IZLOŽBA ADINA I MIE HEBIB“SARAJEVU S POŠTOVANJEM I LJUBAVLJU“

cover-hebib-nakit
Izložbe

IZLOŽBA ADINA I MIE HEBIB“SARAJEVU S POŠTOVANJEM I LJUBAVLJU“

U utorak, 13.septembra, u Galeriji Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo biće otvorena izložba slika i unikatnog nakita „SARAJEVU S POŠTOVANJEM I LJUBAVLJU“, Adina Hebiba (slike), i Mie Hebib (nakit).

Adin Hebib (Sarajevo) i Mia Hebib (New York), otac i kći,  bosanskohercegovački su umjetnici mostarskih korijena, koji su svoje karijere izgradili radeći i izlažući širom svijeta. Slikarstvo ekspresionizma Adina Hebiba i unikatni nakit minimalizma Mije Hebib, na tragu su europskih umjetničkih tradicija 20. stoljeća. Osim obiteljskih veza, postmodernističke tendencije suvremene umjetnosti 21. stoljeća, kao zajedničku poveznicu nalaze oblik, gestu i emociju. U slikarstvu Adina Hebiba to je ekspresionizam otvorenih i živih boja i snažne geste.

U nakitu Mije Hebib to su oblik i crtež žicom u prostoru, kiparske minijature pokrenute u sinusoidama, jasno definiranih arhitektonskih odnosa pozitivnog i negativnog prostora. Adin Hebib će se predstaviti izborom radova iz četiri ciklusa (Tvoj i moj grad: most, Moj život: krošnja, Postojanost žene: aktovi, Buket cvijeća za sve majke svijeta), naglašenog kolorita slikanih u ekspresionističkoj maniri, dok će Mia Hebib predstaviti presjek stvaralaštva umjetnički oblikovanog nakita u platini, zlatu, srebru i mesingu (The Brass Band, The Golden Years, The Worn Years, 13, Pristajem!, Elemental), koji od 2007. godine predstavlja u vlastitoj liniji nakita Oblik Atelier.

Brend Oblik Atelje NYC posjeduju brojni kolekcionari nakita, galerije i muzeji, a nose ga i brojne javne osobe. Otvaranje izložbe biće u 20 sati. Radovi se mogu pogledati radnim danima do 27. septembra, od 10 do 17 sati.