Izložba “VandalismART” Nedžada Isića

Podijelite ovu vijest

Iako je svijest o umjetničkoj važnosti grafita do danas zaživjela pa se smatraju sastavnim dijelom urbane kulture i načinom umjetničkog izražavanja, ne tako davno grafiti su u očima većine javnosti i vladajućih struktura najčešće nosili isključivo negativni predznak.

VandalismART je izložba autora Isić Nedžada, koja se bavi ciljano fotografijama grafita, koje su snimljene u Sarajevu ali i u drugim gradovima širom Evrope. Cilj izložbe je približiti publici uličnu umjetnost i ujedno fotografijom ostaviti trag i spasiti grafite od „zaborava“, jer se često dogadja da bude uništen ili jednostavno prekrečen. Isić Nedžad, fotografiranjem graffita počinje se intenzivno baviti od 2011. godine i do dan danas njegov rad se bazira uglavnom prema  uličnoj umjetnosti(murali,graffiti). 2015.godine pokreće stranicu StreetArt Bosnia and Herzegovina kako bi promovirao umjetnike i njihove radove, te iste približio široj publici. Od 2015.godine putuje evropskim gradovima u potrazi za graffitima(Berlin, Lisabon, Bilbao, Bordo…) i graffiti festivalima. Trenutno živi i radi  u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena u petak 3. septembra u 19 sati u Fotogaleriji Jelićeva i biti otvorena do 10. septembra, uz sve mjere zaštite naših sugradjana.

 

Povezane novosti