Modern Schooling

PREDSTAVA “PRAH”GOSTIJE U BREZI

Prethodno Sljedeće Davno je Branislav Nušić rekao:”Na pozornici se prvo digne zavjesa pa se tada odigrava drama. U životu to drugačije biva: najprije se odigra drama pa se onda podigne zavjesa”. „Jesmo li nesvjesno gladni materijalnog?“ pitanje je s kojom publiku suočava  teatarski komad, predstava “Prah”, koja će biti izvedena u četvrtak, 18. augusta, u kino sali, u  okviru Manifestacije privrede, kulture, sporta i zabave općine Breza. U duodrami mađarskog autora Györgya Spiróa, u režiji Miralema Zupčevića, uloge ostvaruju Gordana Boban i Mirsad Tuka. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, muziku Irena Popović Dragović, a dizajn plakata Naida Begović Čelik. Koprodukcija Altteatra  sa CKM-om, donosi priču o bračnom paru, roditeljima dvoje djece, koji žive na rubu materijalne i moralne egzistencije. Pritisnuti troškovima života i vraćanjem dugova, već na samom početku zatiču se u nepoznatoj situaciji. Naime, iznenadni dobitak na lotu živote cijele porodice mogao bi potpuno promijeniti. Da li će?! Organizator manifestacije je BZK” Preporod” Breza, a predstava će biti izvedena u 19:00 sati. Ulaz na predstavu je slobodan.

Read More »

LIKOVNA RADIONICA U SKLOPU“FESTIVALA U CENTRU“

Prethodno Sljedeće Festival označava javni događaj ili seriju svečanosti koje se redovno održavaju u nekom gradu ili lokaciji, te je posvećena određenom aspektu života ili umjetnosti. U sklopu Festivala u Centru, sinoć je pored mnogobrojnih kulturnih i sportskih sadržaja održana i Likovna radionica u organizaciji JU CKM. Tokom cijele godine, CKM veliku pažnju posvećuje likovnoj umjetnosti kroz Škole crtanja i slikanja kao i mnogobrojne izložbe mladih i afirmisanih umjetnika. Bilo je pravo zadovoljstvo gledati ljubitelje likovne umjetnosti od 3  do 83 godine, kako sa pažnjom i posvećenosti, uronjeni u svoje umjetničke tišine i imaginacije, rade svoje radove pred izazovima bijele i čiste hartije u „Međugeneracijskoj saradnji“. Pored mališana učesnici Likovne radionice bili su članovi  dva Centra za zdravo starenje, kojima upravljaju udruženja „Generacija“ i „Zdravo živi/sretno stari“. Prolaznici su sa vidnom pažnjom i zadovoljstvom prilazili i gledali radove, pravili slike i video zapise, koje će podijeliti svojim prijateljima. Svi veliki gradovi svijeta imaju svoje umjetničke ulice. Za umjetničke duše prilike da stvore nešto predivno su svuda oko nas. Gdje god da pogledamo vidjećemo prazne zidove koji jednostavno plaču da postanu nešto puno ljepše. Zahvaljujući nevjerovatno talentovanim umjetnicima, tužne ulice i sive zgrade u gradovima širom svijeta su dobile novo ruho obojeno eksplozijom boja i kreativnosti, kao i sadržaja. Nadamo se da će vremenom i Radićeva ulica dobiti novo umjetničko lice, atraktivno tokom cijele godine, koje će biti prepoznatljivo na mapama kulturnih dešavanja, kako za sarajlije, tako i za sve one koji dolaze u naš grad, sa novim muralima, neobičnim klupama, bistama naših velikih umetnika, i drugim originalnim i neobičnim umjetničkim kreacijama. Manifestaciju organizuje Općina Centar uz podršku Turističke zajednice i Vlade Kantona Sarajevo, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom i UNDP-em. 

