Bogat majski repertoar u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

Podijelite ovu vijest

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo s ponosom najavljuje bogat umjetnički program za mjesec maj, donoseći vam širok spektar događanja i aktivnosti. Osim sjajnih predstava, koncerata i izložbi, u maju nastavljamo s brojnim kursevima, radionicama i školama koje se održavaju tokom cijele godine.

Ovaj mjesec također obilježava nastavak naše saradnje sa umjetnicima i kulturnim institucijama. Radujemo se predstavljanju novih kreativnih projekata i kulturnih događaja koji će nadahnuti i obogatiti našu zajednicu.

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, 6. maja u 19 sati u JU CKM održat će se besplatni koncert Latifa i Mravka Travka za mališane.

Latif i Mravko Travko obećavaju veselo i zabavno druženje koje će ujediniti djecu, roditelje i sve one koji se osjećaju mladima. Na repertoaru će se naći popularne pjesme koje su postale himne mnogim generacijama, uključujući “Mravko Travko”, “Vjeverica”, “Hvala mama” i mnoge druge.

Koncerti Latifa i Mravka Travka poznati su po energiji, veselju i interakciji s publikom. A osim muzici, Latif i Mravko Travko posvećeni su prenošenju važnih vrijednosti poput prijateljstva, ljubavi prema prirodi i zahvalnosti prema porodici.

Interaktivna predstava za djecu i odrasle “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, u produkciji Nevid teatra iz Banja Luke, bit će izvedena 7. maja u 12 sati.

U ovoj predstavi je riječ o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca kralja Žutka i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji. Predstava će biti izvedena u JU CKM u okviru 10. Festivala dječije umjetnosti (FEDU).

U okviru obilježavanja Dana Općine Centar, 8. maja u 20 sati na Teatarsku scenu Jelićeva na adresi Jelića 1 dolazi predstava “Državni lopov”.

Studio Teatar iz Zenice je producent predstave “Državni lopov” koja je nastala 2005. godine i koja je trenutno jedna od najduže živućih predstava u BiH. Do sada zabilježila preko 250 izvođenja i niz značajnih turneja, festivala i gostovanja (naglašavamo nekoliko turneja u Hrvatskoj i Crnoj Gori, turneja u Švedskoj, Njemačkoj, Luksemburgu i Švicarskoj).

„Državni lopov“, nastao davne 1977. godine, jedna je od najizvođenijih predstava, a tekst je i danas je aktualan zbog novih “državnih lopova”. Komedija je to o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov, a uz to ljubavni varalica, a drugi ‘’državni lopov’’,  uz to povlašten čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar koji nema završenu čak ni osnovnu školu, a mašta o unaprijeđenju. Kiki, ljubavni varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja. Naime, on je 17. put obećao da će se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru.  Marko,  tzv. državni lopov, u zatvoru je završio zato što je pronevjerio neke silne pare, međutim revizijom odvjetnika on će vjerojatno biti brzo pušten na slobodu, jer se pronašla neka rupa u zakonu.

Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju nam sliku društva, ali bez neke pretjerane želje da se ukaže na neku problematiku jer je ovo prvenstveno predstava koja ima za cilj publiku nasmijati i opustiti. Uloge u predstavi tumače Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija. Oni također potpisuju i režiju ove hit komedije.

Tehničku ekipu sačinjavaju Ademir Omerčehajić, ton i svjetlo majstor, Mirza Begović, organizator, Zlatan Alispahić, dizajn propagandnog materijala i Šefika Hukić, garderoberka. Pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, ulaz na predstavu je slobodan.

Kao dio programa u okviru obilježavanja Dana Općine Centar, 9. maja u 20 sati u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bit će izvedena predstava ‘’Američki san’’. Monodrama “Američki san” je tragikomična ispovijest čovjeka koji je, tragajući za osnovnim ljudskim pravima u zemljama Zapada, tražio svoj identitet, a vratio se sa traumama koje su za njega ostavile tragične posljedice. Predstavu je režirao Dražen Pavlović, a igra Elmir Krivalić. Predstava se direktno i bez cenzure dotiče svih problema današnjice: zdravstva, mita i korupcije, odnosa prema homoseksualizmu, odnosno muškarca i žene, nasilja u porodici, te sukoba tradicionalnog i suvremenog. Elmir Krivalić, u ulozi glavnog protagoniste Ćazima, sasvim običnog čovjeka iz BiH, koji tragajući za boljim životnim uvjetima odlazi najprije u Njemačku a potom i u SAD, dočarava način na koji se taj čovjek snalazio u novom okruženju. Koristeći crni humor, cilj je prikazati složenost iskustva migracije i integracije, te izazove s kojima se suočava u potrazi za “Američkim snom”. Predstava “Američki san” je aktuelna priča koja reflektira stvarnost mnogih mladih talentiranih i obrazovanih ljudi koji napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom, često se suočavajući s razočaranjem i izazovima koje donosi nova stvarnost. Ovo je priča koja rezonira s mnogima i poziva na razmišljanje o globalnim socijalnim i ekonomskim pitanjima.Ukupno gledano, “Američki san” je snažna i emotivna predstava koja ostavlja dubok utisak na publiku, te potiče na razmišljanje i diskusiju o temama koje su univerzalne. Pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, ulaz na predstavu je slobodan.

