ČETVRTI DAN FESTIVALA “HAJDE SVIJETE BUDI DIJETE“

Podijelite ovu vijest

Teatar se događa u određenom vremenu i prostoru, pa je po svojoj prirodi nepostojan i ovisan o trenutku. Upravo su nevidljivi odnosi koji se u tom trenutku stvaraju ono što otvara ljudsko srce, usađujući u njega sjeme empatije i razvijajući mladice znatiželje i istraživanja koje mogu utjecati na razvoj čitavog našeg ljudskog bića i budući smjer našeg života.

Da bi se publika povezala s teatrom i shvatila ga, i ona treba uložiti napor. Gledanje predstave nije pasivna uloga, nego aktivnost koja zahtijeva pažnju, angažman, otvorenost, znatiželju i kritičko mišljenje.

Ona traži potpun angažman, ne samo intelektualni, nego i fizički, emocionalni i, neki bi rekli, duhovni. Za vrijeme takvog angažmana istovremeno se stimuliraju brojna čula, a iskustvo je bogatije, snažnije i transformira nas u većoj mjeri.

         Četvrtog dana festivala, učenici osnovnih škola“Isak Samokovlija“,“Alija Nametak“ i „Hasan Kikić“, uživali su interaktivnoj predstavi“Razbibriga“, u izvedbi umjetnika Adisa Žilića.

Predstava je edukativno – zabavnog karaktera, uz koju su djeca imala priliku otići u svijet mašte,  razvijajući ispravan odnos prema životnoj okolini, vršnjacima, vrtiću i školi, te sami doći do zaključka, da nije lijepo biti razmažen, neuredan, samoljubiv i sebičan.

Glavni lik u predstavi je dječak, koji na vrhuncu mašte uobražava da je superheroj „Razbibriga“ i da posjeduje supermoći kojima će  „riješiti briga“, svakoga kome je njegova super-moć potrebna. Radionicu “Klovnov kreativni ćošak“, vodio je sjajni Saša Ristić, koji već decenijama zabavlja i obrazuje mališane našeg grada i BiH.

Učenici OŠ KŠC, uživali su u programu, zabavi i takmičenju koje je organizovao ovaj veliki zaljubljenik u djecu.

Povezane novosti