Read More »

KVIZ”SVEZNALICA” U CKM

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 12. august Međunarodnim danom mladih. Od 2000. godine do danas, taj se dan kontinuirano obilježava, i to svake godine s drugom temom. U svakodnevnoj pažnji prema djeci, mladima i onim”nešto starijim”, Općina Centar Sarajevo i JU CKM, u petak 12. augusta, u prostorijama CKM, Jelića broj 1, organizovat će kviz “Sveznalica”, u kojem će takmičari pokazati  znanje o raznim aspektima BiH, iz geografije, istorije, kulture i sport . Kviz se održava i kao izraz  međugeneracijske solidarnosti, pa će takmičari razne  starosne dobi međusobno surađivati i skupa pokazati znanje o BiH. Urednik i voditelj kviza biće Vedran Zubić, profesor geografije, dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoj rad. Nosi titulu najboljeg profesora u BiH još od 2017. godine. Za ovo priznanje su ga nominovali njegovi učenici. To je i razlog što mu je ovo najdraža nagrada. Profesor je sa učenicima  pokrenuo i You Tube kanal „Vedra geografija“ na koji stavlja razne videe. Pozivamo mlade od 15 do 30 godina da se prijave za takmičenje na e-mail: mladi@centar.ba., do četvrtka, 11. augusta, do 12 sati. U mailu treba navesti ime, prezime, adresu i starosnu dob, te kontakt informacije. U kvizu će učešće uzeti i članovi Udruženja“Generacija“ i „Zdravo živi/sretno stari“. Za najuspješnije obezbijeđene su i prikladne nagrade, koje će uručiti članovi žirija.

Read More »

“PRAH” U KOZLUKU

Publika u Kozluku je uživala u izvedbi naših glumaca i predstavi “Prah” koja večeras nastavlja svoj put gdje je zakazano novo izvođenje u Bosanskoj Krupi.

Read More »

GOSTOVANJA PREDSTAVE „PRAH“

Predstava“Prah“, koja je za kratko vrijeme postala jedna od najgledanijih predstava, nastavlja svoje ljetno putovanje po bh. gradovima. Prvo će publika u Domu kulture Kozluk, u subotu,30. jula, imati priliku pogledati predstavu u okviru Baščaršijskih noći, koje se ove godine organizuju pored Sarajeva u nekoliko bh. gradova i zanimljivih lokacija. Predstava počinje u 21 sat. Publika će sa sjajnim glumcima Gordanom Boban i Mirsadom Tukom, imati priliku proživljavati čitavu paletu emocija, iskrene tuge, ali i radosti i smijeha  i tražiti odgovor na pitanje da li novac može riješiti sve naše probleme. Režiju predstave potpisuje Miralem Zubčević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, muziku Irena Popović Dragović a dizajn plakata Naida Begović Čelik. Na „Festivalu pozorišnih susreta“ u Bosanskoj Krupi, predstava će se odigrati u ponedjeljak,1. augusta, sa početkom u 20 sati.

Read More »

