Modern Schooling

OTVORENA IZLOŽBA ILUSTRACIJA ”MAGIČNI SVIJET ILIRA”

Uoči Dana državnosti BiH, 24. novembra,  u Galeriji Jelićeva,  otvorena je izložba historijskih ilustracija „Magični svijet Ilira“, akademskog umjetnika Emira Durmiševića. Izuzetna knjiga, “Magični svijet Ilira“, autora prof.dr.sc. Amre Šačić Beća, prof.dr.sc. Salmedina Mesihovića i dr.sc. Edina Veletovca, kapitalno je historijsko djelo, koje se bavi historijom antičkih Ilira, koji su naseljavali teritorij Balkana. Kroz ilustracije bogate detaljima, koje su rađene za ovaj značajan historijski projekat, ilustrator Emir Durmišević, pokušao je publici približiti magični svijet Ilira, njihovu historiju, bitke, historijske ličnosti, njihove običaje, religiju, nošnje, ukrase, ali i način života. Na ilustracijama koje prate fantastičan naučni historijski tekst, prikazani su značajni događaji, kao što je Batonov ustanak i otpor Ilira širenju Rimskog Carstva, život moćne ilirske kraljice Teute, koja je suvereno vladala moćnim kraljevstvom i pod svojom kontrolom „držala“ Jadransko more…Ilustrovane mape pokazuju i teritorije pod kontrolom ilirskih plemana. Koristeći se širinom i snagom vizuelne komunikacije, autor ilustracija pokušao je približiti prošlost savremenoj publici, sa ciljem promocije kulturnog i historijskog nasljeđa, u želji da današnji posmatrači prošire svoja znanja o ovoj, možemo slobodno reći, zaboravljenoj civilizaciji, koja je ostavila neizbrisiv trag, kako na historiju Bosne i Hercegovine, tako i na historijski razvoj susjednih država. Izložbu su otvorili direktor CKM, Ernis Šljivo i autor ilustracija Emir Durmišević. Postavka će biti izložena 20 dana u Galeriji Jelićeva, a zainteresirani građani moći će je  pogledati radnim  danima, u terminu od 9 do 17 sati.

Read More »

ODRŽAN KONCERT I IZLOŽBA POSVEĆENI MERIMI NJEGOMIR

Sinoć je u velikoj dvorani CKM, u okviru projekta ”Kultura  sjećanja”, održana izložba i koncert posvećen umjetnici, Merimi Njegomir. Sarajevo je grad u koji je uvijek rado dolazila, u kojem je potvrdila svoj umjetnički dignitet, pobjeđujući na festivalima Ilidža i Vogošća, te učestvujući na brojnim manifestacijama posvećenim sevdalinci. Koncert je organizovan u saradnji CKM i Fondacije SEVDAH. Prije koncerta, posjetioci si imali priliku pogledati Izložbu fotografija, koje zorno svjedoče o bogatom životu umjetnice, nastupima, prijateljstvima… Pod rukovodstvom Damira Galijaševića, nastupio je veliki orkestar Fondacije SEVDAH i solisti Alma Subašić, Milena Lazarević Popović i Nina Pavić (sestra Merime Njegomir). „Sevdalinke” je dvadeset treći studijski album koji je objavljen 2012. godine, sa petnaest kompozicija. Na pozornici su se smjenjivale pjesme koje su obilježile jedno vrijeme i koje su trajno upisane u bh. kulturnu baštinu. Program je moderirala Enisa Hajdarević Šojko, a o Merimi su govorili  njeni prijatelji, Hanka Paldum, Enver Šadinlija, Dragan Stojković Bosanac…Noć puna emocije i sevdaha, koji će publika dugo pamtiti.

Read More »

“BAJKA O RIBARU I RIBICI” ZA MALIŠANE

Predstava za djecu”Bajka o ribaru i ribici”ove sedmice imala je dva umjetnička putovanja. Prvo je bilo u našem centru, za mališane iz vrtića Montessori i učenike osnovnih škola”Vrhbosna”,“Saburina”,”Edhem Mulabdić” i “Šejh M. ef. Hadžijamaković”.

Read More »

KONCERT I IZLOŽBA POSVEĆENI MERIMI NJEGOMIR

JU CKM već dugi niz godina realizira projekat ”KULTURA SJEĆANJA”, projekat koji govori o kulturnoj baštini i o baštinicima, o socijalnoj uvjetovanosti pamćenja te o paradoksu savremenog svijeta u kojem informacija gubi svoju afektivnu i pokretačku snagu.

Read More »

POSJETA DELEGACIJE OPĆINE CENTAR JU CKM

Tokom prošle sedmice delegacija Općine Centar na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem, i vijećnicima Majstorović Željkom, Draganom Stevanovićem, Fazlić Samirom, Gabela Maidom, Ademović Jasminom i Službom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sporT

Read More »

Complete Your Dreams in JavaS Programming

Learn any coding program in distance and for a reasonable fee. You don't have to struggle alone, you've got our assistance and help.

Start Learning Coding Languages

Build Your Dream TODAY

Dream with MaxCoach

Construct A Stunning Career Perspective

Multiple Platforms Supported for Teaching & Studying

MaxCoach supports the act of teaching and learning on multiple platforms like online or offline via material downloads. We know things aren’t supposed to be devoured in a short time, you can always access our knowledge base from any device. 

Multiple Course Participation at the Same Time

Study for a number of courses at the same time is possible as long as you can afford the fee and time for completing them in the proper time. Learn at your own desired timeline and timetable. Maximum up to 5 course at a time for a learner at MaxCoach.

Track Study Progress & Deliver Prompt Feedback

It’s not just a normal thing to be able to build such a solid online educational system like MaxCoach where your progress is easily tracked and feedback is properly delivered. We promise to keep improving our system for better stability and flexibility. 

0
Finished sessions
0 +
Enrolled Learners
0
online Instructors
0 %
Satisfaction rate

Choose where you'd like to begin

Latest Featured Courses

User Avatar Nina Iličić
50.00 KM

Škola Hip Hop-a

0 Students
User Avatar Senida Čeljo
50.00 KM

Kurs engleskog jezika za djecu i odrasle

0 Students
User Avatar Admir Mujkić
Besplatno

Kurs njemačkog jezika

12 Students
User Avatar Irfan Hozo
60.00 KM

Škola crtanja i slikanja sa Irfanom Hozom

10 Students
User Avatar Majo Pavlović
Besplatno

Škola stripa

10 Students

Why hesitate to register?

Learn At Your
Own Pace

What are you looking for?

Learn on your mobile anytime!

Save lessons for later and revise or write notes at any time and on multiple devices on your way. Never interfere with activities of enjoyment or other precious moments. 

People are praising Maxcoach

What make they love us?

testimonial-avata-02
I am free to learn at my own pace, follow my own schedule and choose the subject I like. Great study portal for people like me.
Mina Hollace
/ Freelancer
testimonial-avata-04
MaxCoach is my best choice. Their tutors are smart and professional when dealing with students.
Madley Pondor
/ IT Specialist
testimonial-avata-01
I am happy with their arrangement of lessons and subjects. They reflect a scientific investigation.
Luvic Dubble
/ Private Tutor
testimonial-avata-03
I'm a very strict person so I require everything to be organized and neat. MaxCoach guys just got me.
Florence Themes
/ Multimedia Admin

Start today for getting Online Certification

You can be your own guiding star with our help!