„BAJKA O RIBARU I RIBICI“ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA OPĆINE STARI GRAD

ribica5

„BAJKA O RIBARU I RIBICI“ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA OPĆINE STARI GRAD

U četvrtak, 15. septembra, CKM bio je ispunjen dječijom radošću, osmijesima i znatiželjom, prvačićima koji su imali priliku uživati u predstavi za djecu”BAJKA O RIBARU I RIBICI”. Općina Stari Grad i JU CKM, ugostili su učenike iz osnovnih škola „Hamdija Kreševljaković”,“Mula Mustafa Bašeskija”,“Saburina”,“Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”,„Vrhbosna” i“Edhem Mulabdić”, i na najljepši način čestitali im sretan početak obrazovanja.

Predstava svojom aktuelnošću, komunikacijom sa djecom, muzikalnošću i bliskošću tema, plijene pažnju najmlađih i onih nešto starijih, više od četrdeset godina i jedna je od najdugovječnijih na „daskama koje život znače”. Poznati motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji u tekstu Mirsada Bećirbašića i režiji Senada Bostandžića, prerasta u autentičnu, razgranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice –ribice. Dječak – ribar ne može bez ribice baš kao što ni djevojčica-ribica ne može bez ribara.”A dvije želje kad se sretnu, postaju stvarnost”-osnovna je poruka pisca.

Tekst je naišao na razigrane kreativne interpretatore Elmu Ahmetović i Senada Bostandžića, pa obogaćen muzičkim numerama najdirektnije dopire do ritma dječijih osjećaja, mašte i doživljaja svijeta. Predstava  uspostavlja direktnu komunikaciju sa gledalištem, koje također postaje učesnik u predstavi, uz poruku da je sve moguće uz ljubav i da je ljubav ta koja obnavlja sokove mašte i igre. Odigrane su dvije predstave, a na drugoj su bila prisutna i djeca sa poteškoćama u razvoju iz Udruženja “Život s Down sindromom FBiH“.

Tehničku i dizajnersku podršku predstavi dali su Džemal Karkelja i Admir Halilović. Obrazovanje i kultura, putuju kroz vrijeme kao dva najbolja prijatelja, i jedan bez drugog ne mogu dati punoću i cjelovitost čovjeka. Mostovi koje čovjek gradi da bi autentično bivao u svijetu.