Realiziran ovogodišnji projekat FOTOKONKURS

FeaturedSlike1024x641Foto
Izložbe / Novosti

Realiziran ovogodišnji projekat FOTOKONKURS

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i ove godine realizirala projekat FOTOKONKURS, na temu ”Odnos prema kulturno-historijskom naslijeđu i ljudi u njihovim svakodnevnim aktivnostima na području Općine Centar Sarajevo”, namijenjen učenicima srednjih škola i studentima. Cilj ovog projekta jeste podsticanje mladih na bavljenje fotografijom i poboljšanje medijske pismenosti. Fotografija je danas, bez sumnje, jedan od najpopularnijih, brzorastućih medija i vidova umjetnosti. Imajući u vidu  sve veći broj zainteresiranih za ovaj medij, smatramo da je organiziranje jednog ovakvog projekta najbolji način za ulazak u svijet fotografije i eventualni prvi korak ka profesionalnoj karijeri.

Na konkursu koji je trajao mjesec dana, stručni žiri u sastavu Almin Zrno, Dženat Dreković i Admir Halilović od stotinu pristiglih radova, izabrao je 12 najuspješnijih. Izložba, proglašenje autora tri najbolje fotografije kao i uručenje nagrada, upriličeno je u četvrtak 19.12. u Foto galeriji Jelićeva. Ovaj projekat koji se realizira pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, naišao na veliki odaziv mladih. Prisutnima su se obratili Armin Omerović, direktor JU CKM, te članovi komisije fotokonkursa, bh. fotograf Almir Zrno i Dženat Dreković, ujedno i umjetnički rukovodilac Foto galerije Jelićeva. Od pristiglih radova stručni žiri  odabrao je autore dvanaest najuspješnijih fotografija koje su ušli u uži izbor: Adi Milišić, Adi Smajić, Ahmed Halilović, Ajla Ahmetović, Armir Krivošić, Belmin Hadrović, Eldin Halilović, Enver Karić, Minela Viteškić i Ivan Čulina. Prve tri nagrade otišle su u ruke Adi Smajića (prva nagrada i poklon bon u vrijednosti od 300 KM), Envera Karića (druga nagrada i poklon bon u vrijednosti od 200 KM) i Ajle Ahmetović (treća nagrada i poklon bon od 100 KM).

Također, po odluci žirija, specijalna nagrada za učešće u FOTOKONKURSU pripala je Armiru Krivošiću. Uz pomenute autore fotografija, gosti na Foto izložbi bili su učenici Gimnazije SSST i Srednje tehničke škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije. Ovaj kulturni događaj bio je upotpunjen muzičkom numerom koju je izveo polaznik škole gitare JU CKM Tarik Šćeta, sa svojim mentorom Adnanom Alagićem.

Shodno tome koliku važnost u društvu ima fotografija kao umjetnička disciplina, u našoj Foto galeriji nastavljamo aktivno djelovati i težiti ka daljem ispunjavanju naših ciljeva, a to su organiziranje izložbi, kurseva, radionica te rad sa mladima i građanima u cilju educiranja javnosti i unapređenja svijesti o značaju fotografije kao umjetnosti.

Svi zainteresirani postavku dvanaest najboljih fotografija mogu pogledati do kraja 2019. godine.

Leave your thought here