“HADŽERA” PROGLAŠENA NAJBOLJOM PREDSTAVOM ZA 2020.

Podijelite ovu vijest

 Predstava “Hadžera” u produkciji JU CKM, proglašena ja najboljom predstavom za 2020. godinu, koju tradicionalno dodjeljuje  Javna ustanova Centar za kulturu općine Travnik, po ocjeni stručnog žirija. U kategoriji za NAJBOLJU PREDSTAVU za 2020. godinu, bili su nominovani :

„Kakva ti je žena, takav ti je život“, komedija-autor i izvođač: Dragan Marinković Maca,

“Hoćemo l’više“, predstava za mlade i odrasle-produkcija: Udruženje dramskih umjetnika Altteatar,

„Hadžera“, multimedijalni performans- produkcija: JU „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“,

„Šapat šume“, baletna predstava-produkcija: Muzički atelje u BiH,

„Onomatobleja“, satirična predstava: produkcija OKC Abrašević, Mostar.

 Najteži oblik društvenog sukoba koji nalazimo u cjelokupnoj dosadašnjoj ljudskoj istoriji je rat, sa svim svojim nesagledivim posljedicama  gubitaka ljudskih života, dugoročnim negativnim posttraumatskim emocijama na generacije, demografskim promjenama, sveopštoj materijalnoj i kulturnoj destrukciji…

Performans ‘’Hadžera’’ predstavlja spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja  naroda sa naših prostora, koja se mogu preslikati u bilo koji dio svijeta koji je preživio strahote rata. Dva srebrenička cvijeta pričaju svoje ispovijesti  kroz monološke forme,  čuvajući kulturu sjećanja na brojne žrtve stradale u ratovima u BiH. Koreo scene, ansambl baleta, muzika i interpretatori muzike daju poseban pečat i vrijednost ovom performansu, ali i olakšanje, jer daju određeni otklon prema traumatičnim situacijama i tako priču čine manje potresnom za gledaoce.

  Autor teksta je Kasim Čustović, režiju potpisuje Riad Ljutović, a dramatizaciju teksta Džejna Hodžić. Glavne uloge igraju bosanskohercegovačke glumice Merima Lepić Redžepović i Vanesa Glođo, uz muzičku pratnju Zanina Berbića i Alme Subašić. U projektu učestvuju i polaznici Multimedijalnog projekta i škole baleta JU CKM. Predstava je premijerno izvedena u julu 2020. godine.

Povezane novosti