U petak, 10. maja, pod pokroviteljstvom Općine Stari Grad, bit će realizovan koncert za najmađe “Sretni vrabac“, u kojem će učešće uzeti Dječiji eko hor “Sibel kids“, Hor JU Djeca Sarajeva i Muzička radionica CKM “Kad porastem“. Bit će izvedene kompozicije i plesne numere “Medine kruške“, “Mali zeko“, “Veselje ptica“ , “Kopali smo vrtić“, “Svaki dan se sunce rađa“, “Pada kiša“, “Hej potoče“, “Ples vilenjaka“. Umjetnički, organizacioni i tehnički tim koji će realizirati koncert čine Ognjenka Mikavica, Edina Gafić, Admir Đulančić, Senad Bostandžić, Merima Homarac, Nermina Fočak, Admir Halilović i Džemal Karkelja. Koncert koji počinje u 10 sati bit će realizovan za vrtiće JU Djeca Sarajeva sa područja Općine Stari Grad.

Istoga dana, u okviru projekta ”Kulturno-historijsko naslijeđe BiH”, Emir Durmišević će  posjetiti OŠ ”Isak Samokovlija”. Prisutne će povesti na putovanje kroz historiju srednjovjekovne bosanske države, promovišući materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu. Učenici će imati priliku upoznati se sa bogatom kulturom naše zemlje, kroz razgovore, radove i ilustracije, sa ciljem obilaska historijskih lokacija.

14. maja od 17 sati, učenici srednjih škola, družit će se sa Vedranom Zubićem u prostorijama JU CKM kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna) jedinka u obliku monologa. Zadatak je privlačenje mladih znanosti i činjenje iste zanimljivijom. Pretpostavka je da će kroz zabavu i smijeh mladi više htjeti učiti i znanost pozitivno doživljavati. Projekat se organizuje za učenike starijih razreda osnovnih i srednjih škola. Predstave ZEZ-a su otvorene za javnost, a predstavljaju kombiniranje klasične nastave i pedagogije sa teatarskom i audio-vizualnom prezentacijom na sceni. Omogućavaju drugačiji pristup pedagoškoj psihologiji i didaktici u obrazovanju i edukaciji, ali i povezuju teatar sa školstvom. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu tipa monologa voditelja na date teme iz znanosti (“Klimatske promjene“, “Zemljina kretanja“, “Geotektonika“, “Strukture stanovništva“, “Kretanje morske vode“).

Predstava „Sljedeći“, autora Terenca McNallya, gostovat će 14. maja  u Domu kulture Kladanj, sa početkom u 20 sati. Predstava  govori o simpatičnom samcu čiji život poremeti vojni poziv za pregled, a kojeg igra prvak Narodnog pozorišta Sarajevo, glumac Mirvad Kurić. Tokom predstave pune samorazotkrivanja, kroz  duhovite dijaloge vode nas Mirvad Kurić i Mona Muratović, sa pitanjem  ko je od nas “Sljedeći”. Reditelj predstave; Miralem Zubčević, igraju; Mirvad Kurić i Mona Muratović, scenografija i izrada plakata; Admir Halilović, inspicijent; Adna Prolaz, tehnička realizacija; Džemal Karkelja.

Pored toga, 14. maja ćemo nastaviti realizaciju projekta ”Kulturno-historijsko naslijeđe BiH” sa Emirom Durmiševićem u JU OŠ ”Hasan Kaimija”.

U petak 17. maja u 20 sati, za sve ljubitelje teatra, najavljujemo gostovanje Zijaha Sokolovića sa predstavom “Međuigre 0-24” na Teatarskoj sceni Jelićeve. Zijah  Sokolović, „osuđeni“ kralj monodrame, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije. U ulozi izvođača, redatelja i dramaturga, na književno kritično satirični način govori  o lepezi društvenih stanja. Prevedeno, ako je velika predstava život koji živimo, najveća igra koju uopšte možemo igrati, onda je međuigra sve ono od čega se taj život sastoji, male, neznatne epizode, igrice koje igramo, nesvjesno, svaki dan, ne sluteći da nam pravi život neopazivo protiče, promiče dok se zabavljamo tim trivijalnim događanjima misleći da je to ono što zaista želimo, ono čemu težimo i za čim žudimo – zavedeni idejom da je to pravi život.

Ulaznice po cijeni od 15 KM su u prodaji putem portala Kupikartu.ba.

U subotu, 18. maja, od 12 do 15 sati na sceni CKM-a bit će održan završni koncert Muzičke radionice Note za školsku 2023/24 godinu. Na koncertu učestvuju djeca iz 15 osnovnih škola KS i podružnica muzičke radionice Note – Maglaj. Repertoar ovogodišnjeg koncerta vodit će nas kroz dječiju, filmsku, pop – rock, klasičnu i modernu muziku.

