MJESEČNI PROGRAM CKM U MJESECU APRILU

repertoar april 2024 B2
Novosti

MJESEČNI PROGRAM CKM U MJESECU APRILU

April je četvrti mjesec godine po julijanskom i gregorijanskom kalendaru. To je prvi od četiri mjeseca koji traje 30 dana, a drugi od pet mjeseci kraći od 31 dan. April se obično povezuje sa sezonom proljeća na sjevernoj hemisferi i jeseni na južnoj hemisferi, gde je sezonski ekvivalent oktobra na severnoj hemisferi i obrnuto. Naziv ovog mjeseca je u vezi sa latinskim riječima aperire (otvoriti), apricus (sunčan), jer se tada otvara proljeće. A slavenski naziv u bosanskom jeziku je travanj, nazvan po travi koja se budi dolaskom proljeća.

JU CKM, donosi nam  bogat umjetnički program za mjesec mart, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama.

U petak 5. aprila, biće otvorena Izložba fotografija”Opet sam sanjao Sarajevo”Esada Ese Lukača. Ovo je 10. samostalna izložba o gradu Sarajevu. Prije ove, najnovije izložbe, većina  fotografije bilo je prikazano u gradskim galerijama 5 gradova u Crnoj Gori, a u sklopu potpisivanja Memoranduma o bratimljenju gradova Sarajeva, Općine Stari Grad  i  Bara. Na izložbi će biti 18 fotografija štampanih na fotografskom platnu, formata 60×90 i 70x105cm. Na njima se mogu vidjeti sakralni vjerski objekti pripadnika islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske vjeroispovijesti, a takođe će biti prikazana i zgrada u kojoj djeluje Akademija likovnih umjetnosti, pri UNSA, koja je početkom 20.vijeka napravljena i korištena kao evangelistička crkva. Iako nije profesionalno radio kao fotograf, Esad se nikada nije odvajao od foto aparata. I tako, ta ljubav traje gotovo 50 godina. Njegovo iskustvo i umijeće nije ostalo neprimijećeno, te su mu često nudili da bude učesnik i najčešće urednik značajnih izdavačkih projekata. Izložba će biti otvorena u 14 sati.

U ponedjeljak, 15. aprila biće održana promocija knjige za “Sarajevska priča”, Elmire Helać-Mekić. Promotori knjige biće mr Alma Sarajlić, dr Amina Delić Zimić, dr Aida Čorbeg, Prof.dr Velija Katica, mr Merima Lendo i Amela Đelilović Malešević, dipl.bibliotekar i dipl.komparatista. Golub Sivko i vrabac Bjelko kreću u avanturu. Šetaju Sarajevom, obilaze sarajevske ćuprije i uživaju uz svog domaćina, goluba pismonošu Brzog. Pridružimo im se! Promocija počinje u 19 sati.

U utorak, 16. aprila, biće održana radionica pripovijedanja bajki i izrada lutaka“Vuneno pozorištance“, koju će voditi Željka Lemez. Ovim projektom želimo ukazati na važnost žive riječi, lutke od prirodnih materijala, kao i njihovu ulogu  za uspostavljanje zdrave komunikacije i harmoničnih odnosa, te za podsticanje kreativnosti. Dovesti pripovijedanje i bajku kao pedagoško sredstvo u vrtiće i učionice i obogatiti metode rada sa djecom, putem razvijanja vještine pripovijedanja, kreiranja i izrade lutaka, te samostalnog kreiranja svog kućnog/razrednog teatra. Dugoročni cilj projekta je kreiranje uspješnog i održivog društva kroz jačenje porodice i razvoj pojedinca od najranije životne dobi.

