BAJKA O RIBARU I RIBICI“ U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Podijelite ovu vijest

U petak, 6.oktobra, učenici nižih razreda osnovnih škola”Šip” i “Hasan Kikić”, imali su priliku pogledati, predstavu za djecu”Bajka o ribaru i ribici”.

Poznati motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji u tekstu Mirsada Bećirbašića prerasta u autentičnu, razigranu ljubavnu priču izmedju dječaka-ribara i djevojčice-ribice. Dječak-ribar ne može bez ribice, baš kao što ni djevojčica-ribica ne može bez ribara.“A dvije želje kad se sretnu, postaju stvarnost“-osnovna je poruka pisca.

Tekst je  naišao na nadahnute interpretatore „dječaka“i „djevojčice“, Elme Ahmetović i Senada Bostandžića, i obogaćen muzičkim numerama, najdirektnije dopire do ritma dječijih osjećaja, mašte i doživljaja svijeta. Nadahnute izvedbe ribara i ribice uspostavljaju direktnu komunikaciju sa djecom, koja također postaju direktni učesnici u predstavi.

Tekst govori da je sve moguće uz ljubav i da je ljubav ta koja obnavlja sokove mašte i igre. Dječiju sreću, maštu i radost što i oni mogu biti dio predstave, teško je opisati riječima. Općina Centar Sarajevo i JU Centar kulture i mladih, u okviru „Dječije nedjelje“, organizovali su ovaj dječiji kulturni „karavan“.

Povezane novosti