“BAJKA O RIBARU I RIBICI” ZA MALIŠANE

Image

“BAJKA O RIBARU I RIBICI” ZA MALIŠANE

Predstava za djecu”Bajka o ribaru i ribici”ove sedmice imala je dva umjetnička putovanja. Prvo je bilo u našem centru, za mališane iz vrtića Montessori i učenike osnovnih škola”Vrhbosna”,“Saburina”,”Edhem Mulabdić” i “Šejh M. ef. Hadžijamaković”.

Drugo putovanje bilo je u Travniku, gdje je predstava otvorila  4. Dječiji art festival”Ogledalo svijeta u očima djeteta”, u organizaciji JU Centar za kulturu općine Travnik. Mališani i odrasli uživali su glumačkim kreacijama ribara i zlatne ribice, po tekstu  Mirsada Bećirbašića.

Priču koja prerasta u autentičnu, razgranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice–zlatne ribice. Dječak–ribar ne može bez ribice, baš kao što ni djevojčica-ribica ne može bez ribara.”A dvije želje kad se sretnu, postaju stvarnost”-osnovna je poruka pisca.

Tekst je naišao na razigrane kreativne interpretatore Elmu Ahmetović i Senada Bostandžića, pa obogaćen muzičkim numerama najdirektnije dopire do ritma dječijih osjećaja, mašte i doživljaja svijeta, djece,  koja također postaju učesnici u predstavi. U svojoj preobrazbi, ribar i djevojčica šalju poruku da je sve moguće uz ljubav i da je ljubav ta koja obnavlja sokove mašte i igre.