U utorak, 16. aprila, dolaze nam zmaj, gradonačelnik i nogometaševa kći, da još jednom obraduju i razvesele mališane našeg grada. Zmajevi su vijekovima dio dječijih priča. Često se doživljavaju kao magična stvorenja koja djecu mogu odvesti u nevjerovatne avanture.  „Zmaj i nogometaševa kći“ je lepršava predstava, u kojoj se kroz igru stapaju mašta i zbilja, u kojoj i planet zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta. Glumačke kreacije donose nam  Armin Omerović-Zmaj, Ana-Marija Tomić-Nogometaševa kći i Senad Bostandžić-Gradonačelnik. Tekst predstave; Mirsad Bećirbašić, muzika; Senad Bostandžić, aranžmani; Halid Hajduković, scenografija i plakat; Admir Halilović, kostimi; Amna  Kunovac Zekić i tehnička realizaciju; Džemal Karkelja. Predstava počinje u 10 sati.

U srijedu, 17.aprila, biće odigrana predstava „NA RIVI“-Dramskih amatera  Murtera. Riječ je o pravoj goldonijevskoj komediji obogaćenoj elementima lokalnog folklora i to na arhaičnom murterskom govoru, punom živopisnih kletvi i metafora. Predstava je nastala 1975. godine iz pera velikana murterskog kulturnog stvaralaštva Ive Šikića Balare, te je u režiji Miodraga Šikića izvedena 45 puta, obilježivši „zlatno doba“ murterskog dramskog amaterizma. Višestruko nagrađivanu predstavu, u novoj, proširenoj verziji, Dramski amateri Murter, ponovno su postavili 2022. godine.  U režiji Vedranka Šikića Balare, premijerno je izvedena kroz program obilježavanja 100-te obljetnice Dramskih amatera Murtera. Uloge: Mate Juraga – JURE, Blanša Kovačev – ŠINKA, Sonja Ježina – MARICA, Ive Šikić -TONI, Ljiljana Pleslić – NADA, Luka Lukin – STIPE, Antica Markov – MATIJA, Luka Kovačev -MATE, Boris Papeša – JOSO RUNDAŠ, Jure Mudronja – POŠTAR. Na 63. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera, u konkurencije 20 izabranih predstava iz cijele Hrvatske, i više od 300 sudionika, predstava „NA RIVI“, nominirana je u pet kategorija i dobila je nagradu za njegovanje kulturne baštine, a  Mate Juraga dobio je nagradu  za glavnu mušku ulogu. Predstava počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

U petak, 19. aprila, u velikoj Sali CKM, biće organizovana promocija muzičkog albuma“O LJUDSKOJ SREĆI“( 9 audio kompozicija i 9 animiranih video spotova). Mladi sarajevski pisac i pjesnik Fjodor Fedčešin Feđa(1960-1988), bio je na početku svog pjesničkog i književnog puta, kada je prerano završio svoje putovanje…Napisao je dva književna djela,”Srdačni bolesnik”(zbirku pjesama), i “Sabrano djelo”( zbirku priča). Prije odlaska, autoru projekta  Senadu Bostandžiću, koji je bio njegov dugogodišnji prijatelj, ostavio je tekstove da ih uglazbi. Desio se susret poezije i muzike, djelo od 9 kompozicija i devet video spotova. Ovo je sjećanje na pjesnika i pisca, a prije svega čovjeka, koji bi sigurno ostavio trag u bh. književnosti, da je nastavio…sreći”, to će odgovoriti vrijeme…Na promociji albuma, pored autora projekta Senada Bostandžića, biće kompletna ekipa koja je radila na ovom jedinstvenom projektu za bh. kulturne i muzičke prilike, gitarista i aranžer, Bojan Dizdarević, slikar Dževdet Nikočević, montažer Alan Savić, muzičari Zlatan Džanović i Almir Mezić…

ALBUM”O LJUDSKOJ SREĆI”

Stihovi:Fjodor Feđa Fedčešin(1960-1988)

Autor muzike:Senad Bostandžić

Osim kompozicije „Svuda sam palio žario”:Bojan Dizdarević

Aranžmani:Bojan Dizdarević

Gitare, programiranje udaraljki, hammond klavijature:Bojan Dizdarević

Kontrabas:Zlatan Džanović ; kompozicije 1,5 i 7

Električni bas:Almir Mezić ; kompozicija 2

Vokali:Senad Bostandžić

Osim kompozicije 9 „Odjava”:Bojan Dizdarević

Snimano i miksano u studiju Eki music Bojana Dizdarevića

Ciklus crteža „DODIRI”na animiranim spotovima:Dževdet Nikočević

Devet animiranih video spotova:Alan Savić

Producenti:Senad Bostandžić, Bojan Dizdarević, Dževdet Nikočević

Podrška: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, kabinet potpredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića, Visit Sarajevo…

