Obilježeno 50 godina glumačkog života Zijaha Sokolovića

Podijelite ovu vijest

50 godina glumačkog života Zijaha Sokolovića obilježeno spektakuralnim performansom

U petak 09.11.2018, povodom 50 godina glumačkog života Zijaha A. Sokolovića, održana je glumačka šetnja, spektakularni performans, jednog od najznačajnijih i najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije okovanog u “daskama koje život znače”.

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”5px” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_imageframe image_id=”2698″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”zoomin” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”center” lightbox=”yes” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”https://themeforest.net/item/avada-responsive-multipurpose-theme/2833226?ref=ThemeFusion” linktarget=”_blank” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://centarkulture.ba/storage/2018/11/45872877_1925262434259689_6215914629139267584_o.jpg[/fusion_imageframe][fusion_separator style_type=”default” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”5px” bottom_margin=”” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text]

Kolona je krenula od JU Centra kulture i mladih-Jelićeva ulica, gdje je bilo prvo Pozorište za djecu grada Sarajeva, u kojem je Zijah i odigrao svoju prvu pozorišnu ulogu dječaka Harija u predstavi “Čiča Tomina koliba”, autora Harijeta Biber Stoua, 29.11.1959 godine. Kolona je išla do Kamernog teatra 55, gdje je bilo Malo pozorište, u kojem je Zijah odigrao svoju prvu ulogu kao profesionalni glumac, uloga Vojnika u predstavi “Pas koji pjeva, Miodraga Žalice u režiji dr. Josipa Lešića, 08.11.1968. U koloni koja se kretala ispred i iza njega, bila su po dva bubnjara, građani, pozorišni radnici, oni koji žive za pozorište, oni koji žive od pozorišta, oni koji vole pozorište, oni koje zanima pozorište… Kolona je išla ulicom Ferhadija, pored Katedrale, gdje je Zijah govorio o pojmu vjere, pored Markala, govoreći o pojmu hrane uz počast onima koji su poginuli za hranu, pored Vječne vatre govorio je o pojmu nezaborava za one koji su poginuli za svaku SLOBODU. Kolona je nastavila do Kamernog teatra 55… Na ovim mjestima, Zijah A.Sokolović, govorio je dijelove teksta iz kultne predstave “Glumac…je glumac…je glumac”.

Po povratku kolona je ponovo stala ispred stepenica Markala, i tu je izvedena mala predstava, glumac je posipan VODOM, KRVLJU I CVIJEĆEM, uz tekst predstave “Glumac…je glumac…je glumac”… Hor Pontanima izveo je kompoziciju “Oda radosti”. Tako i na taj način je Zijah A.Sokolović, sa prijateljima i prolaznicima, pokušao obilježiti TRAJANJE GLUMAČKE PROLAZNOSTI.

Predstava kabare”CABAres, CABArei”, koja je rasprodata biće izvedena večeras u 20 sati, dok se za kabare”MEĐUIGRE”, planiranom za subotu 10.11., još uvijek mogu nabaviti karte u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo-Jelića broj 1.

Povezane novosti