponude – za nove prodajne mogućnosti i izazove nude televizore, sve traženije dronove, te su proširili fotografski i office portofolij. Osposobili su tehničko i prodajno osoblje za cjelokupni prodajni program, koje kroz sveobuhvatne programe pomaže klijentima u odabiru pravog proizvoda i brizi za dobru poslijeprodajnu podršku i zadovoljstvo kupaca. Za pobjednika ovogodišnjeg Fotokonkursa kompanija Avtera BH d.o.o. obezbijedila je fotoaparat CANON EOS4000D + 18-55+SB130+16GB.

Zvanični sponzor

Iute Credit BH je finansijska institucija od povjerenja, koja je započela s radom u 2019. godini. Kao i svaka mikrokreditna organizacija regulirana je od strane Agencije za bankarstvo FBiH. Poštuje principe odgovornosti i odobrava kredite osobama koje su u stanju da otplate iste, u skladu sa dogovorenim uvjetima. Da bi građani podnijeli aplikaciju za kredit, potrebno je da ispune zahtjev u poslovnici ili na internet stranici. Odgovor će se dobiti u roku od 30 minuta.

Sponzori

Dioničko društvo „SVJETLOSTKOMERC“ je član AS Group i vodeći je maloprodajni lanac specijalizovanih prodavnica za prodaju knjiga, udžbenika, školskog pribora, darovne galanterije, kancelarijskog materijala te ostalih roba iz našeg širokog asortimana u Bosni i Hercegovini.

Iz malih početaka do regionalnog lidera. Violeta, regionalni lider tržišta higijenskih proizvoda, osnovana je 2001. godine. Predanim radom i ulaganjima vrlo brzo postajemo simbol higijene na ovim prostorima. Nakon samo 19 godina, Violeta danas zapošljava 1125 djelatnika te raspolaže flotom od 341 vozila u vlastitoj distribuciji, dok asortiman čini 220 različitih proizvoda.

Pokrovitelj

Općina Centar zauzima površinu od 33 km2 sa ukupnom dužinom granice od 43,3 km. Od toga su 16,7% naseljene površine. Općina Centar predstavlja izrazitu planinsku oblast sa 64,6% prostora koji se nalazi na iznad 700 m.n.v. 30,5% prostora pripada brdskom rejonu od 550-700 m.n.v, dok nizijskom rejonu pripada svega 4,5% teritorije. Iako jedna od manjih općina Kantona Sarajevo, prema popisu stanovništva iz 2005 godine, ovu općina naseljava 70.294 stanovnika sa gustinom naseljenosti preko 2.130 stan/km2, što je čini jednom od gušće naseljenih općina Kantona. Od tog broja 46.840 je radno aktivno stanovništvo.

Partneri