„ODBRANA BIH–IGMAN 2022“

Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“, održat će se od 18. jula do 15. augusta 2022. godine. Planirano je da se pojedini programi ovogodišnjeg obilježavanja održe van Kantona Sarajevo, i to u Mostaru, Goraždu, Bužimu i Tuzli, budući da je riječ o manifestaciji državnog nivoa koja se organizira u čast odbrane Bosne i Hercegovine. Program obilježavanja uključivat će vojne počasti, kulturno-umjetnički, vjerski i historijsko-edukativni program. Mnogi se slažu da je strateška odbrana Igmana, bila jedna od presudnih bitaka značajnih za daljnji historijski tok čudesnog otpora Armije Republike BiH. Zato, priča o Igmanu sa razlogom ima emocionalni naboj svih patriota u BiH prema ovoj historijskoj činjenici, jer se tada osvajala i branila vlastita sloboda i pravo na život. Ovakvi datumi se posebno valoriziraju, i oni imaju bitno mjesto u njegovanju kulture sjećanja, radi njihove bezvremenske historijske težine, koja ima ogroman simbolički potencijal. Ovim povodom, CKM će gostovati u Mostaru sa multimedijalnim performansom ‘’Hadžera’’, koji predstavlja spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja naroda sa naših prostora, koja se mogu preslikati u bilo koji dio svijeta koji je preživio strahote rata. Perforemans sadrži niz ispovijesti ispričanih kroz monološke forme posvećen očuvanju kulture sjećanja na brojne žrtve stradale u ratovima u BiH. Koreo scene, ansambl baleta, muzika i interpretatori muzike daju poseban pečat i vrijednost ovom performansu, ali i olakšanje, jer daju određeni otklon prema traumatičnim situacijama i tako priču čine manje potresnom za gledaoce. Autor teksta je Kasim Čustović, režiju potpisuje Riad Ljutović, a dramatizaciju teksta Džejna Hodžić. Glavne uloge igraju bosanskohercegovačke glumice Merima Lepić Redžepović i Vanesa Glođo, uz muzičku pratnju Zanina Berbića i Alme Subašić. U projektu učestvuju i polaznici Multimedijalnog projekta i škole baleta JU CKM. Program će biti održan u srijedu 20. jula, u Narodno pozorište Mostar, sa početkom u 20 sati. JU Fond Memorijala KS

Read More »

Complete Your Dreams in JavaS Programming

Learn any coding program in distance and for a reasonable fee. You don't have to struggle alone, you've got our assistance and help.

Start Learning Coding Languages

Build Your Dream TODAY

Dream with MaxCoach

Construct A Stunning Career Perspective

Multiple Platforms Supported for Teaching & Studying

MaxCoach supports the act of teaching and learning on multiple platforms like online or offline via material downloads. We know things aren’t supposed to be devoured in a short time, you can always access our knowledge base from any device. 

Multiple Course Participation at the Same Time

Study for a number of courses at the same time is possible as long as you can afford the fee and time for completing them in the proper time. Learn at your own desired timeline and timetable. Maximum up to 5 course at a time for a learner at MaxCoach.

Track Study Progress & Deliver Prompt Feedback

It’s not just a normal thing to be able to build such a solid online educational system like MaxCoach where your progress is easily tracked and feedback is properly delivered. We promise to keep improving our system for better stability and flexibility. 

0
Finished sessions
0 +
Enrolled Learners
0
online Instructors
0 %
Satisfaction rate

Choose where you'd like to begin

Latest Featured Courses

User Avatar Admir Mujkić
Besplatno

Kurs njemačkog jezika

12 Students
User Avatar Vedad Borovac
150.00 KM

Kurs digitalnog marketinga

9 Lessons
0 Students
User Avatar Irfan Hozo
60.00 KM

Škola crtanja i slikanja sa Irfanom Hozom

10 Students

Why hesitate to register?

Learn At Your
Own Pace

What are you looking for?

Learn on your mobile anytime!

Save lessons for later and revise or write notes at any time and on multiple devices on your way. Never interfere with activities of enjoyment or other precious moments. 

People are praising Maxcoach

What make they love us?

testimonial-avata-02
I am free to learn at my own pace, follow my own schedule and choose the subject I like. Great study portal for people like me.
Mina Hollace
/ Freelancer
testimonial-avata-04
MaxCoach is my best choice. Their tutors are smart and professional when dealing with students.
Madley Pondor
/ IT Specialist
testimonial-avata-01
I am happy with their arrangement of lessons and subjects. They reflect a scientific investigation.
Luvic Dubble
/ Private Tutor
testimonial-avata-03
I'm a very strict person so I require everything to be organized and neat. MaxCoach guys just got me.
Florence Themes
/ Multimedia Admin

Start today for getting Online Certification

You can be your own guiding star with our help!