IZLOŽBA GRAFIKA U FOTO GALERIJI JELIĆEVA

Podijelite ovu vijest

Izložba „Grafike iz klase br. 1“ – volume 3,  predstavljaju izbor najzanimljivijih i najuspješnijih pojedinačnih dostignuća  umjetnika Salema Pezića, Amre Softić, Melike Hodžić, Anje Grujić, Amine Mahmić, Amne Delić i Šejle Manjgafić.

Riječ je o tri uzastopne klase studenata nastavničkog odsjeka na ALU Sarajevo, koji su za svoje krajnje usmjerenje odabrali umjetničku grafiku. „Grafike iz klase br. 1“ –  Volume 3 jeste   kontinuitet mladih umjetnika, jer je prva izložba organizovana 2019.godine u galeriji Roman Petrović u Sarajevu, druga,  zbog pandemije COVID – 19, bila je  online na stranici Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo 2020. godine, i treća, uživo u Foto galeriji Jelićeva. Vrlo je jasna i čitljiva činjenica da je kvalitet radova slijedio jednu normalnu razvojnu komponentu. Od prve izložbe,  koja je imala karakter studentskog, još nedovoljno koncipiranog stava, do izložbe koja će biti organizovana u četvrtak,  može se jasno uočiti da se radi o umjetnicima koji su svoj studij uspješno okončali i ponudili svoje lične autorske stavove. Zajednička karakteristika u tkivu ovih otisaka je optimalno vladanje tehnološkim procesima koji su i uslov razvijanju i predstavljanju značenjskog, angažovanog, smislenog, kritičkog, opisnog, simboličnog. Ispunjavanjem tog uslova dolazimo do zadovoljstva u tumačenju i čitanju listova gdje pojedine predstave u sebi sadrže jedinstvo autorskog crteža sa najčešćom tehnikom bakropisa u totalno purističkom smislu odnosa crnog i bijelog,  do ekspresivnog incidenta sa jarkim bojama zasićenom tiskanom formom. Ova izložba je potrebna i opravdana iz mnogo razloga, kao i zbog okolnosti u kojima ovi autori djeluju  koje su konstantno  protiv njih. U očekivanju projekta „Grafike iz klase br. 1“ – volume 4, treba im poželjeti sve najbolje i podržati ih u nadolazećim životnim i umjetničkim izazovima.

    Izložba će biti otvorena u četvrtak, 11.03., u Foto galeriji Jelićeva, sa početkom u 19 sati, uz sve mjere bezbjednosti naših sugrađana.

Povezane novosti