DJEČIJI OSMIJESI UZ„BAJKU O RIBARU I RIBICI“ I VUNENO POZORIŠTANCE

Podijelite ovu vijest

U prošloj sedmici mališani iz vrtića”Biseri”,”Happy hause”,”Smajli” i OŠ”Nafija Sarajlić”, imali su priliku uživati u dječijoj predstavi”Bajka o ribaru i ribici”. Poznati motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji prerasta u autentičnu, razgranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice–ribice, po tekstu Mirsada Bećirbašića i režiji Senada Bostandžića. Sa djecom su se družili, igrali, glumili i pjevali Elma Ahmetović i Senad Bostandžić. Davno je veliki Albert Einstein rekao:“Ako želite da djeca budu pametna, čitajte im bajke.

Ako želite da budu još pametnija, čitajte im još bajki.” Projekat “Vuneno pozorištance-pripovijedanje bajki i radionica za izradu lutaka”, prezentirala je Željka Lemez, iz Udrženja za podršku obrazovanju, odgoju, kulturi i tradiciji”Bajka”, učenicima trećeg razreda OŠ “Safet beg Bašagić”. Ovim projektom želimo ukazati na važnost žive riječi, lutke od prirodnih materijala, kao i njihovu ulogu za uspostavljanje zdrave komunikacije i harmoničnih odnosa, te za podsticanje kreativnosti.

Dovesti pripovijedanje i bajku kao pedagoško sredstvo u vrtiće i učionice i obogatiti metode rada sa djecom, putem razvijanja vještine pripovijedanja, kreiranja i izrade lutaka, te samostalnog kreiranja svog kućnog/razrednog teatra. Dugoročni cilj projekta je kreiranje uspješnog i održivog društva kroz jačenje porodice i razvoj pojedinca od najranije životne dobi. Projekti su realizirani uz podršku Općine Centar i naših vjernih partnera.

Povezane novosti