U utorak, 21. maja u 19 sati u JU CKM premijerno će biti izvedena pozorišna predstava „PLASTIKA – u nama i oko nas“, u okviru THEARTO EU projekta. RIJEČI-PRAVE-PREDSTAVE, a u kojem se pomoću glume i glumaca u formi pozorišne predstave djeca informišu, educiraju i na umjetnički mogući način upoznaju sa zanimljivostima svijeta u kojem žive i sa ličnim doživljajem događaja kroz koje prolaze u svom odrastanju. Tema ove nove predstave, a i ozbiljna i upozoravajuća tema većine zemalja svijeta danas, je PLASTIKA, koja sve više utiče našu prirodu, život životinja i na samo zdravlje svakog čovjeka. Tekst i songove je napisala Selma Parisi, muziku Zlatan Božuta, a režiju potpisuje Zijah A.Sokolović, osnivač THEARTA

(Salzburg Austrija ) i Ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje UNDP-a. Predstava traje 60 minuta i namijenjena je djeci od 7 do 777 godina. U predstavi igraju Ana Marija Tomić i Armin Omerović. Ulaz na premijeru je besplatan.

U Galeriji Jelićeva, 22. maja u 9:30 sati bit će ponovo održana kreativno-edukativna radionica ‘’Čarobna šuma’’ za mališane iz vrtića sa područja Općine Centar, sa multimedijalnom umjetnicom Džejlanom Karaman Pašić. Edukativna radionica “Čarobna šuma” proteći će u znaku šarenih likovnih, narativnih i logičkih aktivnosti.

Dramska predstava “Dva groša” bit će izvedena 22. maja u 18 sati u JU CKM. Priča “Dva groša” je tipična bosanska priča o dva kuma – jedan od njih je sve podredio traženju dva groša od kuma.

Dramatizaciju bosanske narodne bajke potpisuje Mirela Salihović, a rađena je u režiji Belme Lizde Kurt i Ide Avdibegović. U predstavi igraju Hana Mirvić, Adna Hasanbegović, Mirela Salihović, Lejla Sajra Ramović i Nora Dizdar. Drama je nastala u okviru projekta  “Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija”  Udruženja Bajka, a ciljna grupa su mladi. Predstava se realizirala u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Općine Centar.

U petak i subotu, 24. i 25. maja, bit će realizovan Gitarfest 2024. Festival predstavlja svojevrsnu razmjenu iskustava, lijepog druženja i sticanja novih znanja u domenu klasične gitare. Učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola imaju priliku pokazati sve ono što uče tokom godine u svojim školama, kroz jednu muzičku numeru koju prezentiraju na zajedničkom koncertu. Dio Gitarfesta jesu i radionice gitare koje se organiziraju sa eminentnim bh. pedagozima. Koncert će biti organizovan u petak, 24. maja, sa početkom u 19 sati. Subota, 25. maja, rezervisana je za cjelodnevne radionice u prostorijama JU CKM.

Svečani završni koncert pod nazivom “Balet je super!” održat će se u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u tri termina: 25. maja sa početkom u 17 sati, 27. maja sa početkom u 18 sati, te 29. maja sa početkom u 18 sati. Događaj će okupiti preko stotinu polaznika različitih umjetničkih škola i predstavlja vrhunac njihove predanosti i rada tokom cijele godine. Sudjelovat će polaznici škole klasičnog baleta JU CKM, škole hip hop plesa ‘’Freeze’’, škole klavira JU CKM te polaznice baletnog studija “Aurora” KUD Baščaršija.

Publika će imati priliku vidjeti niz pažljivo osmišljenih izvedbi, koje će prikazati različite aspekte plesne i muzičke umjetnosti.

31. maja u 20 sati na teatarske daske Jelićeve opet dolazi hit komedija ”Luda kuća”. Od trenutka kada je prvi put izvedena na pozornici, ova predstava oduševljava duhovitim dijalozima, sjajnom glumačkom ekipom i neuzaustavljivim smijehom koji je ispunio svaku dvoranu u kojoj je izvedena. ”Luda kuća” oslikava svu tragikomediju naše sadašnjice – kako da penzioner “pregura” do penzije, kako da demobilisani borac, poslije 20 godina biroa, pronađe zaposlenje… Na sva ova pitanja ćete naći odgovore u ovoj urnebesnoj komediji, koja u scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite nastupe i komične situacije svojih protagonista, obiluje originalnim bosanskim humorom. Predstavu je do sada pogledalo preko 10.000 ljudi širom BiH i Evrope. Tekst potpisuje Edin Drljević, režiju Saša Petrović. U predstavi igraju: Armin Omerović, Aida Bukva, Edin Drljević, Senka Oruč, Mirsad Imamović i Midhat Slatina. Scenografiju potpisuje Irfan Hozo, dizajn plakata Nina Hadžić i Admir Halilović, a tehničku realizaciju Admir Halilović. Produkcija: Teatar Rajvosa Sarajevo.

Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM su u prodaji putem portala Kupikartu.ba.

Povezane novosti