Partner:JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

U subotu, 20. aprila, družit ćemo se sa jednim od najznačajnijih bh. novinara, Slobodanom Stajićem, kroz promociju nove knjige pod nazivom „ŠEST DECENIJA LELUJAVE NOVINARSKE PLOVIDBE SLOBODANA STAJIĆA“. Biće predstavljena nova knjiga uglednog sarajevskog putopisca i publiciste Slobodana Stajića„DIPLOMATIJA BEZ PROTOKOLA“ (Drugi dio). O knjizi će govoriti putopisac Ahmed Bosnić, diplomata Mahir Hadžiahmetović i publicista Branko Tomić,  a moderator će biti novinar, Dejan Garić. Kao i svih prethodnih autorovih knjiga, izdavač  je Goran Mikulić, Art Rabic. Prezentaciju će zvucima gitare i violine oplemeniti Senad Bostandžić i jedanaestogodišnja Elena Tomić. Promocija počinje u 19 sati.

Predstava „Sljedeći“, autora Terenca McNallya, gostovaće 20. aprila  u CZK Zavidovići, sa početkom u 20 sati. Predstava  govori o simpatičnom samcu, čiji život poremeti vojni poziv za pregled, a kojeg igra prvak Narodnog pozorišta Sarajevo, glumac Mirvad Kurić. Tokom predstave pune samorazotkrivanja, kroz  duhovite dijaloge vode nas Mirvad Kurić i Mona Muratović, sa pitanjem  ko je od nas “Sljedeći”. Reditelj predstave; Miralem Zubčević, igraju; Mirvad Kurić i Mona Muratović, scenografija i izrada plakata; Admir Halilović, inspicijent; Adna Prolaz, tehnička realizacija; Džemal Karkelja.

U ponedjeljak, 22. aprila, biće relizovan Koncert za najmađe“Sretni vrabac“, u kojem će učešće uzeti Dječiji eko hor“Sibel kids“, Hor JU Djeca Sarajeva i Muzička radionica CKM“Kad porastem“. Biće izvedene kompozicije i plesne numere“Medine kruške“,“Mali zeko“,“Veselje ptica“,“Kopali smo vrtić“,“Svaki dan se sunce rađa“,“Pada kiša“,“Hej potoče“,“Ples vilenjaka“. Umjetnički, organizacioni i tehnički tim koji će realizirat koncer Ognjenka Mikavica, Edina Gafić, Admir Đulančić, Senad Bostandžić, Merima Homarac, Nermina Fočak, Admir Halilović i   Džemal Karkelja. Koncert počinje u 10 sati.

Istog dana počinje 27.Festival komedije“Smijeh je lijek“, pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo. Program ovogodišnjeg festivala:

U ponedjeljak 22. aprila-“LIJEVO DESNO GLUMAC“- Zijah Sokolović

Primijetivši da se ljudi i svijet u kome živimo radikalno mijenja, dokazani umjetnik, glumac, redatelj i autor, Zijah A. Sokolović napravio je autorski projekat “Lijevo Desno Glumac”, koja predstavlja mnogo više od pozorišnog uprizorenja. Ovom predstavom Sokolović je obilježio 50 godina svog umjetničkog djelovanja, unutar kojeg su mu dodijeljene 92 umjetničke nagrade i šest nagrada za životno djelo.”Lijevo Desno Glumac” je program, koji se može opisati kao predstava, predavanje, teambuilding i interaktivna radionica. Sokolović duhovito i filozofski, nizom primjera i uspoređivanjem stvarnosti i pozorišne umjetnosti, uči gledatelje da shvate da su i oni glumci u svom teatru i da mogu biti umjetnici u svom životu. Pored edukativnog iskustva, ovaj performans daje osjećaj, vrhunsku zabavu i poučan životni put koji publici nudi razmišljanja izvan okvira, mogućnost propitivanja sebe, svojih stavova, razmišljanja, te svih djela društva i društvenih institucija. Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

