Četvrti nagradni likovni konkurs „STUDENTSKI DANI 2020“

Podijelite ovu vijest

     Temeljna oznaka ovog stanja u kojem se nalazimo već dugo, jeste permanentna tranzicija svijeta a time i umjetnosti, koje traže svoje odgovore na vrijeme u kojem živimo.   

  Četvrti nagradni likovni konkurs „STUDENTSKI DANI 2020“,  projekat je  kojim je JU CKM omogućila prezentaciju radova studenata završnih godina akademija likovnih umjetnosti sa područja Bosne i Hercegovine. Cilj projekta bio je pružiti podršku idejama mladih umjetnika, promoviranja njihovog stvaralaštva, inovacija, dinamizma  i stvaranje ambijenta za njihov veći uticaj u društvu u potrazi za novim identitetima. Pravo učešća na konkurs imali su studenti završnih godina akademija likovnih umjetnosti sa područja Bosne i Hercegovine, a ovogodišnja tema bila je “ČIJI JE TO GRAD?” , koja je ostavila širok prostor za kreativnost i inovativnost u pristupu za sve zainteresirane kandidate.

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo i u saradnji sa mikrokreditnim društvom  IuteCredit BiH i Svjetlostkomerc d.d. Sarajevo, organizirali su navedeni nagradni konkurs.  Na konkurs se prijavilo oko 20 studenata od kojih su odabrana tri najbolja rada.

Tim povodom , u srijedu 13. januara bila je organizovana press konferencija  i dodjela nagrada najuspješnijim mladim umjetnicima. Prisutnima su  se obratili članovi  stručnog žirija, akademski slikar Džeko Hodžić, akademski grafičar Irfan Hozo, magistrica kiparstva Elma Alić – Šobot, akademski kipar Admir Halilović, predstavnice mikrokreditnog društva IuteCredit BiH i Svjetlostkomerca d.d. Sarajevo, Monja Matović Cico i Nađa Tihić, kao i direktor centra Armin Omerović .

Prvu nagradu-poklon bon u vrijednosti od 600 KM, osvojio je Ahmed Lutvikadić, drugu nagradu-poklon bon u vrijednosti 375 KM osvojila je Hana Hurem, i  treću nagradu-poklon bon u vrijednosti 250 KM osvojila je Amina Ahmetagić. 

Povezane novosti