26. FESTIVAL KOMEDIJE “SMIJEH JE LIJEK”

Podijelite ovu vijest

Za njega kažu da je najbolji lijek i najbolje sredstvo protiv problema u životu. Besplatan je, dostupan svima, uvijek i svugdje. Smijeh je taj koji ne treba da bude samo odraz raspoloženja nego visoko učinkovit lijek i sredstvo za ostvarenje vlastite sreće i uspjeha. Humor je fenomen kojeg su mnogi pokušali da definišu, ali uglavnom bezuspješno.

Gabrijel Laub u svojoj knjizi Umjetnost smijeha, u ovoj činjenici ne vidi neki veliki problem. “Ovo neznanje nije nikakva sramota… Humor spada u one načelne stvari u životu koje ne mogu da se definišu”. Humor je snažan emocionalni lijek koji smanjuje stres, pomaže nam nositi se sa agresivnošću i ljutnjom. Humor nam pomaže i premostiti osjećaj samoće jer nas veže sa drugim ljudima. Smijeh mijenja ponašanje; osobe koje se puno smiju puno više komuniciraju verbalno i neverbalno sa okolinom, a također povećava razinu energije u organizmu.

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i ove godine organizovat će 26. Festival komedije “SMIJEH JE LIJEK“. Želja nam je da na ovim susretima okupimo na jednom mjestu komedije iz BiH i regiona i podarimo našim sugrađanima smijeh koji nam je tako potreban u svakodnevnici, u periodu od 13. 11. do 17. 11. 2023. godine.

Program festivala:

13.11.2023.  “ŽIRANTI“, Narodno pozorište Zenica

Komedija „Žiranti“ urađena je prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima dramaturga predstave, Hasana Džafića, dramski tekst „Žiranti“ Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije.  To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, nepretenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan happy end. Uvjereni smo da će narečeno obilje komike, uz  pjesmu i ples, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog. U predstavi igraju: Ljubinka Rokvić- Tamara Miličević-Stilić, Ostoja Rokvić-Zlatan Školjić, Ruža Prodanović-Adna Hasanić, Mića Prodanović-Adem Smailhodžić, Gospođa Sofija-Ermina Nišić i Gospodin Đuro-Muhamed Bahonjić. Kostimografija, Ena Begičević, scenografija, Mensur Begičević, muzika, Igor Kasapović. Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM možete nabaviti putem portala Kupikartu.ba.

14.11.2023. “ŽENE U CRVENOM“, Narodno pozorište Tuzla

”Žene u crvenom” je nova produkcijska predstava Art Teatra Tuzle i Narodnog pozorišta Tuzla. Riječ je o komičnoj drami koja govori o sudbini četiri žene. Predstava je rađena po tekstu Davora Špišića. Glavna priča se odvija oko majke, bivše stjuardese i njene kćerke, te neuspjele žene u četrdesetim, koje su zapale u ekonomsku krizu. Predstava “Žene u crvenom”, osiječkog dramatičara i scenariste, tokom svog dosadašnjeg izvođenja već je dobila nekoliko značajnih pozorišnih nagrada. Jedna od njih je i nagrada publike od strane internetskog portala teatar.hr, za sezonu 2013/2014, što je bila nagrada publike za najbolji novi dramski tekst. Komičnu priču predstave publici će donijeti dobro uigrani glumački tim kojeg čine Nora-Elvira Aljukić, Anđa-Jasmina Dedić-Ibrić, Tamara-Meliha Fakić i Dinka-Irma Zukić. Režija:Midhat Kušljugić, asistentica režije: Jasmina Čelebić Tanović, scenograf: Dragan Krstić, kostimografkinja: Vesna Teodosić, kompozitor: Azur Jahić.

Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM možete nabaviti putem portala Kupikartu.ba.