U utorak 23.aprila-„KO JE LUD“ -Zlatan Školjić i Adem Smailhodžic

Riječ je o predstavi koja je rađena po motivima jednočinke “IDIOT”, Muza Pavlova, u dramatizaciji i adaptaciji Nedžme Čizmo, i  režiji Mirze Begovića. U predstavi igraju Zlatan Školjić i Adem Smailhodžic, (glavni glumci filma Amanet), sa stalnim angažmanom u BNP-u Zenica. Radi se o komediji koja se na jedan duhovit način poigrava sa našom zbiljom i svakodnevnicom…Pacijent dolazi kod doktora tražeći potvrdu da je normalan, i tu počinje priča…Radnja predstave prati čovjeka koji dolazi kod psihologa i traži uvjerenje. Naizgled jednostavan zadatak pretvara sa u ispit u kojem se više ne zna ko je lud. U ovoj komediji karaktera prikazuje se sav besmisao “ganjanja papira”, koji je manje više sličan u svim ex Yu republikama. Kroz smijeh i komediju, predstava  govori o bitnim problemima naše svakodnevnice, našeg društva,  inteligentno progovara o mjerama i granicama ljudske banalnosti i svijesti, na šta je to sve čovjek spreman…Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba

U srijedu 24.aprila-„RITINA ŠKOLA“-Kazalište Planet Art

‘Ritina škola’ Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Time priča o znanju i obrazovanju postaje još zanimljivija i intrigantnija, a govori nam o tome što se događa kad se u društvu koje baš ne cijeni znanje pojavi jedna cura koja – želi znati, želi shvatit, želi skužit…!?Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo… samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svaki sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos…U ovoj dinamičnoj komediji punoj inteligentnog humora njih se dvoje suočavaju i s vlastitim životima, odlukama i pitanjima, a o nekim lekcijama i pitanjima iz ‘Ritine škole’ gledatelji će sigurno razmišljati i nakon predstave. U predstavi igraju Vanda Winter i Marko Torjanac.

NAGRADE i NOMINACIJE;

Nagrada Grand Prix – Velika Liska za najbolju predstavu na 18. Međunarodnom festivalu komedije Mostarska Liska u Mostaru, BiH, 2021; Nagrada za najbolju predstavu na Festivalu komedije i satire Murtalije na Murteru, 2014; Nagrada za najbolju žensku ulogu na Festivalu komedije i satire Murtalije na Murteru, 2014; Nagrada za najbolju žensku ulogu na Kazališnom festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu, 2014; Nagrada za najbolju predstavu na Kazališnom festivalu Glumište pod Murvom u Skradinu, 2014; Nominacija za najbolju glumicu za Nagradu hrvatskog glumišta 2014; Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu na 22. Festivalu glumca u Vinkovcima, 2015; Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju mušku ulogu na 22. Festivalu glumca u Vinkovcima, 2015; Nagrada Osmijeh Biokova za najbolju žensku ulogu na Makarskom kulturnom ljetu 2015. Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba

U četvrtak, 25.aprila-„MUŠKARAC U SENDVIČU“-Teatar Prizor Beograd

Ona i on, vječna je tema života. A tu počinje ova urnebesna komedija. Dvije prijateljice, jedna iz Srbije a druga iz Hravatske, pričaju o osobnim iskustvima s muškarcima. Prenose iskustva i jedna drugoj daju savjete kako se treba ponašati sa njima. Dvije prijateljice dolaze na Jahorinu, i upoznaju šarmantnog konobara. Bosanca. I tu počinje početak…Svaka od njih  želi ga za sebe. Dok se radnja odvija, suočavamo se s neizbježnim komičnim trenucima, nesporazumima i smijehom koji ne jenjava. Ova izuzetno talentovana glumačka ekipa, vodiće vas kroz šaljive dijaloge i iznenađujuće situacije koje će vas držati na ivici sjedišta, ali s osmjehom na licu. “Muškarac u sendviču” je komedija koja ne samo da pruža neodoljivu zabavu, već nas podsjeća na to koliko je važno prihvatiti i podržavati jedni druge, čak i u najčudnijim okolnostima. U produkciji Teatra Prizor iz Beograda, režiju potpisuje Rade Vukotić, dok u predstavi  glume Mira Đurđević, Jelena Đukić i Vladimir Tešović. Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba

