GITARFEST 2024 POČINJE 24. MAJA KONCERTOM UČENIKA MUZIČKIH ŠKOLA IZ BIH

Podijelite ovu vijest

U petak i subotu, 24. i 25. maja, u prostorijama JU Centar kulture i mladih bit će realiziran Gitarfest 2024, događaj koji se sa nestrpljenjem očekuje među ljubiteljima klasične gitare. Ovaj Festival pruža jedinstvenu priliku za razmjenu iskustava, stvaranje novih prijateljstava i sticanje novih znanja iz oblasti klasične gitare. Učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola iz cijele Bosne i Hercegovine imat će priliku da pokažu svoja umijeća kroz izvođenje jedne muzičke numere na zajedničkom koncertu i da učestvuju u cjelodnevnim radionicama.

Na Festivalu će učestvovati učenici iz sljedećih škola: JU Muzička škola I i II stupnja Mostar, Srednja glazbena škola “Katarina Kosača-Kotromanić” Žepče, JU Srednja muzička škola Zenica, Srednja muzička škola “Čestimir Mirko Dušek” Tuzla, JU Osnovna muzička škola “Avdo Smajlović” Goražde, JU Osnovna muzička škola Ilidža, JU Srednja muzička škola Sarajevo, i Glazbena škola Ljubuški. Ove škole će poslati svoje najbolje učenike da pokažu svoje talente i umijeća stečena tokom godine.

Značaj Gitarfesta 2024 je višestruk. Mladi gitaristi će se predstaviti publici, osjetiti čari javnog nastupa i afirmirati u svijetu muzike. Osim toga, ovaj događaj je prilika za njih da uspostave kontakte sa vršnjacima iz drugih škola, razmijene iskustva i saznaju nešto više o različitim tehnikama i stilovima sviranja gitare.

Uz koncert koji će se održati u petak, 24. maja, sa početkom u 19 sati, subota, 25. maja, rezervisana je za cjelodnevne gitarske radionice u prostorijama JU CKM. Đani Šehu i Adnan Alagić, profesori i priznati stručnjaci u oblasti gitare, vodit će radionice i dijeliti svoja bogata iskustva sa učesnicima. Radionice su osmišljene da budu interaktivne i edukativne, pružajući mladim gitaristima ne samo tehničke vještine već i inspiraciju za dalji rad i razvoj.

Tražeći put do mladih ljudi, Gitarfest im nudi jednu lijepu priču. Organizatori Festivala stvaraju uslove i pružaju priliku mladim muzičarima da pokažu ono što su naučili, da kroz radionice steknu dodatna znanja, ali i da dva dana uživaju u glavnom gradu BiH, druže se i grade nove mostove prijateljstva i saradnje.

Projekat realizira JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, a finansira Općina Centar Sarajevo.

Koncert će se održati na adresi Jelića 1 i besplatan je za posjetioce.

Povezane novosti