DOKUMENTARNI INDIJSKI FILMOVI U CKM

Podijelite ovu vijest

Udruženje bosansko-indijskog prijateljstva, u okviru Festivala “Sarajevska zima”, u srijedu 3. marta organizovaće”Veče indijskog dokumentarnog filma”, u prostoru CKM-Jelića broj 1, sa početkom u 17 sati. Dajemo kratak pregled filmova koji će se moći pogledati, poštujući sve neophodne mjere:

  1. The Bosnian-Indian Video (2021) – 7 min

Muzički spot nastao u ko-produkciji Amrita Sher-Gil centra pri Ambasadi Indije i Udruženja bosansko-indijskog prijateljstva, u kojem balerine iz udruženja Bellarte izvode bolivudski ples sa elementima modernog baleta, a operska diva Aida Čorbadžić tumači čuveni song iz crnobijele ere bolivudskog filma, na hindskom, engleskom i bosanskom jeziku.

  2. The Six Yards of Grace: The handcrafted Indian Saree (2011) – 22.30 min

Zanimljiv dokumentarac Binoya K. Behla o prastaroj tradiciji izrade sarija, tradicionalne indijske ženske odjeće te o njegovoj ulozi u njegovanju specifičnog oblika ženstvenosti, od drevnih vremena pa do danas.

  3. Nirvana and Beyond – An Indian journey (2011) – 8.40 min

Film autora Juhija Sinhe govori o 5000 godina staroj historiji i kulturi Indije, prikazujući raznovrsnost njezinih regija, religija, naroda, te flore i faune.

  4. Ramayana: A shared culture (2016) – 27 min

Film govori o prisustvu i tragovima jednog od najstarijih epova čovječanstva – Ramayane, koje nalazimo u različitim zemljama i kulturama, u narodnim pjesmama, umjetnosti, arhitekturi i pozorištu.

  5. The Spirit of India (2009) – 5.20 min

Ovaj kratki film prikazuje bogato kulturno naslijeđe  Indije i njen narod. Film pruža uvid u tradiciju, umjetnost i kulturu, kao i u demokratske aspekte društva i razvoja moderne Indije.

Povezane novosti