U petak, 26.aprila-„LUDA KUĆA“- Teatar Rajvosa

Ovo je predstava o kojoj ne treba pisati, nego je treba pogledati. Zašto ? Zato što oslikava svu tragi-komediju naše sadašnjice. Kako da penzioner “pregura” do penzije. Kako da demobilisani borac, poslije 20 godina biroa, pronađe zaposlenje…Na sva ova pitanja ćete naći odgovore u ovoj urnebesnoj komediji, koja scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite i lucidne nastupe i komične situacije svojih protagonista, obiluje originalnim bosanskim humorom. Ako ste tužni, razočarani, ljuti, prazni, bolesni, bez nade…Dođite na terapiju “Lude kuće”, jer “Smijeh je lijek”. Predstavu je do sada pogledalo preko 10.000 ljudi širom BiH. Tekst potpisuje Edin Drljević,  režiju Saša Petrović. U predstavi igraju Armin Omerović, Aida Bukva, Edin Drljević, Senka Oruč, Mirsad Imamović i Midhat Slatina. Scenografiju potpisuje Irfan Hozo.

Kostimi;  teatar komedije “Rajvosa”; dizajn plakata Nina Hadžić i Admir Halilović; tehnička realizacija Slađan Vujić. Produkcija potpisuje Teatar Rajvosa Sarajevo. Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

U subotu 27.aprila-„POMAHNITALI“-Teatar Ferzeng Beograd

Predstava je posvećena ovisnicima  facebooka, instagrama, kao i drugim  žrtvama selfi kulture i ostalih oblika  virtualnih vrijednosti. Ova komedija  bavi se ljudima koji su postali opsjednuti formom, statusnim simbolima, brendovima. U toj apsurdnoj i sumanutoj trci, koja za cilj ima usjpeh (ma šta to značilo!), potpuno gube kompas. U svakoj od scena protagonisti završe sa nervnim slomom, zbog nekih sitnih trivijalnih problema koji im remete “savršenu” formu. Dane okončavaju tako što, umorni od borbe, gužve, svađa, sa osjećanjem nezadovoljstva i izopštenosti, za utjehu okače selfi na kome sve blista baš kako treba, savršeno! Predstava je autorski projekat glumaca  Tatjana Kecman i Miloša Đorđevića, koja je na  Festivalu Duodrame dobila nagradu za najbolju žensku ulogu. Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

U utorak, 23. aprila, učenici srednjih škola, družit će se sa  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna) jedinka u obliku monologa. Zadatak je privlačenje mladih znanosti i činjenje iste zanimljivijom. Pretpostavka je da će kroz zabavu i smijeh mladi više htjeti učiti i znanost pozitivno doživljavati. Projekat se  organizuje za učenike starijih razreda osnovnih i srednjih škola. Predstave ZEZ-a su otvorene za javnost. Predstavljaju kombiniranje klasične nastave i pedagogije sa teatarskom i audio-vizualnom prezentacijom na sceni. Omogućavaju drugačiji pristup pedagoškoj psihologiji i didaktici u obrazovanju i edukaciji, ali i povezuju teatar sa školstvom. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu tipa monologa voditelja na date teme iz znanosti(“Klimatske promjene“, “Zemljina kretanja“, “Geotektonika“, “Strukture stanovništva“, “Kretanje morske vode“).

U utorak, 30. aprila biće organizovana Izložba polaznika i polaznica Škole stripa CKM, u Galeriji, sa početkom u 13 sati. Polaznici i polaznice škole predstavit će skice naslovnica, dizajn likova, ilustracije i table stripa. Posjetitelji će također imati priliku da pogledaju digitalne radove umjetničkog rukovodioca škole, Maje Pavlovića.