15.11.2023. “TKO JE OVDJE LUD“, Kazalište Planet Art Zagreb

Komedija D. R. Sandersona, „Tko je ovdje lud“ zabavna je, duhovita i pomalo introspektivna priča o jednoj psihijatrijskoj klinici i njezinim korisnicima. Kroz šest povezanih „psihoterapeutskih“ jednočinki u kojima glumci igraju razne uloge, predstava postavlja pitanje „što znači danas biti normalan“, upoznajući nas s nizom karaktera, situacija i pitanja prepoznatljivih iz svakodnevnog života. Anticipirajući budućnost, šest isprepletenih crnih psihoterapeutskih komedija preispituju granicu normalnoga, u svijetu punom eksplozija, pobijenih Vlada, stvarnih zečeva iz virtualnog svijeta, zagorenih kobasica u bijelom sosu i susreta s Bogom. ”Tko je ovdje lud?” kombinacija je crne komedije, drame i burleske, koja nas kroz suptilan ludistički pristup upoznaje sa senzibilnim disidentima iz stvarnog svijeta, dok u isto vrijeme razotkriva svu njegovu krhkost. Iščekujući skoru kataklizmu, naši protagonisti traže utočište u klinici Eden, a nas puštaju kući s pitanjem – s koje strane ludila mi odabiremo biti? Reditelj i scenograf: Marko Torjanac. Igraju: Natalija Đorđević i Marko Torjanac. Produkcija: Kazalište Planet Art.

Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM možete nabaviti putem portala Kupikartu.ba.

16.11.2023. “LIJEVO DESNO GLUMAC“, Zijah Sokolović

Primijetivši da se ljudi i svijet u kome živimo radikalno mijenja, dokazani umjetnik, glumac, redatelj i autor Zijah A. Sokolović napravio je autorski projekat “Lijevo Desno Glumac”, koji predstavlja mnogo više od pozorišnog uprizorenja. Ovom predstavom Sokolović je obilježio 50 godina svog umjetničkog djelovanja, unutar kojeg su mu dodijeljene 92 umjetničke nagrade i šest nagrada za životno djelo.”Lijevo Desno Glumac” je program koji se može opisati kao predstava, predavanje, teambuilding i interaktivna radionica. Sokolović duhovito i filozofski, nizom primjera i uspoređivanjem stvarnosti i pozorišne umjetnosti, uči gledatelje da shvate da su i oni glumci u svom teatru i da mogu biti umjetnici u svom životu. Pored edukativnog iskustva, ovaj performans daje osjećaj, vrhunsku zabavu i poučan životni put koji publici nudi razmišljanja izvan okvira, mogućnost propitivanja sebe, svojih stavova, razmišljanja, te svih djela društva i društvenih institucija.

Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM možete nabaviti putem portala Kupikartu.ba.

17.11.2023. “SEX I GLAD“, Tarik Filipović

Doktor seksologije, profesor i playboy, kojeg utjelovljuje glumac Tarik Filipović, na sedamdesetak minuta će vas odvesti na uzbudljivi safari, kroz prašumu pojmovlja iz područja ljudske seksualnosti. Koliko god živimo u hiperseksualiziranom dijelu svijeta, toliko je još uvijek ova tema mnogima u sferi tabua. “Sex i glad” je predstava koja služi upravo detabuiziranju tih područja ljudske prirode. Naravno, kao i u komičnim prethodnicama i uspješnicama u kojima je sudjelovao Tarik Filipović, kao autor i glumac (Predsjednici&ca, Spektakluk, Magic Act Show, Ćiro…), tako je i ovom monoshowu primarni zadatak opustiti vas, educirati, zabaviti i nasmijati. Jer, smijeh je najpouzdaniji i najučinkovitiji lijek u ova impotentna vremena. A Tarik je dokazani doktor za naše nevolje i mrzovolje. Upoznat ćete ili prepoznati vrste seksualnih odnosa, seksualnih pomagala, ali i seksualne prepreke koje ćemo vam pokušati otkloniti. Osim opće poznatih seksualnih staza, svaka prašuma krije i svoje manje poznate puteljke i stranputice. Objasnit ćemo, dakle, i neke suvremenije fenomene poput cyber seksa, chem seksa ili, na primjer, roll play-a. Predstava je multimedijalna i interaktivna te u formi kolažnog showa nudi red pjesme, red plesa i više redova urnebesne zabave inspirirane ovom vječno intrigantnom temom. Sam tekst je baziran na više dramskih, socioloških i antropoloških predložaka, a kompilirali su ga Tarik Filipović i dramaturginja Nina Skorup, uz redateljski touch Marija Kovača. Producent predstave je Mario Gigović za produkcijsku kuću FIJI.

Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM možete nabaviti putem portala Kupikartu.ba.

Festival će se realizovati pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo i uz  podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine Stari Grad, Violete, Laste, El Tarik Oil-a, “Svjetlostkomerc”,”Ella” i Milkomix Ice Tea.

Povezane novosti