Izložba radova studenata Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, nastalih na terenskoj nastavi u Albaniji

Podijelite ovu vijest

Dugogodišnja saradnja JU CKM i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, nastavlja se  Izložbom radova studenata“MOTIVI IZ ALBANIJE“. Studenti  fakulteta  dvogodišnji nastavni proces iz predmeta Slobodno crtanje 1, 2, 3 i 4  završavaju obaveznom terenskom nastavom. Više od deset godina ovaj radni proces odvijao se na Korčuli. Ovakav način odvijanja terenske nastave pokazao se veoma kvalitetnim za studente i rezultirao je njihovim izložbama, održavanim na Korčuli,  Zagrebu i Sarajevu. Posljednji put  devet najaktivnijih studenata boravili su u Albaniju, boraveći četiri dana u gradu Draču. U toku boravka obišli su i Tiranu, Kruju, Beratu i Skadar. Inspirisani ovim živopisnim prostorima, njihovom arhitekturom, prirodnim ljepotama, kulturom, historijom i umjetnošću, u pozitivnom i kreativnom raspoloženju, studenti su napravili brojne skice, crteže i akvarele. Koristeći uglavnom grafitne olovke, flomastere, tuš i akvarelne boje, zaokružili su uspješno dvogodišnji radni proces u tehničkom i kreativnom smislu.

Zanimljivo i vrijedno pažnje je da ovi radovi nose lični pečat svakog pojedinca, što ukazuje na realnu i otvorenu mogućnost formiranja budućih mladih arhitekata kao izrazitih individualaca, bez obzira kojim segmentom ove profesije izaberu da se bave. Ovakva ”neuniformisanost” radova i težnja za eksperimentom, bez obzira na jasno postavljeni, još uvijek ”školski”, zadatak signalizira potrebu za višeslojnim istraživačkim procesom studenata. Ujedno, to je pretpostavka da ćemo biti u prilici da pratimo daljnji razvoj učesnika ove izložbe, da li kroz izložbene prostore ili u primijenjenom obliku, u sklopu njihove struke…Pokazat će vrijeme!

Studenti čiji će radovi biti izloženi su Emina Alić, Lejla Bećirević, Nijaz Dizdarević, Bakir Jahić, Sukejna Jerlagić, Kenan Muslić, Amina Plasto, Adis Smajlović, Amila Siham Terzić,  uz podršku prof. mr Lade Pervan, akademske umjetnice, višeg  asistenta Amera Hadžića dipl.ing.arh. i asistentom El-Gazijom Bajramovićem.

Izložba će biti otvorena u petak, 31.01. u 20 sati, u Foto galeriji Jelićeva.

Povezane novosti